ΣΥΡΙΖΑ: Κατάσταση εκτός ελέγχου – Τελευταία ευκαιρία πριν την αυτοδιάλυση

kaselakhs

Ποτέ ένα κόμμα δεν βρισκόταν τόσο κοντά στην αυτοδιάλυση του όσο ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Ποτέ άλλοτε στην σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου ένα κόμμα δεν απαξιωνόταν από τα ίδια τα στελέχη του και τον πρόεδρο του. Και ποτέ, αλλά ποτέ, κανένας πρόεδρος κόμματος με δημόσια ανάρτησή του στα social media δεν έχει κατηγορήσει τον προκάτοχό του για υπονόμευση και για μαύρο χρήμα.

Μήπως δεν φτάνουν αυτά για να φανεί το χάλι ενός κόμματος; Αν δεν φτάνουν θα πρέπει να καταγραφεί ότι ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης – ο οποίος δεν έχει καμμία θεσμική θέση στον ΣΥΡΙΖΑ, κρίνει και επικρίνει τα στελέχη του κόμματος (χωρίς να ξέρει πρόσωπα και πράγματα) και η άποψή του θα πρέπει να γίνεται σεβαστή απ’ όλους γιατί είναι φίλος του προέδρου.

Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν θεσμικά το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ απαξιώνονται και γίνονται υπόγειες διαρροές μόνο σε φίλους και γνωστούς. Τι, δεν φτάνουν αυτά; Ακούστε λοιπόν και αυτό:

Η διαρροή ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ανταποκριθεί στο οικονομικό κάλεσμα για την ενίσχυση της ΑΥΓΗΣ έγινε λίγες ώρες μετά από τη στιγμή που στάλθηκε η επιστολή στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού. Οι πληροφορίες λένε ότι το στέλεχος της Κουμουνδούρου Βαγγέλης Σκούφας έσπευσε να κάνει την διαρροή ενώ γνώριζε ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, στελέχη της ομάδας των «87» ζητούν την παραίτηση του Στέφανου Κασσελάκη! Μα σε ποιο κόμμα που λειτουργεί δημοκρατικά οι πολίτες που έφτασαν μέχρι την κάλπη δεν έχουν καμμία σημασία; Δεν μετράει η ψήφος και ο λόγος τους.

Άλλωστε οι περισσότεροι από τους «87» είχαν στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη στην εσωκομματική διαδικασία της εκλογής του νέου προέδρου. Και τον είχαν στηρίξει γιατί έβλεπαν σε αυτόν κάτι φρέσκο, αποφασιστικό και διαφορετικό. Κάτι που θα μπορούσε να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ νέα πνοή.

Είναι ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης για τον οποίο δόθηκαν μάχες με τα στελέχη της Νέας Αριστεράς. Μάχες που κερδήθηκαν επώδυνα. Και κανείς δεν θέλει να πιστέψει ότι η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην φράση του Αβραάμ Λινκολν -«αν θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου δώσε του εξουσία» – μπορεί να βγει αληθινή στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Η εβδομάδα που έρχεται είναι η πλέον κρίσιμη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εάν δεν επικρατήσουν οι ψύχραιμες φωνές ανάμεσα και στα δύο στρατόπεδα τότε δεν αποκλείεται να δούμε σκηνές από ριάλιτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι φοβούνται ότι είτε στην Πολιτική Γραμματεία είτε στην Κεντρική Επιτροπή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να πιαστούν στα χέρια.

Η λύση είναι μία, αλλά όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα γίνει πραγματικότητα. Κανονικά πρέπει να κατέβουν οι τόνοι απ’ όλες οι πλευρές. Και ο Στέφανος Κασσελάκης ως πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χειριστεί έστω την ύστατη στιγμή με νηφαλιότητα και ηρεμία τα θέματα που έχουν προκύψει και να προχωρήσει σε σύνθεση των απόψεων. Να σταματήσει να πολιτεύεται με εξωθεσμικούς παράγοντες και να σκύψει επάνω στο κόμμα του. Γιατί όσοι τον ψήφισαν του είπαν “άλλαξέ τα όλα”. Όχι “διάλυσέ τα όλα”.

Όσοι τον συμβουλεύουν για το αντίθετο δεν ξέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αγνοούν την ιστορία του, την πορεία του, τους ανθρώπους του. Νομίζουν ότι διώχνοντας ή διαγράφοντας όσους έχουν άλλες απόψεις, θα υπάρξει ιδεολογική καθαρότητα στο κόμμα. Σε ποιο κόμμα όμως; Σε λίγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να μείνει μόνος του, όχι μόνο χωρίς στελέχη αλλά κυρίως χωρίς ψηφοφόρους.

Η αντίστροφη μέτρηση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκινήσει. Το πιο εύκολο πράγμα είναι όλες οι πλευρές να διαλύσουν κάτι που ξεκίνησε μικρό και στην πορεία του έγινε μεγάλο. Το δύσκολο είναι όλοι να κάνουν βήματα πίσω και με πραγματικά καλές προθέσεις να ξεκινήσουν από την αρχή.

newsit.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith