Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα: Έφτασε το φθινόπωρο και ούτε έργα βλέπουμε ούτε φως στον ορίζοντα

gefyra messologi

Υλοποιώντας σχετική απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, κάτοικοι από τον Γαλατά, το Περιθώρι και το Ευηνοχώρι, συγκεντρώθηκαν σήμερα Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2022 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να εκφράσουν για άλλη μία φορά τις ανησυχίες τους, τον έντονο προβληματισμό τους και την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ξεκινήσει κανένα από τα έργα στον Εύηνο ποταμό, παρόλο που φθινοπώριασε, για να εκφράσουν για άλλη μία φορά την αγωνία και τον φόβο μην «κατεβάσει» ο Εύηνος και ξαναζήσουν τον ίδιο τραγικό εφιάλτη της κοινωνικής απομόνωσης και της οικονομικής εξαθλίωσης.

Στις ανησυχίες, τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τους φόβους των κατοίκων, αλλά και στις πολιτικές ευθύνες των διοικούντων την Περιφέρεια και το Υπουργείο Μεταφορών αναφέρθηκαν οι περισσότεροι από όσους μίλησαν στη συγκέντρωση.

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν επίσημη ενημέρωση για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων στον Εύηνο από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Μαυρομμάτη και γι’ αυτό τον λόγο προσήλθαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ. Σ. του Δήμου Μεσολογγίου. Ο κ. Μαυρομμάτης, επικαλούμενος θεσμικούς λόγους, αρνήθηκε τον ερχομό του στην αίθουσα και αντιπρότεινε την προσέλευση των συγκεντρωμένων στο Γραφείο του, κατά ομάδες.

Δημιουργήθηκε μια μικρή ένταση και, τελικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ναυάγιο της συζήτησης, αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων προσήλθε στο Γραφείο του κ. Μαυρομμάτη για ενημέρωση. Σημειωτέο πως η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλ/νίας κ. Σαλμά απουσίαζε από το Γραφείο της, αν και ήταν ενήμερη για τη συγκέντρωση.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μαυρομάτης είπε πως δεν γνωρίζει τους λόγους της καθυστέρησης των έργων και πως τόσο η Περιφέρεια όσο και ο ίδιος δεν έχουν ευθύνη γι’ αυτό. Είπε ακόμα πως, εξ όσων γνωρίζει, το έργο της πρόχειρης γέφυρας θα ξεκινήσει μέσα στο ερχόμενο δεκαήμερο. Αν αυτό δεν συμβεί, θα πληρώσει ο ίδιος τα λεωφορεία, προκειμένου να μεταβούν οι κάτοικοι στην Αθήνα για διαμαρτυρία στο αρμόδιο Υπουργείο. Απαντώντας, οι κάτοικοι του είπαν πως η μετάβαση στην Αθήνα, ειδικά σήμερα, με την οικονομική στενότητα που υπάρχει, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δήλωσαν πως όλα τα κοινωνικά προβλήματα επιδέχονται πολιτικές λύσεις και του επισήμαναν, με νόημα, πως στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Όποιος αιρετός αδυνατεί να δώσει λύσεις, ιδιωτεύει, παραχωρώντας τη θέση του στον επόμενο. Τέλος, ο κ Μαυρομάτης δεσμεύτηκε πως θα δοθεί άμεση λύση στα προβλήματα βατότητας στους δρόμους πρόσβασης, δεξιά και αριστερά στα αναχώματα του ποταμού. Με την αποχώρηση των κατοίκων, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής παρέδωσε στον κ. Μαυρομμάτη

Υπόμνημα, που έγραφε τα εξής:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου στους κατοίκους των Κοινοτήτων του Γαλατά και του Περιθωρίου

Κύριε Καραγιάννη, Υφυπουργέ Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων Καραγιάννη,

κύριε Φαρμάκη, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας,

όπως ασφαλώς γνωρίζετε, πριν από εννιά περίπου μήνες, στις 12 Δεκεμβρίου του 2021, οι γέφυρες του Ευήνου στο ύψος του Ευηνοχωρίου Αιτωλ/νίας κατέρρευσαν, για μια σειρά από λόγους, τους οποίους γνωρίζετε και για τους οποίους το πολιτικό προσωπικό της χώρας (και όχι μόνο) έχει πολύ μεγάλες ευθύνες. Η κατάρρευσή τους δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους των Κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τον Εύηνο, πολύ περισσότερα όμως στους κατοίκους του Γαλατά και του Περιθωρίου. Για τα προβλήματα αυτά σας έχουμε ενημερώσει πάρα πολλές φορές, τόσο προφορικά, όσο και εγγράφως.

Κύριε Καραγιάννη, στη σύσκεψη της Αμφιλοχίας, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2022, είπατε πως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η προσωρινή αποκατάσταση της κυκλοφορίας με την κατασκευή γέφυρας, 200 μέτρα νότια της σημερινής. Δηλώσατε ακόμα πως, μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή της, θα μεταφερθούν εκεί τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ύδρευσης του Δήμου Μεσολογγίου, για να ξεκινήσει η κατεδάφιση της κατεστραμμένης οδικής γέφυρας, ώστε στη θέση της να κατασκευαστεί η καινούργια. Για τη νέα γέφυρα, επαναλάβατε πως δεν υπάρχει παρέκκλιση από τον σχεδιασμό παράδοσής της σε 24 μήνες, με τον χρόνο να μετράει από τον Γενάρη του 2021.

Εμείς, οι της Συντονιστικής Επιτροπής, στις 18 Ιουνίου 2022, βλέποντας τον χρόνο να περνάει ανεκμετάλλευτος, σε σχετική επιστολή μας, που συνοδευόταν από αντίστοιχο Δελτίο Τύπου, σημειώναμε, εκφράζοντας την αγωνία και τους φόβους μας: «Οι μέρες του καλοκαιριού, που επιτρέπουν εργασίες στην κοίτη του Ευήνου, περνάνε αναξιοποίητες.

Εμείς, οι κάτοικοι της παρευήνιας περιοχής, που ξέρουμε καλά την ορμητικότητα του Ευήνου (οι πρόγονοί μας τον έλεγαν Λυκόρμα, εξαιτίας της ορμητικότητάς του), βλέπουμε την απραξία και ανησυχούμε. Ο Οκτώβρης είναι κοντά» και ρωτούσαμε:

1. Γιατί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα έργα;

2. Πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα και αν ΝΑΙ, πότε και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους;

Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στις 21 Ιουνίου 2022 με θέμα «Τα έργα και οι υποδομές στη Δυτική Ελλάδα», επαναλάβατε πως οι δεσμεύσεις για τα έργα στον Εύηνο, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους, ισχύουν στο ακέραιο. Τις ίδιες δεσμεύσεις επανέλαβε και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Μαυρομμάτης.

Αξιότιμοι κύριοι, το καλοκαίρι πέρασε. Πρώτη μέρα του φθινοπώρου σήμερα και κανένα από τα έργα στον Εύηνο δεν έχει ξεκινήσει. Και μάλιστα, όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει αλλά «δεν φαίνεται και φως στον ορίζοντα».

Γι’ αυτό συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα. Για να εκφράσουμε για άλλη μία φορά τις ανησυχίες μας και τον έντονο προβληματισμό μας για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ξεκινήσει κανένα από τα έργα, παρόλο που μπήκαμε στο φθινόπωρο. Για να εκφράσουμε την αγωνία και τον φόβο, μη μας «προλάβει ο καιρός» και ζήσουμε πάλι τα ίδια. Πείτε μας, πότε επιτέλους θα ξεκινήσουν τα έργα στον Εύηνο ποταμό; Ποιο είναι τέλος πάντων το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους; Έχουμε, ως πολίτες, το δικαίωμα να γνωρίζουμε πότε θα τελειώσουν τα βάσανά μας.

Μεσολόγγι, 31 Αυγούστου 2022

Για τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Ο συντάκτης του Υπομνήματος

Κώστας Σακαρέλοςgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith