Στη δημοσιότητα το ιατροδικαστικό πόρισμα για τους θανάτους Ίριδας και Μαλένας
Στη δημοσιότητα δίνονται στοιχεία του πορίσματος των ιατροδικαστών Καρακούκη – Καλόγρηα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τα δύο μικρότερα από τα τρία παιδιά της οικογένειας Πισπιρίγκου, η Μαλένα και η Ίρiδα.
Σημειώνεται πως η έκθεση Καρακούκη – Καλόγρηα είχε διαβιβαστεί στις 20 Ιουνίου στο Ανθρωποκτονιών και στα συμπεράσματα για τη Μαλένα αναφέρονται – μεταξύ άλλων – τα εξής:
«Η σορός της Δασκαλάκη Μαρίας – Ελένης, έφερε δύο εκδορές στη ρινική χώρα. Επιπροσθέτως κυάνωση ονύχων από το φωτογραφικό υλικό που μας ετέθη υπόψη, οι εκδορές αυτές αφορούν στην περιοχή της βάσης της ράχης της ρινός – μεσόφρυο. Επίσης, από το φωτογραφικό υλικό προκύπτει ερυθρότης/εντύπωμα κατά τη δεξιά παρειά. Οι ως άνω εκδορρές έχουν φορά λοξή/διαγώνια ως προς τον επιμήκη άξονα της ρινός και έχουν τη μορφολογία μικρών γραμμοειδών εκδορών (αμυχών), οι οποίες είναι συμβατές με τη δράση ονύχων απορρόφησης
Από το φωτογραφικό υλικό προκύπτει ότι οι όνυχες της Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη ήταν κομμένοι κοντά, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται πιθανότητα πρόκλησης από το ίδιο το παιδί. Επίσης με δεδομένο ότι οι ως άνω εκδορές έχουν τους χαρακτήρες εν ζωή γενομένων βλαβών, δεν είναι συμβατές με την πρόκλησή τους κατά τη διάρκεια της ανάνηψης, κατά την οποία – σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό – το παιδί ήταν άσφυγμο, απνοϊκό, χωρίς ζωτικά σημεία, νεκρό. Οι εν λόγω εκδορές είναι, όπως προαναφέρθηκε, ερυθρές και με στοιχεία αιμορραγικής διήθησης και ως εκ τούτου είναι συμβατές με πλήρη αντίδραση εν ζωή και όχι προκληθείσες μεταναθάνατια, οπότε θα στερούντο αιμορραγικών διηθήσεων».
Αναλυτικά τα συμπεράσματα των ιατροδικαστών αναφέρουν τα εξής:
Και στις δύο περιπτώσεις περιγράφονται ήπιες, μη θανατηφόρες βλάβες στο πρόσωπο. Στην περίπτωση της Δασκαλάκη Μαρίας – Ελένης (σ.σ. της Μαλένας)δύο εκδορές στο ριζορίνιο με λοξή/διαγώνια φορά και εντύπωμα στη δεξιά παρειά, όπως προαναφέρθηκαν. Στην περίπτωση του αβάπτιστου θήλεος (σ.σ. της Ίριδας) Δασκαλάκη κακώσεις εν ζωή γενόμενες στοματικού βλεννογόνου / άνω χείλους στόματος αριστερά και πιθανά εκδορές στον αριστερό ρώθωνα
Και στις δύο περιπτώσεις δεν διαπιστώθηκε, τόσο από τον νεκροψιακό/νεκροτομικό έλεγχο, όσο και από τον ενδελεχή εργαστηριακό έλεγχο, παθολογική αιτία θανάτου. Οι παθολογικές αιτίες θανάτου που είχαν τεθεί σε πρώτο χρόνο, δεν επιβεβαιώθηκαν για τους λόγους και με τη μεθοδολογία που εκτενώς αναλύθηκε ανωτέρω και ως εκ τούτου η παθολογική αιτία θανάτου και στις δύο περιπτώσεις αποκλείστηκε.
Και στις δύο περιπτώσεις δεν διαπιστώθηκε από τον ενδελεχή τοξικολογικό έλεγχο (πρωτογενή και δευτερογενή) ύπαρξη φαρμάκου ή δηλητηρίου που να σχετίζεται αιτιωδώς με τον θάνατο.
Ο συνδυαστικός αποκλεισμός παθολογικών αιτιών θανάτου οδηγεί, σύμφωνα και πάλι με τη μεθοδολογία εργασίας, στο βίαιο μηχανισμό θανάτου.
Εν συνεχεία, με δεδομένο τον αποκλεισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και δηλητηρίασης, η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον ασφυκτικό μηχανισμό ως αιτία θανάτου επιβεβαιώνουν τα εξής νεκροψιακά / παθολογοανατομικά / φωτογραφικά ντοκουμέντα:
– Εκδορές κατά το ριζορίνιο και εντύπωμα στη δεξιά παρειά, κατά τον νεκροψιακό έλεγχο της Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών.
– Κακώσεις, εν ζωή γενόμενες, στοματικού βλεννογόνου / άνω χείλους στόματος κατά το νεκροψιακό έλεγχο του αβάπτιστου θηλέος Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών, σε συνδυασμό με το ανευρεθέν πανάκι που έφερε ικανή ποσότητα αίματος
Πέραν, όμως των ανωτέρω, για το αβάπτιστο θήλυ Δασκαλάκη, προέκυψαν νεκροψιακά και παθολογικά ευρήματα, τα οποία θεωρούνται ιατροδικαστικώς παθογνωμονικά, ήτοι αποδεικτικά του ασφυκτικού μηχανισμού θανάτου. Το επαναλαμβάνουμε, παρότι αναφέρονται και προηγουμένως και είναι:
– Κακώσεις εν ζωή γενόμενες στοματικού βλεννογόνου / άνω χείλους στόματος, με ταυτόχρονη παρουσία ικανής ποσότητας αίματος στο πειστήριο (πανάκι). Σημειωτέον ότι σε περιπτώσεις απόφραξης των έξω στομίων των αεροφόρων οδών με τη μεσολάβηση μαλακού υλικού (μαξιλάρι, ύφασμα κλπ.) δεν αναμένεται παρουσία έντονων κακώσεων, ενίοτε δε απουσιάζουν εντελώς.- Ασφυκτικές κηλίδες πνευμόνων.- Ευρήματα ενδεικτικά ασφυξίας κατά τη χρώση Fibronectin. Η ως άνω χρώση συνιστά διαδικασία διαφοροδιάγνωσης μεταξύ συνδρόμου αιφνιδίου βρεφικού θανάτου και ασφυξίας.
Το τελικό συμπέρασμα των ιατροδικαστών
«Ως εκ τούτου, ακολουθώντας την τυπική ιατροδικαστική μεθοδολογική πρόσεγγιση για αιφνίδιους μη αναμενόμενους θανάτους βρέφους / νηπίου / παιδιού, και αφού ολοκληρώσαμε το σύνολο των ενεργειών που αναλυτικά περιγράφονται ανωτέρω, καταλήγουμε με επιστημονική ασφάλεια και για τις δύο περιπτώσεις των Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη και αβάπτιστου θήλεος Δασκαλάκη, στην κατάδειξη του ασφυκτικού μηχανισμού δι’ αποφράξεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών ως αιτίας θανάτου αυτών. Η ως άνω απόφραξη έχει όλα τα στοιχεία της ισχυράς πιέσεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών και, ως εκ τούτου, αποκλείει τον ατυχηματικό χαρακτήρα και αντιθέτως επιβεβαιώνει τον διά εγκληματικής ενέργειας μηχανισμό θανάτου / ανθρωποκτονία».
Καλείται να δώσει εξηγήσεις η Ρούλα Πισπιρίγκου
Εξηγήσεις για τους θανάτους των παιδιών της, Ίριδας και Μαλένας καλείται να δώσει η Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία παρέλαβε την Πέμπτη 30 Ιουνίου κλήση για ανωμοτί κατάθεση.
Την κλήση επέδωσαν στην κατηγορούμενη για την δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, στελέχη του τμήματος Ανθρωποκτονιών που μετέβησαν στον Κορυδαλλό.
Συγκεκριμένα, κλιμάκιο του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής λίγο μετά τις 11:30 πήγε στις φυλακές Κορυδαλλού και έδωσε στην Ρούλα Πισπιρίγκου το χαρτί της παραγγελίας για να δώσει ανωμοτί κατάθεση. Η κατηγορούμενη, που δηλώνει ότι δεν έχει καμμία σχέση με τους θανάτους των δύο κοριτσιών της, έχει πέντε ημέρες προθεσμία να δώσει κατάθεση ή να καταθέσει με υπόμνημα.
Οι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος και Απόστολος Ανδρέου που εποπτεύουν την προκαταρκτική έρευνα, αφού αποτίμησαν το υλικό της δικογραφίας που σχηματίστηκε έδωσαν παραγγελία προς το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας ζητώντας να λάβουν ανωμοτί εξηγήσεις από την Ρούλα Πισπιρίγκου με την ιδιότητα της ύποπτης τέλεσης αξιοποίνων πράξεων.
«Θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, αφού μελετήσουμε τι αποδεικτικό υλικό έχει συγκεντρωθεί για την υπόθεση. Σαφέστατα θα ζητήσουμε προθεσμία. Θα ετοιμάσουμε υπόμνημα που θα καταθέσουμε και θα είμαστε στην διάθεση των Αρχών για διευκρινίσεις και απαντήσεις, εάν χρειαστεί», επεσήμανε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο δικηγόρος της 33χρονης Όθωνας Παπαδόπουλος. Ο δικηγόρος υπερασπίστηκε την πελάτισσα του, λέγοντας πως «η ίδια βιώνει καθημερινά καθεστώς διαπόμπευσης».
Αντιφάσεις στο πόρισμα για τους θανάτους Ίριδας-Μαλένας διαπιστώνει η Ρούλα Πισπιρίγκου
Ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, μετά την συνάντηση που είχε με την 33χρονη στις φυλακές Κορυδαλλού, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 ανέφερε επίσης ότι η κατηγορούμενη διαπιστώνει πολλές αντιφάσεις τόσο στις ιατροδικαστικές εκθέσεις αλλά και στις καταθέσεις των μαρτύρων στον φάκελο για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας.
«Πήραμε τη δικογραφία στα χέρια μας και μέσα στο φάκελο υπάρχουν πολλά αντιφατικά και αλληλοσυγκρουόμενα μεταξύ τους δεδομένα. Τα δεδομένα οδηγούν σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση, τα σημάδια στο πρόσωπο Μαλένας και Ίριδας είχαν χαρακτηριστεί από γιατρούς και ιατροδικαστές ότι προήλθαν μεταθανατίως ενώ τώρα είναι απορίας άξιο ότι στο πόρισμα Καρακούκη-Καλόγρηα αλλάζει ο χαρακτηρισμός των συγκεκριμένων ευρημάτων» ανέφερε ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Αναφορικά με τα πανάκι της Ίριδας ανέφερε πώς «η ιατροδικαστής που το επισκόπησε και νεκροτόμησε το παιδί ανέφερε διαφορετικά συμπεράσματα από αυτά που αναφέρονται στο τωρινό πόρισμα».
«Η Ρούλα Πισπιρίγκου θεωρεί πως όλη αυτή η έρευνα και ο θόρυβος είναι συνέπεια της απώλειας της Τζωρτζίνας» επεσήμανε ο ίδιος.
Η προφυλακισμένη Ρούλα Πισπιρίγκου εμμένει στις αρχικές της θέσεις ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει κακό στα παιδιά της, κάτι το οποίο θα καταθέσει και στο σημείωμα παροχής εξηγήσεων (ανωμοτί κατάθεση).
cnn.gr