Σήμα κινδύνου από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το ενεργειακό κόστος

forologikesdiloseis pixabay

Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους αποτελεί τον μεγάλο «πονοκέφαλο» για τη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την ίδια στιγμή που προβλήματα ρευστότητας και υπερχρέωσης καταγράφονται σε σημαντικό ποσοστό μικρών επιχειρήσεων καθώς και επιχειρήσεων εστίασης.

Σχεδόν 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (38,6%) εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς τους στο μέλλον, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ – ΓΣΕΒΕΕ. Αντίστοιχα, ο δείκτης βιωσιμότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων καταγράφει το χειρότερο ποσοστό από την περίοδο που ξεκίνησε η πανδημία με το 6,5% των επιχειρήσεων να αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο διακοπής της δραστηριότητάς του.

Είναι ενδεικτικό ότι περισσότερες από 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα (27,8%) ή διαθέσιμα που επαρκούν λιγότερο από μήνα (9,2%).

Παράλληλα το κόστος λειτουργίας τους, σύμφωνα με όσα επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ συνεχίζει να αυξάνεται ενώ η ήδη η ενέργεια αυξήθηκε κατά 76%, οι προμήθειες πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 43,5%, τα καύσιμα οχημάτων κατά 57,8% και η προμήθεια εξοπλισμού και μηχανημάτων κατά 26,2%.

«Καμπανάκι» για το ενεργειακό κόστος που «απειλεί» τη βιωσιμότητα πολλών μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων έκρουσε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης κατά τη συνάντηση που είχε η διοίκηση του ΣΒΕ με τον Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των επαφών του με παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας ενόψει της ΔΕΘ.

Πολλές επιχειρήσεις, μέλη του ΣΒΕ, έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια αντοχών τους εξαιτίας των αυξήσεων στα τιμολόγια ενέργειας, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Σαββάκης ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως υπογράμμισε, είναι εξαιρετικά πιθανό μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων να μην αντέξει το κόστος από τις υπέρογκες αυξήσεις ενέργειας και ως εκ τούτου είναι ενδεχόμενη η αναστολή λειτουργίας πολλών εξ αυτών.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΒΕ πρότεινε ,μεταξύ άλλων, να υπάρχει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος και εξαίρεση για το σύνολο της βιομηχανίας από την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%.

cnn.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith