Ρωσία: Στους 16 οι νεκροί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Νταγκεστάν

screenshot 2024 06 24 073830.png

Ταυτόχρονες επιθέσεις σημειώθηκαν σε συναγωγή στην πόλη Ντέρμπεντ και σε αστυνομικό τμήμα στην πρωτεύουσα της περιοχής Μαχατσκαλά – Η αστυνομία συνέλαβε τον 63χρονο Μαγκομέντ Ομάροφ, επικεφαλής της συνοικίας Σεργκοκαλίνσκι κοντά στη Μαχατσκαλά

Τουλάχιστον 15 αστυνομικοί και ένας 66χρονος ιερέας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συντονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν χθες Κυριακή στις πόλεις Ντέρμπεντ και Μαχατσκαλά, στην περιοχή του Νταγκεστάν, με στόχο μια συναγωγή, δύο ορθόδοξες εκκλησίες και ένα αστυνομικό τμήμα.

Έξι από τους δράστες είναι νεκροί και η αστυνομία αναζητά κι άλλους. Οι δράστες δεν έχουν ταυτοποιηθεί, αλλά το Νταγκεστάν είχε γίνει και στο παρελθόν στόχος ισλαμιστικών επιθέσεων. Είναι ένα από τα φτωχότερα μέρη της Ρωσίας όπου κυρίως διαμένουν μουσουλμάνοι.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους με σκούρα ρούχα να πυροβολούν εναντίον περιπολικών, πριν φτάσει στο σημείο μια συνοδεία οχημάτων της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης.

Στο Ντέρμπεντ ένοπλοι επιτέθηκαν σε συναγωγή και σε εκκλησίες, τα οποία στη συνέχεια πυρπόλησαν. Το κτίριο της συναγωγής, που ήταν άδειο την ώρα της επίθεσης, ήταν μάλιστα στη λίστα με τα μνημεία που προστατεύονται από την Unesco.

Παράλληλα, σημειώθηκε επίθεση κατά οχήματος της αστυνομίας στο χωριό Σεργκοκάλ.

Σύλληψη ενός υπόπτου
Η αστυνομία συνέλαβε τον 63χρονο Μαγκομέντ Ομάροφ, επικεφαλής της συνοικίας Σεργκοκαλίνσκι κοντά στη Μαχατσκαλά, μετά από αναφορές ότι δύο από τους γιους του ήταν μεταξύ εκείνων που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις της Κυριακής. Δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο 63χρονος θεωρείται ύποπτος για την οργάνωση της τρομοκρατικής επίθεσης.

Από τις 24 έως τις 26 Ιουνίου έχουν κηρυχτεί ημέρες πένθους στο Νταγκεστάν, είπε ο Μελίκοφ, με τις σημαίες να έχουν κατέβει στη μέση και όλες τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις να ακυρώνονται.

«Αυτή είναι μια ημέρα τραγωδίας για το Νταγκεστάν και ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο Σεργκέι Μελίκοφ, κυβερνήτης της περιοχής του Νταγκεστάν, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε νωρίς τη Δευτέρα στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Κατανοούμε ποιος βρίσκεται πίσω από την οργάνωση των τρομοκρατικών επιθέσεων και ποιος ήταν ο στόχος τους», σημείωσε ο Μέλικοφ, χωρίς όμως να διευκρινίσει περαιτέρω.

Η επιτροπή ερευνών της Ρωσίας χαρακτήρισε τον πυροβολισμό ως «τρομοκρατική επίθεση» και έχει ξεκινήσει έρευνα.

Από τις 24 έως τις 26 Ιουνίου έχουν κηρυχτεί ημέρες πένθους στο Νταγκεστάν, είπε ο Μελίκοφ, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστια και όλες οι ψυχαγωγικές εκδηλώσεις να έχουν ακυρωθεί.

Πηγή: skai.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith