Πύλος: Ο ένας πάνω στον άλλον στο πλοίο οι μετανάστες λίγο πριν βυθιστεί

ploio

Σε φωτογραφία-σοκ φαίνεται το καράβι που οδήγησε τους εκατοντάδες μετανάστες στον θάνατα να είναι ασφυχτικά γεμάτο, ανοιχτά της Πύλου.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από αέρος, πιθανότατα από δυνάμεις της Frontex, και καταδεικνύει τους εκατοντάδες μετανάστες από την Αφρική να έχουν γεμίσει ασφυχτικά το πλεούμενο, το οποίο ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου. Ήταν τόσοι πολλοί οι μετανάστες, που το πλοίο βυθίστηκε πιθανότατα από μια μετατόπιση του κόσμου. Όπως φαίνεται επίσης, το σκάφος βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.

79 άνθρωποι πνίγηγαν, 104 διασώθηκαν και δυστυχώς εκατοντάδες ακόμα αγνοούνται.

Όπως περιγράφει ο Νικόλαος Αλεξίου, Πλωτάρχης και εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, επρόκειτο για ένα υπερφορτωμένο πλοίο με στοιβαγμένους ανθρώπους.

«Το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν γεμάτο με κόσμο, το ίδιο εικάζουμε και για το εσωτερικό. Μιλάμε για αρκετούς ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε όμως ακριβή αριθμό. (…) Αυτό που αντίκρυσαν οι συνάδελφοί μου όταν πήγαν στο σημείο, αποδεικνύει ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, αφού οι άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι στο κατάστρωμα. Δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγάλο», ανέφερε αρχικά ο κ. Αλεξίου.

Για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το μοιραίο ναυάγιο ο Εκπρόσωπος Τύπος του Λιμενικού είπε χαρακτηριστικά: «Προφανώς από κάποια μετατόπιση των ανθρώπων που ήταν μέσα στο πλοίο, αυτό βυθίστηκε».

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι κύριες εθνικότητες των μεταναστών είναι από Συρία, Πακιστάν και Αίγυπτος.

Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο από τη διάσωση με το Super Puma:

Τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση ενώ στον νομό καταφθάνει ειδική ομάδα αναγνώρισης θυμάτων και καταστροφών, όπως και ιατροδικαστές από την Αθήνα για τη διαδικασία της νεκροτομή των θυμάτων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο σκάφους επέβαιναν περίπου 700 άτομα, κάτι που σημαίνει ότι η επιχείρηση διάσωσης αναμένεται να δώσει ακόμα μεγαλύτερους αριθμούς. Στόχος, προφανώς, είναι να αυξηθεί ο αριθμός των διασωθέντων.

Το Newsbomb.gr στην Καλαμάτα
Το Newsbomb.gr βρίσκεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου έχει φτάσει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και μεταδίδει τις πρώτες εικόνες από την πολύνεκρη τραγωδία.

Ο Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας μιλάει στο Newsbomb.gr για την πρώτη εικόνα που υπάρχει από τους ασθενείς που καταφθάνουν.

«Μέχρι τώρα έχουν έρθει 25 ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μας σε διάφορες κλινικές κυρίως με ηλεκτρολυτικές διαταραχές και προβλήματα διαμονής των ανθρώπων που ήταν πολλές ώρες στη θάλασσα. Μας ενημερώνει το Λιμενικό ότι θα έρθει και δεύτερη φουρνιά ασθενών περιμένουμε να δούμε πώς και πότε και βέβαια περιμένουμε να γίνει ένας συντονισμός για να δούμε ποιος είναι ο συνολικός αριθμός που αναμένουν να έρθουν για να δούμε και ποια είναι η δικιά μας δυναμική».

«Δυστυχώς δεν έχουν βρεθεί γυναικόπαιδα»

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ζαφειρόπουλος μίλησε στην κάμερα του Newsbomb.gr για τις ενέργειες που έχουν γίνει έως τώρα αλλά και την επιχείρηση των πρώτων ωρών όταν ενημερώθηκαν από το Λιμενικό για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου σε διεθνή ύδατα.

«Ενημερώθηκα στις 3 τα ξημερώματα από τον Λιμενάρχη. Είμαστε από τις 3:15 το πρωί, μπορέσαμε φτιάξαμε αυτό τον χώρο ώστε να φροντίσουμε τους περισυνελλεγέντες και να προσφέρουμε τα αναγκαία για τους ανθρώπους.», ανέφερε αρχικά ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Όσον αφορά την κατάσταση των διασωθέντων ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε: «104 άτομα διασώθηκαν και είναι εδώ σε καλή κατάσταση. Τα 26 βρίσκονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας λόγω υποθερμίας τα πιο σοβαρά αλλά είναι σε καλή κατάσταση. Οι υπόλοιποι βρίσκονται στις αποθήκες του λιμενικού ταμείου».

Για τη θαλαμηγό που έφτασε πρώτη ο κ. Ζαφειρόπουλος ανέφερε: «Ήταν μια θαλαμηγός παραπλέον του ναυαγίου. Ενημερώθηκαν αμέσως και προσφέρθηκαν όπως έχουν και υποχρέωση. Έφτασε συν μια φρεγάτα του λιμενικού, ένα σούπερ πούμα και περισυνέλλεγαν».

«Δυστυχώς δεν έχουν βρεθεί γυναικόπαιδα. Είπαν ότι μπορεί να έχουν βρεθεί στα αμπάρια. Δεν έχουμε ιδέα τι συμβαίνει. Είναι πληροφορίες από διασωθέντες. Οι έρευνες θα συνεχιστούν για τρεις ημέρες, δεν θα σταματήσουν καθόλου».

Επί ποδός όλες οι δυνάμεις στην Πύλο για να διασωθούν όσοι περισσότεροι γίνεται
Οι περισσότεροι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας με μία πολυτελή θαλαμηγό η οποία τους μετέφερε μέχρι το σημείο όπου ήταν σε επιφυλακή το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία. Στο σημείο βρίσκεται και κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού έτσι ώστε να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν γίνει ήδη 22 διακομιδές ενώ είναι σε εξέλιξη η διαλογή από το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) που έχει βρεθεί στο σημείο.

Το υπουργείο Υγείας έδωσε, επίσης, εντολή και στο σημείο μεταβαίνει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, για να συντονίσει την επιχείρηση.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ένα σκάφος C-130 και ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

Ανακοίνωση στα κοινωνικά δίκτυα εξέδωσε και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία κάνει λόγο για «μια αδιανόητη τραγωδία». Όπως χαρακτηριστικά τονίζει «Πρόκειται για θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να διαφύγουν από τις πατρίδες τους χρειάζονται περισσότερες ασφαλείς οδούς, αλλιώς δεν τους απομένουν παρά θανατηφόρα αδιέξοδα».

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης με τη σειρά του μίλησε για μια ακόμα μια τραγωδία στο Αιγαίο που ενισχύει την επείγουσα ανάγκη για συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη δράση από τα κράτη για να σωθούν ζωές στη θάλασσα και να μειωθούν τα επικίνδυνα ταξίδια επεκτείνοντας ασφαλείς και τακτικές οδούς μετανάστευσης.

Newsbomb.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith