Πύλος: «Νο help, go Italy» – Το Λιμενικό έριξε ένα σχοινί στο σκάφος και οι μετανάστες το πέταξαν πίσω

ploio 1

Σκάφος του Λιμενικού Σώματος προσέγγισε το αλιευτικό τρεις ώρες πριν βυθιστεί, έριξε έναν μικρό κάβο για να ελέγξουν την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων, όμως οι μετανάστες τον έλυσαν αμέσως.

Αυτό υποστηρίζει το Λιμενικό προχωρώντας σε διευκρινίσεις σχετικά με το αν επιχειρήθηκε ρυμούλκηση του αλιευτικού το οποίο βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου τα ξημερώματα της Τετάρτης, ενώ, υπογραμμίζεται ότι το σκάφος του Λιμενικού απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το αλιευτικό από κοντινή απόσταση.

«Νο help, go Italy»

«Το λιμενικό έδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί με πλήρη επάρκεια σε ανάλογα περιστατικά», είπε νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης για το ναυάγιο. Διευκρίνισε ότι «το σκάφος του λιμενικού προσέγγισε το αλιευτικό δύο ώρες πριν από το ναυάγιο. Οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν κάθε βοήθεια και το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του». «Το λιμενικό δεν έριξε προς το αλιευτικό σχοινί πρόσδεσης» ξεκαθάρισε. «Δεν μπορεί να συναρτάται η προσέγγιση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους μόνο και μόνο χρονικά» υπογράμμισε.

Δείτε βίντεο

«Οι Λιμενικές αρχές προχώρησαν γρήγορα στο στάδιο της προανάκρισης. Εντόπισαν εννέα ανθρώπους εκ των διασωθέντων ναυαγών, ως υπόπτους διακινητές και ως εκ τούτου, διαχωρίζεται η μοίρα τους από εδώ και στο εξής από τους υπόλοιπους ναυαγούς. Κρατούνται στην Καλαμάτα και ο ένας στο νοσοκομείο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν έχει δώσει σχοινί προσέγγισης το Λιμενικό» υπογράμμισε. «Σχοινί χρησιμοποιείται στη θάλασσα για ρίψη εφοδίων από τα δύο παραπλέοντα εμπορικά. Σχοινί, όχι ρυμούλκησης, χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά και το λιμενικό κατά την προσέγγισή του από απόσταση. Στη συνέχεια το πήραν οι επιβάτες στο αλιευτικό για λίγα λεπτά, Στη συνέχεια το πέταξαν στη θάλασσα και συνέχισαν την πορεία τους».

«Δεν υπήρχε σχοινί πρόσδεσης. Ήταν σχοινί προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν, να δουν αν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια. Την αρνήθηκαν έλεγαν “No help…Go Italy” και συνέχισαν την πορεία τους» σημείωσε.

«Υπήρχε μια ένταση πάνω στο πλοίο από ότι αναφέρουν αλλά αυτά προκύπτουν σιγά σιγά και από τις καταθέσεις» πρόσθεσε.

protothema.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith