Προϋπολογισμός υψηλού ρίσκου, αλλά με ισχυρά αντισώματα από τουρισμό και επενδύσεις

forologikh dilosi

Προϋπολογισμός υψηλού ρίσκου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτός που κατατέθηκε χθες (21.11.2022) στη Βουλή, που θα είναι και ο τελευταίος πριν την διενέργεια των εκλογών, που εκτός απρόοπτου θα γίνουν το πρώτο 6μηνο του 2023.

Οι επενδύσεις και ο τουρισμός, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, να αποτελέσουν τα ισχυρά αντισώματα απέναντι στην κρίση και την διαφαινόμενη ύφεση που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα πλήξει τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης το 2023.

Το ύψος των επενδύσεων αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ για την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα για το 2023 προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων 3,6 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, στο οποίο έως σήμερα έχουν ενταχθεί 440 έργα και εμβληματικές επενδύσεις ύψους 13,7 δισ. ευρώ.

Πάντως ιδιαίτερο βάρος θα πρέπει να δοθεί στην διατύπωση που υπάρχει στο κείμενο του προϋπολογισμού που αναφέρει ότι «η κατάρτισή του έγινε, υπό συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Καλείται να συγκεράσει προκλήσεις που αφορούν την ενεργειακή κρίση, την πληθωριστική πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, την υγειονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε αυξημένες δαπάνες στο σύστημα υγείας, αλλά και τις επιπλέον, έναντι του 2019 και παρελθόντων ετών, δαπάνες για την αναγκαία αμυντική θωράκιση της χώρας.

Την ίδια στιγμή καλείται να διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, σε χρονιά διεθνούς επιβράδυνσης ή και ύφεσης, αλλά και να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ζωής και της ευημερίας όλων των πολιτών».

Σημειώνεται επίσης ότι «είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις μακροοικονομικές προβλέψεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2023, είναι αυξημένοι και συνδέονται κατά κύριο λόγο με τις γεωπολιτικές προκλήσεις, την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, τις συνθήκες εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, τις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων και την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική».

Ισχυρό ατού για την οικονομία ο τουρισμός
Σε μια ιδιαίτερη χρονιά όπως αυτή του 2023, οι τουριστικές εισπράξεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν κοντά στα φετινά επίπεδα. Και βέβαια μπορεί να μην καταρριφθεί το ρεκόρ του 2019, ωστόσο η επίδοση είναι πολύ υψηλή κάτι που έφερε αύξηση εσόδων και είσπραξης φόρων.

Βέβαια παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το 2023 θα είναι μία δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό και αυτό διότι οι τουρίστες θα έρχονται από χώρες που πιθανότατα θα βρίσκονται σε ύφεση, κάτι που σημαίνει μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα.

Κατά συνέπεια δεν αποκλείεται να δούμε μικρότερη μέση δαπάνη και λιγότερες αφίξεις, κάτι που αναμφίβολα θα επηρεάσει την αγορά και απομένει να δούμε τον βαθμό που αυτό θα συμβεί.

newsit.gr

zenith