Πρώτος θάνατος παιδιού από οξεία ηπατίτιδα στην Ελλάδα

vrefos

Ο πρώτος θάνατος παιδιού από οξεία ηπατίτιδα στην Ελλάδα είναι, δυστυχώς, γεγονός. Το μεσημέρι της Τετάρτης (06.07.2022) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι από την ασθένεια άφησε την τελευταία του πνοή ένα μωρό μόλις 13 μηνών.

Το μόλις 13 μηνών παιδάκι κατέληξε ύστερα από νοσηλεία. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει ότι ο θάνατος του παιδιού συνδέεται με σοβαρή οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας.

Πριν καταλήξει, το μωρό μεταφέρθηκε σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική γιατί δυο μέρες είχε πυρετό. Από τις εξετάσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα και παρά τις προσπάθειές τους, οι γιατροί δεν κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σήμερα καταγράφηκε στη χώρα μας ο πρώτος θάνατος παιδιού, που συνδέεται με σοβαρή οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας. Πρόκειται για παιδί 13 μηνών, που εισήχθη σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική λόγω εμπυρέτου από διημέρου και νωθρότητας. Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα και παρά τις προσπάθειες των ιατρών δυστυχώς κατέληξε.

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 920 ανάλογα περιστατικά σε 33 χώρες του κόσμου. Από τα πιθανά κρούσματα που έχουν δηλωθεί παγκοσμίως, 45 (5%) χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος και 18 (2%) κατέληξαν. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν δηλωθεί άλλα 11 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα περιστατικά αυτά δεν χρειάστηκε να λάβουν ειδική θεραπεία, δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή και παραμένουν σε άριστη κατάσταση.

newsit.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith