Προσωπικός γιατρός: Έρχεται δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μέσω του προγράμματος “Σπύρος Δοξιάδης” -αναπόσπαστο μέρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – εντάσσεται πλέον στον θεσμό του προσωπικού γιατρού.
Έτσι, ένα “πακέτο” εξετάσεων για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (λιπαιδιμικό προφίλ), περιμένει τους πολίτες με την πρώτη επίσκεψή τους στο προσωπικό τους γιατρό, από την 1η Οκτωβρίου και μετά.
Μετά το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού “Φώφη Γεννηματά” το Υπουργείο Υγείας δρομολογεί την επέκταση του προγράμματος “Σπύρος Δοξιάδης”, αυτή τη φορά με σειρά εξετάσεων που στοχεύουν στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Οι πολίτες θα ειδοποιηθούν με SMS τα οποία θα αποσταλούν τις επόμενες εβδομάδες και το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω των προσωπικών γιατρών.
Πως θα γίνει η εξέταση
Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες που θα ειδοποιηθούν με προσωπικό μήνυμα, θα έχουν την ευκαιρία αφού εγγραφούν -εάν δεν το έχουν κάνει ήδη- να επισκεφθούν τον προσωπικό τους γιατρό και εκείνος, στο πλαίσιο της λήψης του ιατρικού ιστορικού, της κατάρτισης του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, αλλά και μετά την κλινική εξέταση, να εκτιμήσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και να συνταγογραφήσει τις απαραίτητες εξετάσεις, οι οποίες θα είναι δωρεάν για τον πολίτη.
Αξίζει να σημειωθεί πως -όπως προβλέπει η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας- τα ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό θα αρχίσουν να γίνονται στο πλαίσιο της πιλοτικής λειτουργίας του θεσμού, από την 1η Οκτωβρίου και μετά.
Τα ραντεβού θα έχουν διάρκεια 15 λεπτών, ενώ στην πρώτη συνάντηση ο πολίτης θα παραμείνει μισή ώρα με τον γιατρό του, προκειμένου να συμπληρωθεί με το ιατρικό του ιστορικό, ο “Ατομικός Φάκελος Υγείας”.
Παρουσιάζοντας το παραπάνω πρόγραμμα στο συνέδριο “The future of healthcare in Greece” η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανέφερε πως ο προσωπικός γιατρός θα αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει η ΠΦΥ τον πολίτη.
Επιπροσθέτως, σε δηλώσεις της στο iatropedia.gr, τόνισε πως πλέον με τις αλλαγές που προωθούνται μεταβαίνουμε από το ιατροκεντρικό στο ασθενοκεντρικό μοντέλο, με στόχο τη βελτίωση ης υγείας του πληθυσμού:
«Ο πολίτης θα απευθύνεται πλέον στον προσωπικό του ιατρό όχι απλώς για να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα, αλλά για να του εξηγήσει τον κίνδυνο που ενδεχομένως διατρέχει για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου και να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ, ανθυγιεινή διατροφή, έλλειψη φυσικής δραστηριότητας) που ευθύνονται για την εμφάνιση των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων», ανέφερε η ίδια.
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Η εκπαίδευση των προσωπικών γιατρών στην πρόληψη ασθενειών
Για την σωστή λειτουργία του θεσμού, το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να εκπαιδεύσει τους προσωπικούς γιατρούς, ώστε σε συνεργασία με τους δημόσιους φορείς Υγείας, να παρέχουν συμβουλευτική προς τους πολίτες, ώστε να μειωθούν οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στην εμφάνιση των περισσότερων χρόνιων νοσημάτων.
Είναι και ένας από τους λόγους, για τους οποίους ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενέταξε με απόφασή του στον θεσμό του προσωπικού γιατρού όλες τις παθολογικές ειδικότητες.
Έτσι πλέον, ως προσωπικοί γιατροί, θα ορίζονται -όχι μόνο οι παθολόγοι και γενικοί γιατροί- αλλά οι εξής 10 επιπλέον ιατρικές ειδικότητες:
Αιματολόγοι, Γαστρεντερολόγοι, Ενδοκρινολόγοι-Διαβητολόγοι, Καρδιολόγοι, Νευρολόγοι, Νεφρολόγοι, Ρευματολόγοι, Παθολόγοι Ογκολόγοι, Πνευμονολόγοι-Φυματιολόγοι και οι γιατροί Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.
Οι παραπάνω γιατροί που κάνουν ιδιωτικό έργο θα μπορέσουν να ενταχθούν στον θεσμό, συνάπτοντας σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
«Οι προσωπικοί ιατροί θα λάβουν σχετική εκπαίδευση η οποία είναι ειδικά διαμορφωμένη για να απαντά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην καθημερινή τους κλινική πρακτική», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Αγαπηδάκη, και τονίζει πως πρόκειται για μοντέλα παρέμβασης που έχουν ως στόχο την αλλαγή συμπεριφορών υγείας και όχι απλώς την παροχή πληροφόρησης από τον ιατρό, όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.
«Έτσι, εξοπλίζουμε τους προσωπικούς ιατρούς με εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και να αναπτύξουν μια σχέση με τον ασθενή τους που θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό αυτής της αλλαγής», εξηγεί.
Επέκταση του προγράμματος και σε άλλες προληπτικές εξετάσεις
Εστιάζοντας στην ανίχνευση καρκίνων σε πρώιμο στάδιο, στόχος είναι η αύξηση του αριθμού των προσυμπτωματικών ελέγχων, ώστε να καλύπτουν περισσότερες ομάδες πληθυσμού και είδη καρκίνου.
Έτσι, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, το πρόγραμμα των προληπτικών εξετάσεων στον πληθυσμό αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα νοσήματα, όπως στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στον καρκίνο του παχέος εντέρου και στην παιδική παχυσαρκία.
Με τα προγράμματα αυτά, η Πολιτεία προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα “κουλτούρα” πρόληψης στον ελληνικό πληθυσμό, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί.
Έτσι πλέον, το κράτος πλησιάζει τον πολίτη για να του υπενθυμίσει να προλάβει τα προβλήματα της υγείας του και να φροντίσει τον εαυτό του, ενώ την ίδια στιγμή, διαμορφώνεται και ένα νέο πλαίσιο, ώστε αυτό να γίνεται δωρεάν και χωρίς ταλαιπωρία.
Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr.
newsit.gr