Προσδοκίες για ταχύτατη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού – Με βραδύτερους ρυθμούς η πτώση στα τρόφιμα

apodixi supermarket shutterstock 1980000383

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού, με παράγοντες από το υπουργείο Οικονομικών να εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι μπορεί να κινηθεί σε επίπεδα χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων, όπως αυτές περιλαμβάνονται τόσο στον προϋπολογισμό, όσο και στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο που στάλθηκε πριν από λίγο καιρό στην Κομισιόν.

Ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από μία ενδεχόμενη παρατεταμένη ακυβερνησία, η οποία θα φέρει αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα, σε αγορές, επενδυτές και πολίτες. Και παρόλες τις όποιες θετικές προβλέψεις για την συνολική πορεία του πληθωρισμού, η ακρίβεια στα τρόφιμα δεν φαίνεται να κάμπτεται με μεγάλη ευκολία και όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι δεν πρόκειται αυτό να συμβεί με καθυστέρηση τουλάχιστον έξι μήνες, σε σχέση με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, από το οικονομικό επιτελείο ο πληθωρισμός στο σύνολο του έτους μπορεί να κινηθεί ακόμη και κάτω από το 3%, έναντι πρόβλεψης 4,5%. Και αυτό μπορεί να συμβεί εάν διατηρηθεί ή και βελτιωθεί η σημερινή εικόνα στο ενεργειακό μίγμα.

Βέβαια όλα αυτά μπορεί να ανατραπούν, εφόσον δεν προκύψει σταθερή κυβέρνηση από τις δεύτερες εκλογές ή υπάρξει νέος κύκλος ανατροπών, κυρίως με τις τιμές στο φυσικό αέριο.

Τα τρόφιμα επηρεάζονται σε ότι αφορά την διαμόρφωση των τιμών, από τρεις βασικούς παράγοντες, το μισθολογικό κόστος, τις τιμές της ενέργειας καθώς και των πρώτων υλών.

Στην πρώτη περίπτωση πολύ δύσκολα θα το κόστος έχει εκτιναχθεί και σε μέσα επίπεδα διαμορφώνεται στο 70%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι ακόμη μεγαλύτερο. Η εκτίμηση είναι ότι δεν θα υπάρξει μείωση σε αυτό το κομμάτι του κόστος στο ορατό μέλλον και αυτό διότι η προσφορά εργατικής δύναμης είναι πολύ μικρότερη από αυτή της ζήτησης. Κατά συνέπεια οδηγούμαστε μάλλον σε μία περίοδο όπου το εν λόγω κόστος θα τείνει να είναι ανελαστικό.

Σε ότι αφορά τους δύο άλλους παράγοντες, υποχωρεί μεν το επίπεδο τιμών, αλλά η πτώση είναι αργή και δυσανάλογη από το γενικό επίπεδο πληθωρισμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το φυσικό αέριο είναι σήμερα στα 31 ευρώ και πριν την κρίση ήταν στα 16 ευρώ. Η χονδρική τιμή του ρεύματος ήταν 50 ευρώ και είναι λίγο πάνω από τα 100 ευρώ. Κατά συνέπεια, ναι μεν υποχωρεί αλλά παραμένει υψηλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 11,4%, ποσοστό που ναι μεν είναι πολύ υψηλό, σχεδόν τετραπλάσιο από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που ήταν στο 3%, αλλά είναι η πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης και των υψηλών τιμών, που υποχωρεί σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται στο 11,4% από 14,3%.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι είναι ακόμη μεγαλύτερη η αποκλιμάκωση σε σχέση με τον Δεκέμβριο που ήταν στο 15,4%.

Επίσης ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί μία μικρή αισιοδοξία, είναι το γεγονός ότι ο δείκτης υποχώρησε σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου, κατά 0,1%, κάτι που αναμφίβολα είναι ένα θετικό στοιχείο.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές στα τρόφιμα εντοπίζονται, στα γαλακτοκομικά και τα αυγά που είχαν αύξηση στις τιμές τους κατά 19,1%, τα έλαια και τα λίπη κατά 16,2%, τα λοιπά τρόφιμα κατά 14,6%, το ψωμί και τα δημητριακά 13,8%, ο καφές το κακάο και το τσάι κατά 12,1%, τα κρέατα κατά 12%, η ζάχαρη, οι σοκολάτες και τα παγωτά κατά 11%, τα αλκοολούχα ποτά κατά 10,1%, τα μεταλλικά νερά και οι χυμοί κατά 8,4%, τα λαχανικά κατά 6,2% και τα ψάρια κατά 4,5%.

newsit.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith