Προκαταβολή 100 εκατ. ευρώ της επενδυτικής ενίσχυσης από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον Αντλησιοταμιευτικό Σταθμό της Αμφιλοχίας

antliostasio

Την πληρωμή 100 εκ. ευρώ ως πρώτη δόση της επενδυτικής ενίσχυσης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τον Αντλησιοταμιευτικό Σταθμό της Αμφιλοχίας ενέκρινε το ΥΠΕΝ.

Όπως έγραψε το energypress, με απόφαση του ΥΠΕΝ που δημοσιεύτηκε προ ημερών καθορίστηκε η διαδικασία χορήγησης και καταβολής επενδυτικής ενίσχυσης μέσω του ΠΔΕ για το έργο. Η χρηματοδότηση γίνεται με τη μορφή επιχορήγησης που ανέρχεται σε 250 εκ. ευρώ και χορηγείται από πόρους του ΠΔΕ και συγκεκριμένα πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η επιχορήγηση αφορά σε μέρος του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, ο οποίος εκτιμάται σε 550 εκ. ευρώ.

Το έργο “Αντλησιοταμιευτικός Σταθμός Δυτικής Ελλάδας (Αμφιλοχία), ισχύος 680MW” εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στις 20/7/2022 και η διαδικασία χορήγησης και καταβολής επενδυτικής ενίσχυσης μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αποφασίστηκε στις 26/8/2022.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αιτήθηκε την καταβολή προκαταβολής στις 30/8/2022, καταθέντας τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές από τράπεζες. Η Δ/νση Ηλεκτρικής Ενέργειας – Τμήμα Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΥΠΕΝ έδωσε σύμφωνη γνώμη για τη χρηματοδότηση του έργου στις 31/8/2022 και το ΥΠΕΝ προχώρησε στις 31/8/2022 στην έγκριση της πληρωμής της προκαταβολής (πρώτη δόση) της επενδυτικής ενίσχυσης μέσω του ΠΔΕ της Δ/νσης Ηλεκτρικής Ενέργειας – Τμήμα Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το έργο «Σύστημα Αντλησιομίευσης στην Αμφιλοχία» έχει χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest PCI 3.24) από τον Οκτώβριο του 2013 και παραμένει στη λίστα, καθώς θεωρείται υψίστης σημασίας.

Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση),το έργο περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 hm3και 2 hm3 αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith