Πρόγραμμα ΟΑΕΔ για ηλικίες 30-49 χρόνων που αφορά και τη Δυτ. Ελλάδα

oaed 1

Το υπουργείο Εργασίας δίνει έμφαση αυτή την περίοδο σε μακροχρόνια ανέργους και ειδικότερα σε κατηγορίες 30 έως 49 ετών που δεν έχουν ενταχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στους ωφελούμενους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (τ. ΚΕΑ) προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Ετοιμάζει λοιπόν ένα νέο πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης για τουλάχιστον 9.000 ανέργους του ΟΑΕΔ αποφοίτους πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και μετά-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.

Το πρόγραμμα αυτό θα έχει συγκεκριμένη στόχευση σε περιοχές στις οποίες τα ποσοστά ανεργίας είναι αυξημένα, μεταξύ των οποίων και η Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία)

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ

Σε ότι αφορά το επίδομα κατάρτισης προβλέπεται:

-Το κόστος ανθρωποώρας δια ζώσης θεωρητικής κατάρτισης προσδιορίζεται σε εύρος τιμών από 5,3 έως 7 ευρώ.

Το κόστος ανθρωποώρας πρακτικής άσκησης προσδιορίζεται σε εύρος από 2,1 έως 3 ευρώ.
Το κόστος ωριαίας ατομικής συνεδρίας προσδιορίζεται σε εύρος τιμών από είκοσι πέντε (25) έως τριάντα πέντε (35) ευρώ.
Το μέσο κόστος πιστοποίησης κυμαίνεται από 60 (για πιστοποίηση βασικών δεξιοτήτων) έως 150 ευρώ (για πιστοποίηση εξειδικευμένων επαγγελματικών δεξιοτήτων) ανά ωφελούμενο.
Το εκπαιδευτικό επίδομα ορίζεται στα πέντε (5) ευρώ ανά ώρα. Δεν περιλαμβάνονται σε αυτό οι ασφαλιστικές εισφορές.

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις που θα παρέχουν θέσεις πρακτικής άσκησης δεν θα λάβουν αποζημίωση ενώ οι ωφελούμενοι δεν θα καλύπτουν υφιστάμενες θέσεις εργασίας της επιχείρησης και δεν θα υποκαθιστούν υπάλληλους /εργαζόμενους σε αυτή (απολύσεις).

Παράλληλα δεν θα υπάρχει υποχρέωση οι ωφελούμενοι να απασχοληθούν στις επιχειρήσεις μετά το τέλος της πρακτικής άσκησης με τους ίδιους προνομιακούς όρους για τους εργοδότες.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη καλούνται από σήμερα 13 Μαΐου μέχρι και 10 Ιουνίου οι Θεσμικοί Κοινωνικοί Εταίροι (συμπεριλαμβανομένων των εποπτευόμενων Ινστιτούτων/φορέων αυτών), οι Επιστημονικοί, επαγγελματικοί φορείς ΝΠΔΔ και τα ΝΠΔΔ Εκπροσώπησης Επιμελητηρίων ή Συνδέσμων Επιχειρήσεων να υποβάλλουν προτάσεις μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr/

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΕΞΟΧΙΚΑ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΟ ΟΝΟΜΑ

Tα στοιχεία για την επιδότηση ρεύματος

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ενεργοποίηση της αναδρομικής επιδότησης των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Το σχέδιο προβλέπει ότι τον Ιούνιο θα επιδοτηθεί το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές, και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022. Δικαιούχοι της επιστροφής των αυξήσεων θα είναι όσοι είχαν συνολική αύξηση άνω των 30 ευρώ σε αυτό το διάστημα των 6 μηνών.

Το ελάχιστο ποσό της επιδότησης ρεύματος θα είναι τα 18 ευρώ, ενώ η ανώτατη επιστροφή θα φτάσει τα 600 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι της αναδρομικής επιδότησης ρεύματος είναι οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές αποκλειστικά πρώτης κατοικίας, με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη φοιτητική κατοικία, ο φοιτητής μπορεί να λάβει την επιδότηση αν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία στη φορολογική δήλωση. Αν δεν έχει δηλωθεί η κατοικία ή πρόκειται για περίπτωση ενοικίασης με «μαύρα» τότε δεν λαμβάνει την επιδότηση ρεύματος.

Τα εξοχικά, εφόσον είναι δηλωμένα ως δευτερεύουσα κατοικία, δεν δικαιούνται επιδότηση ρεύματος. Ερωτηθείς για τα εξοχικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αν. Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι από τώρα μέχρι και τον Ιούνιο θα υπάρχει μείωση στις αυξήσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50% και από τον Ιούνιο και μετά, θα υπαχθούν και αυτά στο νέο σύστημα.

Όπως ανακοινώθηκε κατά την εξειδίκευση των μέτρων, τον Μάιο και τον Ιούνιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια. Αυτό το πακέτο επιδοτήσεων αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη, και είναι οριζόντιο για όλο τον πληθυσμό, δηλαδή δεν δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα:

-Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh θα απορροφηθεί το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.

-Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh.

-Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh.

-Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.

-Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτείται η συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh προκειμένου να απορροφήσουμε το 50% της αύξησης.

-Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ.

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς είναι το τι θα ισχύσει με την επιδότηση ρεύματος για όλους όσοι λαμβάνουν λογαριασμούς σε άλλο όνομα.

Ο κ. Σκυλακάκης, στην ίδια συνέντευξη, υπογράμμισε ότι «δεν έχει καμία σημασία το όνομα που αναγράφεται στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για να πιστωθούν οι επιστροφές των επιπλέον χρεώσεων».

Η επιδότηση θα δοθεί βάσει της δήλωσης της πρώτης κατοικίας στο Ε1 και δεν θα «πατά» στο όνομα του λογαριασμού. Επομένως, αν έχει δηλωθεί κανονικά η πρώτη κατοικία στο Ε1 τότε δεν θα προκύψει κανένα πρόβλημα με την αναδρομική επιδότηση των αυξήσεων στο ρεύμα.

EΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ Α-21 ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Ποιοι θα πάρουν και «έξτρα» δόσεις

Πληρωμή 15 επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ έρχεται τέλος του μήνα (δείτε ημερομηνίες εδώ), με πολλούς να αναρωτιούνται ωστόσο αν θα καταβληθεί ξανά «έξτρα» δόση του επιδόματος παιδιού-Α21.

Τα ερωτήματα αυτά διατυπώνονται από δικαιούχους που δεν έλαβαν το «bonus» στην προηγούμενη τακτική πληρωμή για διάφορους λόγους, που είχαν να κάνουν κυρίως με καθυστέρηση των αιτήσεών τους.

Για όσους λοιπόν δεν έχουν λάβει ακόμη τα χρήματα πρέπει να ξεκαθαριστεί το εξής:

Η έκτακτη προσαύξηση του Επιδόματος Παιδιού που ψηφίστηκε στις 31.03 δόθηκε και δίνεται για κάθε παιδί, σε όλους τους δικαιούχους του Επιδόματος έτους 2022. Την 21η Απριλίου καταβλήθηκε σε όσους ήδη έλαβαν την πρώτη δόση το 2022, ήτοι σε 577.105 δικαιούχους.

Για τους λοιπούς δικαιούχους του επιδόματος παιδιού έτους 2022, η έκτακτη δόση θα καταβάλλεται αντίστοιχα μετά την έγκριση της αίτησής τους και στην επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή από τον ΟΠΕΚΑ, δηλαδή θα καταβληθεί και σε όσους κάνουν αίτηση αργότερα και καταστούν δικαιούχοι μέχρι να κλείσει το πρόγραμμα στις 15 Ιανουαρίου 2023.

Αυτό, στην πράξη σημαίνει ότι όσοι έκαναν αίτηση αργότερα, εγκρίθηκε και δεν πληρώθηκαν στην τακτική πληρωμή του Μάρτη και την έκτακτη του Απρίλη, θα πάρουν τέλος Μάη την έκτακτη δόση μαζί με τις δυο τακτικές.

tempo24.newsgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith