Πού το πάει ο Ερντογάν με το γεωτρύπανο

3570409 252863 334719 type13262

Το τουρκικό γεωτρύπανο θα επιχειρήσει για τους επόμενους δύο μήνες σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από την ακτή της Αττάλειας, σε μια περιοχή, που όπως διευκρινίζει το Reuters, βρίσκεται εκτός κυπριακών υδάτων.

Σε τουρκικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νοτίως από τον κόλπο της Αττάλειας από τις τουρκικές ακτές, ακριβώς απέναντι από την κατεχόμενη Κύπρο πλέει το τουρκικό σκάφος «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», την ώρα που οι εμπρηστικές δηλώσεις από την Άγκυρα συνεχίζονται αδιάκοπα.

Νωρίτερα, ηχηρή ήταν η απάντηση της Αθήνας με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για πλειοδοσία προκλήσεων από το πολιτικό προσωπικό της γείτονος, σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω όσον αφορά θέματα εθνικής κυριαρχίας.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος επιδόθηκε σε ένα προεκλογικό σόου από το λιμάνι Τασούκου στη Μερσίνη στον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία πραγματοποιεί επιχειρήσεις έρευνας και γεώτρησης σε περιοχές «εντός της δικαιοδοσίας της». «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός γι’ αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» είναι «το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας» στον τομέα της ενέργειας. Καυχήθηκε δε ότι η Τουρκία διαθέτει έναν «σπάνιο» στόλο γεωτρήσεων στον κόσμο.

Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, στην τοποθεσία Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα νότια της περιοχής Gazi Pasa, θα κατευθυνθεί το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν». Το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται βόρεια της Κύπρου.

Σε ανάρτηση που έκανε μάλιστα ο Ερντογάν ανέφερε ότι το γεωτρύπανο θα εργάζεται μέρα-νύχτα.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ το γεωτρύπανο θα κινείται σε σημείο που δεν βρίσκεται σε αμφισβητούμενα ύδατα και είναι 45 χιλιόμετρα μακριά από τις περιοχές που έχει ανακοινώσει η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Αντιδράσεις στην Τουρκία

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Ταγίπ Ερντογάν τσεκάρει τις κινήσεις της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ η προαναγγελία του για είσοδο στη Συρία ενδεχομένως να αποτελεί την αναζήτηση μιας «εύκολης νίκης», όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ. Ετσι, είναι αρκετά πιθανό στη συνέχεια το τουρκικό γεωτρύπανο να προχωρήσει σε άλλο σημείο, ανάλογα και με τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν.

Με αναφορές μεγαλοϊδεατισμού στη «Γαλάζια Πατρίδα» ο Ερντογάν, ανακοίνωσε την πορεία του πλωτού γεωτρύπανού, εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, «εκτός των υδάτων που διεκδικούνται από την Κύπρο», επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, οι οπαδοί της «Γαλάζιας Πατρίδας» αντέδρασαν αρνητικά στην απόφαση του Ερντογάν για έρευνες του σκάφους ανοιχτά των ακτών της Αττάλειας.

Aντίστοιχα και ο γνωστός αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί ύψωσε φωνή διαμαρτυρίας στην Τουρκία, καθώς θεωρεί ότι η επιλογή θέσης για το γεωτρύπανο, παγιδεύει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας.

«Μας παγιδεύει στον Χάρτη της Σεβίλλης»

Η σελίδα Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi, (Τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής) σε ανάρτηση στο twitter σημειώνει: «Αυτό που φοβόμασταν έγινε πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι το οικόπεδο Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Gazipasa. Με άλλα λόγια, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε…».

Ο συγκεκριμένος χάρτης δημιουργήθηκε το 2003 όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των Ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Καθώς η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) προβλέπει ότι τα νησιά διαθέτουν αιγιαλίτιδα ζώνη και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο «Χάρτης της Σεβίλλης» οριοθετεί δικαίωμα ΑΟΖ και στο Καστελλόριζο, επιτρέποντας τη σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΟΗΕ ως θαλάσσιες περιοχές ευθύνης μια πολύ μεγάλη έκταση στην Ανατολική Μεσόγειο που περιλαμβάνει περιοχές που φτάνουν μέχρι και στα 6 μίλια από την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κάρπαθο, αλλά και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Ερντογάν θεωρεί τη συγκεκριμένη περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας αν και πρόκειται για χωρικά ύδατα ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Φίλης: Ο Ερντογάν επέλεξε το πιο «ανώδυνο» σενάριο

Σύμφωνα με τον αναλυτή διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνο Φίλη, οι κινήσεις του Ερντογάν με το «Αμπντουλ Χαμίντ Χαν» περιορίστηκαν στο πιο «ανώδυνο» σενάριο για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση, κυρίως διότι «τα περιθώρια των ελιγμών του είναι επί του παρόντος συρρικνωμένα».

«Ο Ερντογάν προέβη σε σόου πρωτίστως για εσωτερική κατανάλωση» τόνισε ο Κωνσταντίνος Φίλης, ενώ σημείωσε πως «η νέα συνθήκη των ελληνοτουρκικών σχέσεων προβλέπει επιθετικές, εμπρηστικές και πέρα από κάθε όριο δηλώσεις σε βάρος της χώρας μας, αλλά πράξεις που σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με αυτές, αλλά μάλλον απραξία».

Σύμφωνα με τον αναλυτή, αυτός είναι και ο λόγος που προκαλεί τον εκνευρισμό της Άγκυρας, κυρίως λόγω αδυναμίας επιβολής τετελεσμένων.

Τα πιθανά σενάρια

Στο μεταξύ, πολλά είναι τα σενάρια που ακούγονται για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει τελικά το γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην αρχική κίνησή του ενδεχομένως να κατευθυνθεί μεταξύ των τουρκικών ακτών και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, εκτελώντας τις παράνομες άδειες που έχει λάβει η τουρκική εταιρεία πετρελαίου από το ψευδοκράτος. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Σταθακόπουλο, Δρ. του Παντείου και τουρκολόγο που μίλησε στην ΕΡΤ, ο πλους του θα είναι αρχικά στο πλαίσιο της βόρειας Κύπρου, στη συνέχεια ενδεχομένως να πάει σε κάποιο οριοθετημένο τεμάχιο θαλάσσιο της Κύπρου. Με τις πληροφορίες να υποδεικνύουν ότι θα κινηθεί εν συνεχεία στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου 6, η Τουρκία θα αμφισβητήσει για ακόμα μία φορά την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Όπως δήλωσε επίσης στην ΕΡΤ ο στρατηγός εν αποστρατεία, Λάμπρος Τζούμης, «αν επιχειρήσει μια γεώτρηση είναι μια πολύ σοβαρή ενέργεια, δημιουργεί ένα τεχνητό νησί στο σημείο αυτό, δεν μιλάμε για ένα ερευνητικό σκάφος που απλώνει καλώδια κι ενδεχομένως κάποιος μπορεί να πει ότι δεν δημιουργεί μόνιμη βλάβη».

Στο τρίτο σενάριο, οι Τούρκοι θα στείλουν το γεωτρύπανο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, δηλαδή στην περιοχή που ξεκινά νότια της Ρόδου και φθάνει έως και έξι μίλια έξω από την Πάφο, αμφισβητώντας τα δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η Άγκυρα θα στήσει έτσι ένα νέο σκηνικό έντασης, όπως το καλοκαίρι του 2020.



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith