Ποιος είναι ο Τούρκος μεγιστάνας, Αλί Σαμπανσί, που είχε ατύχημα με ταχύπλοο στην Λέρο

ali.jpg

Ο ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρείας Pegasus Airlines και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κτηματομεσιτικής Esas Holding, βρισκόταν σε διακοπές με την οικογένειά του
ΟΤούρκος επιχειρηματίας Αλί Σαμπαντζί και η σύζυγός του Βουσλάτ Ντογκάν Σαμπανσί, γόνοι δύο από τις πλουσιότερες τουρκικές οικογένειες, τραυματίστηκαν σε σοβαρό ατύχημα με ταχύπλοο σκάφος στην Ελλάδα και διακομίστηκαν εσπευσμένα στην Τουρκία.

Ο Aλί Σαμπανσί είναι πρόεδρος της Esas, η οποία κατέχει μερίδιο ελέγχου στην αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Pegasus Airlines, καθώς και επενδύσεις σε πολλές μεγάλες τουρκικές νεοφυείς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας παράδοσης Getir και της πλατφόρμας μάρκετινγκ Insider. Ο όμιλος διαθέτει επίσης ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που εκτείνεται σε ολόκληρη την Τουρκία.

Ο Σαμπανσί είναι μέλος τρίτης γενιάς της αυτοκρατορίας Sabancı, η οποία ίδρυσε τον τουρκικό όμιλο Sabancı Holding στα μέσα της δεκαετίας του 1920. Σταμάτησε να εργάζεται ως εκτελεστικός μάνατζερ στον όμιλο το 2004, προσχωρώντας στην Esas, την οποία ίδρυσε ο πατέρας του Şevket Sabancı για να διαχειριστεί τον πλούτο της οικογένειάς του.

Ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους δραστηριοτήτων της Τουρκίας, η Sabancı Holding ξεκίνησε ως επιχείρηση εμπορίας βαμβακιού και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αλλά τώρα εκτείνεται σε πολλούς τομείς της τουρκικής οικονομίας 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Αλί Σαμπανσί, που γεννήθηκε το 1969, ακολούθησε οικονομικές και πολιτικές σπουδές στη Μασαχουσέτη ενώ διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στα Διεθνή Χρηματοοικονομικά από το πανεπιστήμιο της Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ το 1997, όπου δούλεψε για 2 χρόνια στον τραπεζικό κολοσσό Morgan Stanley, άρχισε να εργάζεται για την τράπεζα Akbank, την οποία ίδρυσε η οικογένειά του. Την ίδια χρόνια έγινε επικεφαλής του τμήματος νέων έργων στην κτηματομεσιτική εταιρεία Sabancı Holding και τον Ιούνιο του 2001 διορίστηκε Επικεφαλής της Ομάδας Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης.

Ο Αλί Σαμπανσί είναι περισσότερο γνωστός για την προεδρία του Pegasus από το 2005 έως τον Μάρτιο του 2023. Η αεροπορική εταιρεία εκμεταλλεύτηκε μια κυβερνητική απόφαση το 2003 να απελευθερώσει τα αεροπορικά ταξίδια εσωτερικού και να σταματήσει ένα σχεδόν μονοπώλιο που κατείχε η αεροπορική εταιρεία σημαίας Turkish Airlines. Ο Σαμπανσί εξακολουθεί να είναι διευθυντής στην Pegasus, ενώ η Esas κατέχει το 57% των μετοχών του ομίλου, ο οποίος μετέφερε 27 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι, σύμφωνα με ρυθμιστικές καταθέσεις.

Η Βουσλάτ Ντογάν Σαμπανσί είναι διευθύντρια σε έναν άλλο γνωστό τουρκικό όμιλο δραστηριοτήτων, την Doğan Holding, που ιδρύθηκε από τον πατέρα της Αϊντιν Ντογαν Doğan. Για ένα διάστημα διηύθυνε επίσης τη Hürriyet, μια κοσμική εφημερίδα υψηλού προφίλ.

Πηγή: skai.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith