Πιστιόλας: Πάρκα Τσέπης και κάθετοι κήποι-Μια εναλλακτική σύγχρονη πρόταση για το Αγρίνιο

agrinio pame 6

Βασική ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η δημιουργία συνθηκών ουσιαστικής αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, σε επίπεδο γειτονιάς, κοινότητας, αλλά και αστικού κέντρου.
Με δεδομένη τη χαρακτηριστική αποτυχία της σημερινής Δημοτικής Αρχής να δώσει έμπνευση, κατευθύνσεις και εν τέλη λύσεις ακόμη και σε αυτά τα λεγόμενα «ζητήματα της καθημερινότητας», η δημοτική παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» έχει ήδη καταθέσει σειρά δημιουργικών σκέψεων -προτάσεων, όχι για μεγαλεπήβολα και πανάκριβα έργα, που κατά κανόνα δεν απαντούν στις προκλήσεις, αλλά για σημειακές παρεμβάσεις και δράσεις χαμηλού κόστους – μεγάλου οφέλους.
Τα Πάρκα Τσέπης, που τα τελευταία χρόνια έχουν τόσο διαδοθεί σε πολλές πόλεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ειδικά για το Αγρίνιο, που διεκδικεί μια θέση στις πλέον θερμές πόλεις της χώρας μας, με το άθλιο ρυμοτομικό, με το γκρίζο τσιμέντο να πνίγει την ίδια την αισιοδοξία και με …ένα υπέροχο Δημοτικό Πάρκο να έχει τόσο απαξιωθεί, είναι ίσως η πλέον ενδεδειγμένη λύση για να αλλάξει οριστικά η εικόνα της πόλης.
Αν μάλιστα συνδυαστούν με το υδάτινο στοιχείο, που θα έπρεπε να είναι το σήμα κατατεθέν του Αγρινίου, η πόλη δύναται να αποκτήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα.
Τα Πάρκα Τσέπης είναι μικρές συστάδες δέντρων μέσα στον αστικό ιστό, σε πλατείες, πεζοδρόμους, δίπλα σε πολυκατοικίες, που μέσω αναπλάσεων δύνανται να μεταμορφωθούν σε ζωντανά σημεία συνάντησης για τους κατοίκους, όπως και κυψέλες πρασίνου που μετριάζουν το μπετόν.
Με τον τρόπο αυτό, εκτός του αισθητικού αποτελέσματος, δημιουργούνται «νησίδες δροσιάς», αξιοποιούνται ξεχασμένοι, κενοί χώροι, αναδεικνύονται σημεία που χρειάζεται χώρος για να «ανασάνουν».
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες: ένα Πάρκο Τσέπης μπορεί να αποτελείται από 20 δέντρα, κάποιο άλλο από 40. Στο πρώτο μπορεί να τοποθετηθούν δυο παιχνίδια για τα παιδιά, στο δεύτερο ένα σιντριβάνι, μια βρύση, δυο παγκάκια.
Σε κάθε σημείο, σε κάθε γειτονιά, το Πάρκο Τσέπης είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ενεργοποιήσει την ίδια την κοινωνία, καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι περίοικοι «υιοθετούν» αυτούς τους χώρους, οι οποίοι και μετατρέπονται σε σημεία συνάντησης και πολιτιστικής – καλλιτεχνικής ακόμη δημιουργίας.
Τέτοιοι «κοινωνικοί πυρήνες» συμβάλλουν στηδημιουργία κοινωνικού κεφαλαίου μέσω της συναναστροφής. Η δυνατότητα των Πάρκων Τσέπης να υποστηρίζουν πλήθος εναλλακτικών χρήσεων, αποπνέει στον χρήστη ευελιξία και ελευθερία δράσης δημιουργώντας ένα σημείο συνάντησης και αλληλεπίδρασης μεταξύ των κατοίκων και του χώρου.
Και αυτό είναι κάτι που έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει το Αγρίνιο.
Έμπνευση για τέτοιες εστίες και πηγή δράσης για την ίδια την κοινωνία μπορούν, φυσικά, να αποτελέσουν και οι λεγόμενοι «κάθετοι κήποι».
Πρόκειται για μια από τις πλέον καινοτόμες και δημοφιλείς τάσεις στο χώρο της αρχιτεκτονικής και του LandscapeDesign παγκοσμίως.
Πρακτικά, η δημιουργία ενός κάθετου κήπου γίνεται με φύτευση σε κάθετες επιφάνειες, όπως προσόψεις κτιρίων, κολώνες, φράχτες κ.ά. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με φυτοδοχεία τα οποία στηρίζονται στον τοίχο του κτιρίου, είτε με ένα εξειδικευμένο σύστημα. Μπορεί απλά να αναφέρετε στα μπαλκόνια των σπιτιών…
Σε κάθε περίπτωση, είναι φθηνή, αλλά ιδιαίτερα αποδοτική λύση, με επίσης πολλαπλά οφέλη. Αν, μάλιστα, ο Δήμος δώσει κίνητρα στους πολίτες, η πόλη μπορεί εύκολα να μεταμορφωθεί….



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώριση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.