Πέθανε ο σκηνοθέτης του «Flash Gordon»

flash gordon1

Έφυγε από τη ζωή ο Βρετανός σκηνοθέτης Mike Hodges, γνωστός για τις ταινίες του “Flash Gordon” και “Croupier”. Ήταν 90 ετών.

Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε στο NBC News από τον παραγωγό και συνεργάτη του στο “I’ll Sleep When I’m Dead”, Mike Kaplan. Σύμφωνα με τον Kaplan, ο Hodges πέθανε το Σάββατο στο σπίτι του στο Ντόρσετ της Αγγλίας, από πό καρδιακή ανεπάρκεια.

Η καριέρα του Hodges ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’50. Πριν ξεκινήσει τον κινηματογράφο, πέρασε δύο χρόνια στην υποχρεωτική θητεία σε ένα ναρκαλιευτικό του βασιλικού ναυτικού, στο οποίο αποδίδει την έμπνευσή του για την πρώτη του ταινία, “Get Carter”.

Σε επιστολή που δημοσίευσε ο Guardian τον Μάιο, έγραφε: “Για δύο χρόνια, τα μεσοαστικά μάτια μου ήταν αναγκασμένα να αντικρίζουν τρομερή φτώχεια και στερήσεις που προηγουμένως αγνοούσα. Πήγα στο ναυτικό ως νέος ορκωτός λογιστής και εφησυχασμένος νεαρός Τόρι και βγήκε ένας θυμωμένος, ριζοσπαστικός νεαρός. Είκοσι χρόνια αργότερα, όταν μου ζήτησαν να διασκευάσω το σπουδαίο βιβλίο του Ted Lewis, αναγνώρισα αυτόν τον κόσμο και επισύναψα τις δικές μου εμπειρίες σε αυτόν”.


Η δεύτερη ταινία του, “Pulp”, ήρθε μόνο έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του “Get Carter” το 1971, με το σκηνοθετικό ταλέντο του Hodges να αναγνωρίζεται με τον “Flash Gordon” του 1980.

Η διαστημική ταινία έγινε αμέσως μόδα, που αναφέρεται σε όλη την pop κουλτούρα ακόμη και 40 χρόνια μετά το ντεμπούτο της. Αν και βασισμένος στο ομώνυμο κόμικ της δεκαετίας του 1930, ο Hodges είπε στο BBC το 2020 ότι “ειλικρινά πίστευα ότι η ταινία αυτή δεν θα έβλεπε ποτέ το φως ενός προβολέα“.

Αν και η καριέρα του Hodges επεκτάθηκε σε πολλά αστυνομικά δράματα, η δουλειά του έλαμψε και στην τηλεόραση, σκηνοθετώντας το “Squaring The Circle” του 1984 και το “Dandelion Dead” του 1994, το οποίο κέρδισε ένα BAFTA το 1995.

Το τελευταίο του πρότζεκτ ήταν ένα μυθιστόρημα φαντασίας με τίτλο “Watching the Wheels Come Off” το 2010.

REAL.GR

zenith