«Παράθυρο» αισιοδοξίας η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς

hamas

Παράθυρο αισιοδοξίας στη Μέση Ανατολή. Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε τετραήμερη κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Οι όροι της συμφωνίας και τα επόμενα βήματα

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων, όλοι τους γυναίκες και παιδιά, για τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών. Ομάδες 12-13 ομήρων θα απελευθερώνονται την ημέρα, αναφέρουν οι Times of Israel.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι τρεις Αμερικανοί θα είναι μεταξύ των ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι, ανάμεσά τους ένα κορίτσι που κλείνει τα 4 αυτή την εβδομάδα, και ότι η πρώτη απελευθέρωση θα γίνει την Πέμπτη (23.11) Σύμφωνα με τη Χαμάς, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους, γυναίκες και παιδιά, από τις ισραηλινές φυλακές και θα επιτρέψει σε εκατοντάδες φορτηγά βοήθειας την ημέρα να περνούν τα σύνορα της Ράφα με την Αίγυπτο, παρέχοντας ανθρωπιστικές προμήθειες στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Το Ισραήλ θα σταματήσει τις αεροπορικές πτήσεις στη νότια Γάζα και θα τις περιορίσει σε έξι ώρες την ημέρα στο βορρά, σύμφωνα με τη συμφωνία, η οποία λέει επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν θα φέρουν στρατιωτικά οχήματα στη Γάζα κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, ούτε θα προσπαθήσουν να συλλάβουν κανέναν .Η κατάπαυση του πυρός θα παρατείνεται κατά μία ημέρα για κάθε 10 επιπλέον ομήρους που απελευθερώνονται, δήλωσε η ισραηλινή κυβέρνηση.

Η συμφωνία διακόπτει προσωρινά έναν πόλεμο που έχει διαρκέσει περισσότερες από έξι εβδομάδες. Στοίχισε τη ζωή σε 14.128 Παλαιστίνιους στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, και σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν θύματα της αιφνιδιαστικής διασυνοριακής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ακολουθεί η πλήρης δήλωση για τη συμφωνία από την ισραηλινή κυβέρνηση:

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει στην πατρίδα όλους τους ομήρους. Απόψε, η κυβέρνηση ενέκρινε το περίγραμμα του πρώτου σταδίου για την επίτευξη αυτού του στόχου, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον 50 όμηροι –γυναίκες και παιδιά– θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τις οποίες θα γίνει παύση των μαχών. Η απελευθέρωση κάθε επιπλέον δέκα ομήρων θα έχει ως αποτέλεσμα μία επιπλέον ημέρα εκεχειρίας.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, ο Ισραηλινός Στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν στην πατρίδα όλους τους ομήρους, να ολοκληρώσουν την εξάλειψη της Χαμάς και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει νέα απειλή για το κράτος του Ισραήλ από τη Γάζα»

Οι Times of Israel αναφέρουν επίσης ότι ενδέχεται να απελευθερωθούν άλλοι 30 όμηροι και ότι η παύση των μαχών θα μπορούσε να παραταθεί «κατά μία ημέρα για κάθε ομάδα 10 ακόμη Ισραηλινών ομήρων». Νωρίτερα, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, όπως το δίκτυο Channel 12, ανέφεραν ότι η απελευθέρωση των πρώτων ομήρων αναμένεται την Πέμπτη.

Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι, εάν επικυρωθεί η συμφωνία, πρέπει να υπάρξει μια περίοδος αναμονής 24 ωρών πριν από την εφαρμογή της, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους Ισραηλινούς πολίτες να ζητήσουν από το Ανώτατο Δικαστήριο να εμποδίσει την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων, σύμφωνα με αναφορές σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Γιατί επιτεύχθηκε συμφωνία τώρα;
Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει δεχθεί έντονες πιέσεις στο εσωτερικό για να σημειώσει πρόοδο στην επιστροφή των ομήρων. Οι οικογένειές τους διοργάνωσαν μια υψηλού προφίλ εκστρατεία με τίτλο «φέρτε τους σπίτι», συναντώντας μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας (20.11). Η στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Γάζα είχε ως αποτέλεσμα να σωθεί ζωντανός μόνο ένας όμηρος.

Η διεθνής πίεση έχει επίσης αυξηθεί ως απάντηση στην ολοένα και πιο απελπιστική κατάσταση στη Γάζα. Οι βομβαρδισμοί από τον ισραηλινό στρατό και η χερσαία εισβολή που ακολούθησε έχουν προκαλέσε τεράστια ανθρωπιστική κρίση: τα τρόφιμα, το νερό, τα καύσιμα και τα φάρμακα είναι απελπιστικά λίγα, 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι από τα 2,3 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί και μόνο 10 από τα 36 νοσοκομεία λειτουργούν.

Την περασμένη εβδομάδα, το 68% των Αμερικανών δήλωσε ότι υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός, αντανακλώντας τις ανησυχίες στις ΗΠΑ ότι το Ισραήλ είχε παρατείνει αδικαιολόγητα τη στρατιωτική του απάντηση. Η Χαμάς χάνει έδαφος στο πεδίο της μάχης, καθώς οι δυνάμεις του Ισραήλ κατάφεραν να καταλάβουν μεγάλα τμήματα της βόρειας Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες σε 10 από τα 24 τάγματα της Χαμάς και η ηγεσία του πιστεύεται ότι έχει μετεγκατασταθεί στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.

Θα ξαναρχίσουν οι μάχες μόλις τελειώσει η κατάπαυση του πυρός;
Η Χαμάς είναι πιθανό να θέλει να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός για να ανασυνταχθεί και είναι πιθανό να επιδιώξει να την παρατείνει προσφέροντας τη σταδιακή απελευθέρωση περισσότερων ομήρων. Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξαλείψει τη Χαμάς, επομένως η επιβίωσή του ως ομάδα θα αντιπροσώπευε μια νίκη.

Το Ισραήλ έχει μεγαλύτερα κίνητρα να επιστρέψει στο πεδίο της μάχης. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακόμη καταλάβει ολόκληρη τη βόρεια Γάζα. Την Τρίτη, είχε περικυκλώσει την Τζαμπαλίγια, την οποία θεωρεί προπύργιο της Χαμάς, και το κοντινό ινδονησιακό νοσοκομείο, τη μόνη λειτουργούσα μεγάλη ιατρική εγκατάσταση στο βορρά.

Οι Ισραηλινοί διοικητές επικεντρώνονται επίσης στα νότια της Γάζας, και συγκεκριμένα στην πόλη Χαν Γιουνίς, όπου πιστεύουν ότι εδρεύει η ηγεσία της Χαμάς και οι υπόλοιποι όμηροι ενδέχεται να κρατούνται. Κάποιοι στο ισραηλινό στρατιωτικό κατεστημένο υποστηρίζουν ότι για να δοθεί ένα χτύπημα νοκ-άουτ στη Χαμάς θα χρειαζόταν επίθεση στην πόλη, αν και θα σκότωνε και θα εκτόπιζε ακόμη περισσότερους αμάχους.

Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα υποστηρίξουν μια χερσαία επίθεση στο νότο, εκτός εάν υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες διασφαλίσεις για τους αμάχους. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, είπε στο υπουργικό συμβούλιο, σε δηλώσεις που επίσης μαγνητοσκοπήθηκαν και μεταδόθηκαν, ότι περίμενε να ξαναρχίσουν οι μάχες. «Δεν θα σταματήσουμε μετά την κατάπαυση του πυρός», είπε.

newsbomb.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith