Παπαζάχος: Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ο χθεσινοβραδινός σεισμός ήταν ο κύριος

seismografos 252863 330524 type13262

«Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς, μπορεί να έχουμε έναν 4,5 έναν 4,8» διευκρίνισε ο καθηγητής Γεωφυσικής Κ. Παπαζάχος

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ο χθεσινοβραδινός σεισμός (των 5 Ρίχτερ στην Εύβοια) ήταν ο κύριος» τόνισε στον ΣΚΑΪ και στους Αταίριαστους ο Κώστας Παπαζάχος καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ.

«Ένας σεισμός της τάξης του 5,5 – 6 μπορεί να γίνει πρακτικά οπουδήποτε στον ελλαδικό χώρο. Οι χαμηλές σεισμικότητας περιοχές δεν σημαίνει ότι δεν κάνουν σεισμούς» διευκρίνισε ο κ. Παπαζάχος.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ο χθεσινοβραδινός ήταν ο κύριος σεισμός. Πιθανότατα κατά 70%, μπορεί να είναι ο κύριος, αλλά τι σημασία έχει αυτό για τους κατοίκους; Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς, μπορεί να έχουμε έναν 4,5 έναν 4,8… Το μήνυμα είναι ότι η εβδομάδα θα είναι δύσκολη, είτε έχουμε μεγαλύτερο σεισμό είτε όχι και κτήρια με σοβαρά προβλήματα δεν πρέπει να κατοικηθούν» ξεκαθάρισε.

Όπως επισήμανε ο Κώστας Παπαζάχος, οι κάτοικοι, πρέπει να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά να προετοιμαστούν για το χειρότερο, δηλαδή ότι η ακολουθία θα είναι κατ’ ελάχιστον εκτεταμένη σε χρόνο, άρα όχι συναθροίσεις, και τα σχολεία δεν πρέπει να λειτουργήσουν τις επόμενες μέρες, γιατί και με μικρό σεισμό υπάρχει κίνδυνος πανικού και τραυματισμών.

Τσελέντης: «Γιατί ήταν αισθητός ο σεισμός της Εύβοια»
Πάνω από 80 μετασεισμούς έχει δώσει ο χθεσινοβραδινός σεισμός στην Εύβοια, με τα 4,4 Ρίχτερ να είναι ο μεγαλύτερος, τόνισε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Σήμερα, ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, διευκρινίζοντας πάντως ότι πρόκειται για φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία.

Δείχνοντας έναν χάρτη στο κινητό του (κάτω φωτό), εξήγησε ότι οι μπλε και πράσινες κηλίδες είναι οι μετασεισμοί. «Βλέπετε και μια κόκκινη γραμμή (…) ήταν οριζόντιο ρήγμα με κατεύθυνση προς Αθήνα, η ενέργεια του ρήγματος “έφυγε” προς την Αθήνα, και γι’ αυτό ο σεισμός έγινε τόσο αισθητός στην πρωτεύουσα» σημείωσε ο καθηγητής.

«Το ρήγμα αυτό δεν έχει δυναμικό για μεγαλύτερο σεισμό, άντε να δώσει 5,3, έτσι πιστεύω» σχολίασε ο Άκης Τσελέντης. «Το συγκεκριμένο ρήγμα έχει πολύ μικρές διαστάσεις για να επηρεάσει άλλα ρήγματα» πρόσθεσε.

Όπως επισήμανε δε, η περιοχή αυτή (στην Εύβοια) «εδώ και τόσα χρόνια δεν μας έδινε σεισμούς». «Όταν πριν από πολλά χρόνια ήθελαν να κάνουν πυρηνικό σταθμό η μόνη περιοχή που επέλεξαν ήταν αυτή γιατί δεν είχε σεισμικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το πρόβλημα μας είναι τα παλιά πέτρινα σπίτια… Οι κάτοικοι πρέπει να τα αποφεύγουν, ειδικά αν έχουν κάποιες ρωγμές» τόνισε.

Αλκυονίδες

«Δυο περιοχές μαζεύουν ενέργεια, η μια στο Ιόνιο, δεν ανησυχώ καθόλου, έχει υποστεί αυτή μεγαλύτερους σεισμούς, άρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, και η περιοχή του Ανατολικού Κορινθιακού, η περιοχή των Αλκυονίδων, η οποία έχει 40 χρόνια να δώσει σεισμό. Εκεί μαζεύεται ενέργεια» εξήγησε ο κ. Τσελέντης.

«Κάποια στιγμή στα επόμενα χρόνια, 3,4,5 χρόνια, θα έχουμε κάποιο γεγονός. Μπορεί να φτάσουμε και στα 6 Ρίχτερ» δήλωσε.googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith