Παπαναστασίου: «Οι ετεροδημότες μας το Πάσχα θαύμαζαν αυτό που έγινε στο Αγρίνιο, η επισκεψιμότητα τρίτων δεν θα έρθει από ΒΑΑ και ΟΧΕ»

symboylio

Εκτενής συζήτηση έγινε στην σημερινή συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου σχετικά με τα έργα και τις δράσεις που προτείνει ο Δήμος Αγρινίου με τη στρατηγική Β.Α.Α. – Ο.Χ.Ε. της νέας Προγραμματικής Περιόδου.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αγρίνιο Ανοιχτό και Πράσινο-Διακομματική Συνεργασία», Δημήτρης Τραπεζιώτης έθεσε το θέμα, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Θεωρείτε ότι με ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις και πεζοδρομήσεις έχουμε ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του Αγρινίου και ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο κέντρο; Μακροπρόθεσμα θα αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Θα κινούνται εδώ μόνο οι ιθαγενείς, αυτοί που κατοικούν στο κέντρο. Πρότασή μας ήταν ένα πλαίσιο, ένα σύμπλεγμα δράσεων για πολιτισμό και περιβάλλον μαζί με τις πεζοδρομήσεις. Όπως π.χ. το αρχοντικό Σωχωρίτη να γίνει λαογραφικό μουσείο και το κτίριο του πρώην Ε.Ο.Κ. μουσείο καπνού. Επαναφέρω την πρόταση για τα τέσσερα πάρκα που είχε προτείνει ο κ. Πανταζής στις μεγάλες άχρηστες επιφάνειες του Αγρινίου. Επισήμανε τότε στην μελέτη του ότι υπολείπεται στο πράσινο κατά 250 στρέμματα. Νομίζω ότι είναι ευκαιρία με την νέα ΒΑΑ να στραφείτε στην επαύξηση του δημοσίου χώρου και του πρασίνου. Βλέπω στα έργα για τη νέα ΒΑΑ ότι υπάρχει ένας διαχωρισμός σε επίπεδο Ά και ΄Β προτεραιότητας. Η αδικία που γίνεται σε βάρος της ενδοχώρας θα πρέπει να αρθεί. Είναι αιτία πολέμου. Δεν το λέω απειλητικά. Πρέπει να ενισχύσουμε την αποκέντρωση και να θυμηθούμε όλοι μας ότι το Αγρίνιο ευημερούσε οικονομικά όταν τα χωριά ήταν ισχυρά. Χωρίς ισχυρές κοινότητες δεν μπορεί να είναι ισχυρός ο Δήμος Αγρινίου. Είναι τεράστια αδικία και πρέπει να αποκατασταθεί».
Ο Γιώργος Παπαναστασίου σχολίασε ότι ο κ. Τραπεζιώτης ως έμπειρος αυτοδιοικητικός έκανε αναδρομή αναμασώντας πράγματα που έχουν ακουστεί πολλές φορές.
«Το πρόγραμμα του 2013-20 σχεδιάστηκε το ’12, όταν ήμουν επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια. Δεν το ψήφισα. Όταν ανέλαβα η ΒΑΑ ήταν ΒΑΑ και το Αγρίνιο έπαιρνε μόνο ΒΑΑ. Έπρεπε να υπάρχει πράσινος δακτύλιος, που έδωσα «μάχη» για να ανοίξω τα όριά του και 19.600.000 ευρώ. Εντάξαμε έργα 2,5 φορές πάνω από ότι προβλεπόταν. Το ίδιο ελπίζουμε να κάνουμε και τώρα. Οι προτεραιότητες που είπατε έχουν να κάνουν με την ωριμότητα κάποιων έργων. Το έργο του τσιμέντινου κτιρίου του Παπαστράτου π.χ. έχει 100% ωριμότητα, άρα πηγαίνουμε γρήγορα και απαιτούμε χρήματα. Είναι η τακτική που ακολουθήσαμε και τα προηγούμενα χρόνια και υπερπολλαπλασιάσαμε τα κονδύλια. Έχοντας ΒΑΑ τα προηγούμενα χρόνια το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν συγκεκριμένα πράγματα. Έλεγα ότι το Αγρίνιο χρειαζόταν ΟΧΕ. Ήδη έχουμε πει ότι οι αναπλάσεις στις δημοτικές ενότητες θα μπουν σε πρώτη προτεραιότητα. Η ΟΧΕ έχει λίγα χρήματα γιατί τα περισσότερα μοιράστηκαν στις ΒΑΑ. Τώρα έσπασε σε περισσότερα, θα δούμε που θα φτάσει. Όλα όσα συζητάμε είναι στρατηγικές, στις οποίες πάμε και «κρεμάμε» έργα. Με βάση την ΒΑΑ εντάχθηκε το κτίριο Παπαπέτρου. Πήρε χρηματοδότηση, έγιναν οι μελέτες και τώρα θα γίνει και το έργο. Διαφωνώ πλήρως περί πεζοδρόμων, σας έχει ξεπεράσει ήδη η ίδια η κοινωνία. Για το πράσινο να δούμε πόσα δέντρα φυτεύθηκαν, περίπου 1000, και πόσους κοινόχρηστους χώρους κατασκευάσαμε. Το έργο στον Άγιο Θωμά που κάνουμε θα είναι ένα τεράστιο πάρκο. Αξιοποιούμε και το πέτρινο γεφύρι, την φυσική ομορφιά. Στον σχεδιασμό ΒΑΑ έγινε και η Μαβίλη. Δεν είναι το ίδιο η άσφαλτος με τον κυβόλιθο. Σήμερα υπέγραψα για την οδό Παλαμά που θα γίνει και αυτή με κυβόλιθο. Οι δύο οδοί περικλείουν το κτίριο Παπαπέτρου που θα γίνει το διαχρονικό μουσείο. Δίνεται άλλος χαρακτήρας στην περιοχή. Την Παλαμά την βάλαμε στο Πράσινο Ταμείο. Περιμένουμε απόφαση για την βορειοανατολική είσοδο της πόλης, όπου θέλουμε στην Αγ. Βαρβάρα και το Πλατανάκι να γίνει μία τεράστια ανάπλαση. Ενώ το σχεδιάζαμε για ΒΑΑ, το εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τα χωριά μας δεν τα ξεχνάμε και τα έχουμε σε απόλυτη προτεραιότητα. Οι αποχετεύσεις είναι ‘Α και Β’ φάσεις 15 εκ. Συν ο βιολογικός φτάνουμε στα 25 εκ. ευρώ. Μην βλέπουμε μία ανάπλαση μόνο και τους κόμβους. Στα χωριά μας η Περιφέρεια κάνοντας την αποχέτευση έχει διαλύσει όλους τους δρόμους. Και θα πρέπει να τους φτιάξουμε. Είναι μεγάλο άγχος μας. Θα έρθουν και οι αναπλάσεις αλλά έχουν προτεραιότητα τα βαριά έργα».
simboulio
Τον λόγο ακολούθως πήρε ο Γ.Γ. του Δήμου, Δημήτρης Τζιώλης και ανέφερε:
«Δεν έχουμε μείνει πολλά να πω. Να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει θέμα στο πράσινο; Είναι ανακριβές αυτό που λέτε. Λίγη σημασία έχει σήμερα ότι το προηγούμενο πολεοδομικό έργο ήταν άστοχο. Η προτεραιοποίηση των έργων δεν έχει να κάνει με την σημαντικότητα αλλά με τον βαθμό ωρίμανσης και είναι χρονική. Έχουμε πανέτοιμη την μελέτη για το τσιμέντινο του Παπαστράτου. Με το που θα ανοίξει η πρόσκληση θα είναι το πρώτο έργο που θα ενταχθεί. Θα έχουμε παρεμβάσεις στους οικισμούς της Τριχωνίδας. ΒΑΑ και ΟΧΕ έχουν σαν πυλώνα την Τριχωνίδα. Θα πρέπει να υπάρξουν θεσμικές συζητήσεις, υπάρχουν θέματα με την παράκτια ζώνη. Ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί εδώ και δεκαετίες. Έχει γίνει πολλή δουλειά σε ότι αφορά τις θεσμικές αυτές αντιξοότητες. Είναι πιο δύσκολο να ανταποκριθούμε σε έργα στον πυρήνα της πόλης. Κι όμως ανταποκριθήκαμε. Δεν μπορούμε να λέμε να ανοίξουμε την πόλη για αυτοκίνητα. Το έργο του Αγ. Θωμά το ανέφερε πριν ο Δήμαρχος, έχουν γίνει χιλιάδες φυτεύσεις στο κέντρο. Ειπώθηκε ότι πάνε 60 εκ. στην πόλη και 4 εκ. στα χωριά. Είναι αυθαίρετο. Η νέα ΒΑΑ είναι ΒΑΑ-ΟΧΕ με κατεύθυνση προς τη Τριχωνίδα».
Ο Δήμαρχος Αγρινίου τόνισε ότι η κουβέντα αυτή ορθώς γίνεται και θα πρέπει να γίνεται καθότι έρχεται το ειδικό χωροταξικό.
«Πρέπει να δούμε που θέλουμε να πάμε την ανάπτυξη της περιοχής, είναι σημαντικό και για τις επόμενες γενιές. Δεν κάναμε ασφαλτοστρώσεις, ξηλώσαμε τα πάντα. Όπου κάναμε έργο κάναμε αποχετεύσεις, όμβρια, περάσαμε δίκτυα καινούργια, έγινε δουλειά ολοκληρωμένα. Αφήσαμε σπιράλ με φρεάτια αν χρειαστεί κάτι καινούργιο. Ρωτήστε τους κατοίκους των οδών που ανακατασκευάστηκαν. Εν πάσει περιπτώσει και εμείς από χωριά καταγόμαστε, θέλουμε να γίνουν και εκεί έργα. Θέλουμε ο ποδηλατόδρομος να φτάσει στην νότια περιμετρική και να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται».
Ο Δημήτρης Τραπεζιώτης έκανε λόγο για συγκεκριμένο δρόμο που μπορεί να φτάσει ο ποδηλατόδρομος από τον Ρηγανά στα Αμπάρια, με τον Δ. Τζιώλη να αναφέρει ότι αυτό που επισημαίνει αποδεικνύει ότι δεν έχει μελετήσει την πρόταση του Δήμου, που είναι ακριβώς αυτή. «Μην σας διαφεύγει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας είναι η οικονομία. Τσιμεντοστρώσεις, ασφαλτοστρώσεις κλπ. δεν φέρνουν χρήμα στην τοπική οικονομία».
Ο Γιώργος Παπαναστασίου κλείνοντας ανέφερε:
«Το Αγρίνιο είχε μία φήμη ως η «Ασχημούλα του Κάμπου». Αυτό δεν μου άρεσε. Επειδή θέλουμε το Αγρίνιο να είναι το κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας, το μεγάλο αστικό κέντρο, το σημείο αναφοράς της περιοχής για να επισκεφθεί και τις άλλες περιοχές θα πρέπει να γίνει πιο βιώσιμο, όμορφο, έξυπνο και λειτουργικό. Αυτό πετυχαίνουμε αυτή την στιγμή. Έζησα τις καλύτερες μέρες μου ως Δήμαρχος το Πάσχα που ήρθαν οι ετεροδημότες μας και θαύμαζαν αυτό που έγινε στο Αγρίνιο. Η επισκεψιμότητα τρίτων δεν θα έρθει από την ΒΑΑ και την ΟΧΕ. Θα φτιάξουμε το διαχρονικό μουσείο της πόλης από μία ΒΑΑ που εσείς δεν είχατε ψηφίσει. Άλλο το να διαφωνείτε με ένα έργο άλλο με μία στρατηγική ολόκληρη».
simvoylio2

zenith


googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith