Παναγιώτης Κατσούλης – Δήμος Μεσολογγίου: «Πιάσαμε πάτο» στις Δημόσιες Επενδύσεις!

antama logo

Στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης για τον προϋπολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο, επεσήμανα δύο ζητήματα:

1ον) Ο Δήμος Μεσολογγίου είναι ο ουραγός των Δημοσίων Επενδύσεων, ανάμεσα στους 7 Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οικονομικού Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ.
Στο συγκριτικό πίνακα που επισυνάπτω και στη στήλη «Ευρώ επιχορηγήσεων ανά κάτοικο» αναλογούν 49 € ανά κάτοικο στο δήμο μας, όταν ακόμη και στον μικρό πληθυσμιακά δήμο Θέρμου των 8.242 κατοίκων το αντίστοιχο ποσό είναι 118 €, ενώ στο δήμο Ξηρομέρου που υποστηρίζεται μέσω της τεχνικής μας υπηρεσίας, το αναλογούν ποσό είναι 165 €.
Αυτό σημαίνει ότι ο δήμος Μεσολογγίου έπαψε να αξιοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία δημοσίων επενδύσεων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, ΠΔΕ κ.α). Δεν αντλεί πόρους, δεν κάνει σημαντικά έργα, δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας, δεν προσθέτει εισόδημα και προστιθέμενη αξία στην περιοχή, δεν βελτιώνει τις ζωές μας.
Τόνισα, πως αυτός είναι ο πήχης που πρέπει να υπερβούμε και το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε αυτή την 5ετία. Σε μια περιοχή που οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν πάρει τον κατήφορο από το άδικο τέλος του ΤΕΙ και μετά, ο δήμος οφείλει να είναι η ατμομηχανή και όχι το βαρίδι της ανάπτυξης.

2ον) Οι φετινοί προϋπολογισμοί όλων των ΟΤΑ της χώρας, επομένως και του δικού μας δήμου, θα είναι ελλειμματικοί και σε μεγάλο βαθμό πλασματικοί, με αποκλειστική ευθύνη της κεντρικής εξουσίας και της ηγεσίας του ΥΠΕΣ. Συγκεκριμένα:
Α) 22 Νοέμβρη, ένα μήνα μετά τις δημοτικές εκλογές, επέβαλε μ’ ένα άδικο και αντισυνταγματικό νόμο χαράτσι. Το τέλος ταφής, το οποίο τινάζει στον αέρα όλους τους προϋπολογισμούς. 240 εκατ. € για την περίοδο 2022 – 2024 (20 € ανά τόνο), που το 2024 θα φθάσει στα 30 € και από το 2027 στα 55 € ανά τόνο.
Β) Αύξηση του κόστους της μισθοδοσίας για το 2024, η οποία θα ανέλθει στα 170 εκατ. €. Όμως οι αυξήσεις των ΚΑΠ ανέρχονται σε 140 εκατ. € για το 2024.
Γ) Η «ενεργειακή κρίση πέρασε», σύμφωνα με το ΥΠΕΣ. Για παράδειγμα πέρυσι ο Δήμος Μεσολογγίου επιχορηγήθηκε με το ποσό των 80 χιλ. € για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους. Φέτος προβλέπεται 0 €.
Δ) Αν η κυβέρνηση εφάρμοζε το νόμο 3852/2010, θα έπρεπε να αποδώσει στους ΟΤΑ 875 εκατ. €. Δεν το κάνει και παρακρατεί 735 εκατ. €!
Οι συνέπειες γνωστές. Αύξηση δημοτικών τελών – τιμολογίων ΔΕΥΑ, τελών καταστημάτων εστίασης, κακή ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών, σχεδόν μηδενικές προσλήψεις.

Αναρωτιέμαι, πόσο καλύτεροι θα ήμασταν ως δήμος και κοινωνία, αν ασχολούμασταν με αυτά και άλλα τόσα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη ζωή μας και δεν ασκούσαμε ψηφιακά την τοξική «κουτσομπολευτική» μέρα – νύχτα;
Μια ακόμη παθογένεια μας που πρέπει να θεραπευθεί…

Παναγιώτης Κατσούλης – Δημοτικός Σύμβουλος
ΑΝ.ΤΑ.ΜΑ.
pinakas telhgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith