Παναγία Φανερωμένη: Το μοναστήρι της Παναγίας που γιορτάζει του Αγίου Πνεύματος

lefkada faneromeni

Πολιούχος και προστάτιδα των «απανταχού της γης Λευκαδίων» και η χάρη της εορτάζεται με κάθε μεγαλοπρέπεια τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

ΗΛευκάδα πανηγυρίζει σήμερα την Κυρά και προστάτιδά της, την Παναγία Φανερωμένη.

Η Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδας είναι ένα ιστορικό Μοναστήρι – αφιερωμένο στη Κοίμηση της Θεοτόκου – που βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λευκάδα, σε μία μαγευτική τοποθεσία πάνω από την πόλη που λέγεται ότι εκεί στην αρχαιότητά υπήρχε ναός της Αφροδίτης

Είναι πολιούχος και προστάτιδα των «απανταχού της γης Λευκαδίων» και η χάρη της εορτάζεται με κάθε μεγαλοπρέπεια τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Η εικόνα της «Κυράς» λιτανεύετε γύρω από το μοναστήρι σε κλίμα κατάνυξης, παρουσία χιλιάδων πιστών από όλη τη χώρα και με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής της Λευκάδας

Η εικόνα της Παναγίας που υπάρχει σήμερα σε ειδικό παρεκκλήσι στον μαναστήρι – γεμάτη με τάματα – είναι αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας, φιλοτεχνημένο από τον Ιερομόναχο Βενιαμίν Κοντράκη στο Άγιο Όρος το 1887.

Η Παναγία Φανερωμένη αποτελεί για αιώνες το θρησκευτικό κέντρο του νησιού ως το αρχαιότερο και μεγαλύτερο μοναστήρι ενώ παράλληλα είναι και η προστάτιδα και πολιούχος του νησιού.


Οι Μαθητές του Αποστόλου Παύλου που έφτασαν πρώτοι στο νησί, συγκέντρωσαν εδώ τους κατοίκους και κήρυξαν το χριστιανισμό, δημιουργώντας τον πρώτο «ευκτήριο οίκο», ενώ ένας απ’ αυτούς ο Σωσίων χειροτονήθηκε πρώτος επίσκοπος Λευκάδος και ίδρυσε το μοναστήρι.

Πηγή: skai.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith