Παγκόσμιος συναγερμός για την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα

china coronavirus

Δεν κατέληξε στην λήψη μέτρων για την αποτροπή του ιού στην ΕΕ, η αμόδια επιτροπή της Κομισιόν – Όσο η Κίνα χαλαρώνει και ανοίγει τα σύνορά της, τόσο ο υπόλοιπος πλανήτης θέτει περιορισμούς για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Μεγάλη κινητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλεί η «έκρηξη» της πανδημίας στην Κίνα, με την Κομισιόν να συνεδριάζει νωρίτερα εκτάκτως. Ήδη, χώρες, η μία μετά την άλλη, λαμβάνουν μέτρα για τους επισκέπτες από την Κίνα. Απο την άλλη πλευρά, η Κίνα χαλαρώνει και ανοίγει τα σύνορά της.

Παράλληλα, ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη λόγω της έλλειψης διαφάνειας των κινεζικών αρχών σε σχέση με τον κορωνοϊό, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια την ελλιπή πληροφόρηση αναφορικά με πιθανές νέες μεταλλάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η παραλλαγή BF.7, η οποία φαίνεται να κυριαρχεί στην Κίνα αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη έχει εντοπιστεί εδώ και μήνες χωρίς ωστόσο να σημάνει συναγερμό ούτε να οδηγήσει σε πίεση στα συστήματα υγείας, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Νωρίτερα σήμερα συνεδρίασε η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ για να συζητήσει την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα, τονίζοντας την ανάγκη συντονισμού των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές υγειονομικές απειλές.

Προσπάθεια να έρθει σε επαφή με τους Κινέζους ομολόγους της έκανε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου μετά την επιδείνωση της κατάστασης με τον κορωνοϊό στην Κίνα.

Ειδικότερα, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι μετά την επιδείνωση της κατάστασης στην Κίνα, η Ευρωπαία Επίτροπος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους Κινέζους ομολόγους της για να προσφέρει αλληλεγγύη και υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρογνωμοσύνης στη δημόσια υγεία αλλά και μέσω δωρεάς των προσαρμοσμένων εμβολίων της ΕΕ.

Ωστόσο, η κινεζική πλευρά μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτή την προσέγγιση.

Παρά την παγκόσμια ανησυχία που έχει προκαλέσει η νέα έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα, η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατέληξε στην λήψη μέτρων για την αποτροπή του ιού στην ΕΕ.

Μετά τη συνεδρίαση η αρμόδια Επιτροπή της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι «ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές απειλές είναι κρίσιμος. Πρέπει να δράσουμε από κοινού και θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας»

Βρετανία και Γαλλία δεν επαναφέρουν τα τεστ COVID για τους ταξιδιώτες από την Κίνα
Αντίθετα με τις ΗΠΑ, την Ιτάλια και ασιατικές αλλες χώρες, η Βρετανία δεν σχεδιάζει να επαναφέρει τα τεστ για την COVID-19 για αυτούς που έρχονται στη χώρα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχουν σχέδια για την εκ νέου εισαγωγή των τεστ για την COVID-19 ή επιπρόσθετων αξιώσεων για τις αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσίευμα της Telegraph, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση θα εξετάσει περιορισμούς για τις αφίξεις από την Κίνα.

Χθες, Τετάρτη, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση όσον αφορά τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Βρετανία.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για περιορισμούς σε αυτούς που έρχονται στη χώρα από την Κίνα, απάντησε: «Δεν είναι κάτι που εξετάζουμε».

Η Βρετανία, της οποίας ηγείτο ο Μπόρις Τζόνσον όταν ενέσκηψε η πανδημία το 2020, επικρίθηκε για τον χειρισμό της κρίσης δημόσιας υγείας, κατηγορούμενη ότι άργησε να προβεί στον εντοπισμό των κρουσμάτων στις αφίξεις στη χώρα και να επιβάλει λοκντάουν σε σύγκριση με άλλες μεγάλες χώρες.

Επιπλέον, και η Γαλλία «δεν χρειάζεται να επιβάλει συνοριακούς ελέγχους ως αντίδραση στην αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 στην Κίνα», ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα η επικεφαλής της επιτροπής της Γαλλίας για την αποτίμηση των κινδύνων για την υγεία COVARS.

«Από επιστημονικής άποψης, δεν υπάρχει λόγος επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορα (…) ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε μέρα», δήλωσε η Μπριζίτ Οτράν στον French Radio Classique.

Η επικεφαλής της επιτροπής σημείωσε ότι προς το παρόν «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» και δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανησυχητικά νέα παραλλαγμένα στελέχη της COVID-19 στην Κίνα.

ΗΠΑ: Σε υποχρεωτικό τεστ για τον κορωνοϊό θα υποβάλλονται οι ταξιδιώτες από την Κίνα
Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες πως οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα υποχρεούνται από τις 5 Ιανουαρίου να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για Covid-19, λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων στην αχανή ασιατική χώρα και της ανησυχίας για την «έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων» από το Πεκίνο για την πορεία της πανδημίας.

Από τα μεσάνυχτα της 5ης Ιανουαρίου, «όλοι οι ταξιδιώτες ηλικίας 2 ετών και άνω» θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για Covid-19 στο οποίο υποβλήθηκαν εντός 48 ωρών πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα. Το μέτρο ισχύει για τις πτήσεις από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν εκφράσει ανησυχία ότι η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού στην Κίνα θα μπορούσε να προκαλέσει την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού. «Οι δειγματοληψίες για την καταμέτρηση των νέων κρουσμάτων έχουν μειωθεί» στην Κίνα, υπογράμμισε αμερικανός αξιωματούχος.

Τα αρνητικά τεστ για Covid-19 (PCR ή αντιγόνου) πρέπει να επιδεικνύονται σε ελέγχους των αεροπορικών εταιρειών κατά την αναχώρηση των ταξιδιωτών. Όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από το ταξίδι, θα μπορούν εναλλακτικά να επιδείξουν βεβαίωση ανάρρωσης.

Ανάλογα μέτρα έχουν λάβει οι αρχές πολλών χωρών — όπως η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ινδία — επιβάλλοντας υποχρεωτικά τεστ για ανίχνευση της Covid-19 σε ταξιδιώτες από την Κίνα.

Μετά τη χαλάρωση της αυστηρής πολιτικής κατά της εξάπλωσης της Covid-19, η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων. Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και οι κάτοικοι αγωνιούν για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Μια έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Κίνα, τη στιγμή που η χώρα αίρει τα μέτρα “μηδενικής COVID”, θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του ιού, προειδοποιούν ειδικοί στον τομέα της υγείας.

Η Κίνα μόλις ανακοίνωσε τον τερματισμό στις 8 Ιανουαρίου της υποχρεωτικής καραντίνας κατά την άφιξη στη χώρα, που ήταν το τελευταίο απομεινάρι της πολιτικής της αυστηρών περιοριστικών μέτρων που κράτησαν τη χώρα σε μεγάλο βαθμό κλειστή στον κόσμο από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Την ώρα που η κυβέρνηση σταμάτησε να δημοσιεύει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που εντοπίζονται σε μια μέρα, οι αξιωματούχοι αρκετών πόλεων εκτιμούν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσβλήθηκαν πρόσφατα, ενώ τα νοσοκομεία και τα αποτεφρωτήρια υφίστανται μεγάλες πιέσεις σε όλη τη χώρα.

Καθώς ο ιός κυκλοφορεί πλέον ελεύθερα στην Κίνα, η οποία έχει σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού, αρκετές χώρες και ειδικοί φοβούνται ότι η χώρα θα μπορούσε να γίνει γόνιμο έδαφος για την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού. Ειδικά από τη στιγμή που ο κινεζικός πληθυσμός εξακολουθεί να είναι ελλιπώς εμβολιασμένος.

Κάθε νέα λοίμωξη αυξάνει τις πιθανότητες ο ιός να μεταλλαχθεί, εκτιμά ως εκ τούτου ο Αντουάν Φλαό, διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης. “Το γεγονός ότι 1,4 δισεκατομμύριο άνθρωποι εκτίθενται ξαφνικά στον SARS-CoV-2 δημιουργεί προφανώς ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών”, δήλωσε στο AFP.

Ο Μπρουνό Λινά, καθηγητής ιολογίας στο γαλλικό Πανεπιστήμιο της Λιόν δήλωσε παράλληλα στην εφημερίδα La Croix ότι “δεδομένης της έντονης κυκλοφορίας του ιού και επομένως του αυξημένου κινδύνου μεταλλάξεων, ένα πιθανό έδαφος αναπαραγωγής του ιού θα μπορούσε να προκύψει από την Κίνα”.

Η Σουμίγια Σουαμινάταν, η οποία ήταν επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ως τον Νοέμβριο, δήλωσε επίσης ότι μεγάλο μέρος του κινεζικού πληθυσμού είναι ευάλωτο, εν μέρει επειδή πολλοί ηλικιωμένοι δεν έχουν εμβολιαστεί. “Οφείλουμε να παρακολουθούμε στενά οποιαδήποτε εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών που προκαλούν ανησυχία”, δήλωσε στον ιστότοπο της εφημερίδας Indian Express.

Έλεγχοι στα σύνορα
Σε απάντηση στην έξαρση των κρουσμάτων, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Μαλαισία ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι θα ενισχύσουν τους ελέγχους τους στα σύνορα.

Οι ΗΠΑ θα αξιώνουν από τις 5 Ιανουαρίου αρνητικό τεστ για την COVID-19 από όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται αεροπορικώς από την Κίνα.

Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία βεβαιώνει ότι “παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης”, δήλωσε “έτοιμη” χθες, Τετάρτη, “να μελετήσει όλα τα χρήσιμα μέτρα”.

Η Ινδία και η Ιαπωνία θα επιβάλλουν υποχρεωτικά τεστ PCR σε όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα, μέτρο το οποίο, σύμφωνα με τον Αντουάν Φλαό, θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να παρακαμφθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση στις πληροφορίες που προέρχονται από το Πεκίνο.

“Αν καταφέρουμε να λάβουμε δείγματα και να βρούμε την αλληλουχία του γονιδιώματος όλων των ιών που εντοπίζονται σε όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα, θα ξέρουμε σχεδόν αμέσως αν εμφανίζονται και εξαπλώνονται νέα παραλλαγμένα στελέχη” στη χώρα, σημείωσε.

Ο Σου Ουένμπο, επικεφαλής του ινστιτούτου ελέγχου ιών στο κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, διαβεβαίωσε ότι τα νοσοκομεία της χώρας θα συλλέγουν δείγματα από ασθενείς και θα τηλεφορτώνουν τις πληροφορίες της αλληλουχίας σε νέα εθνική βάση δεδομένων, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στις αρχές να παρακολουθούν τα νέα στελέχη σε πραγματικό χρόνο.

“Σούπα” παραλλαγών
Περισσότερες από 130 υποκατηγορίες του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού έχουν εντοπιστεί στην Κίνα τους τελευταίους τρεις μήνες, δήλωσε ο Σου Ουένμπο την περασμένη εβδομάδα.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται τα XXB και BQ.1 και οι δικές τους υποκατηγορίες, που έχουν εξαπλωθεί στις ΗΠΑ και σε ορισμένα τμήματα της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες την ώρα που μια ορδή από υποπαραλλαγές «διαγκωνίζονται» για να κυριαρχήσουν σε όλον τον κόσμο.

Ωστόσο τα BA.5.2 και BF.7 παραμένουν τα βασικά στελέχη της Όμικρον που εντοπίζονται στην Κίνα, σημείωσε ο Σου Ουένμπο, προσθέτοντας ότι οι διάφορες υποκατηγορίες θα κυκλοφορούν μάλλον από κοινού.

“Μια σούπα” πάνω από 500 νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον εντοπίστηκε τους τελευταίους μήνες, υπενθύμισε ο Αντουάν Φλαό.

“Όλα τα παραλλαγμένα στελέχη, καθώς είναι πιο μεταδοτικά από τα παραλλαγμένα στελέχη που κυριαρχούσαν προηγουμένως –όπως τα BQ.1, B2.75.2, XBB, CH.1 ή BF.7– αποτελούν σίγουρα απειλή, καθώς μπορεί να προκαλέσουν νέα κύματα”, σημείωσε ο επιδημιολόγος.

“Σήμερα καμία από αυτές τις παραλλαγές δεν δείχνει να ενέχει ιδιαίτερους νέους κινδύνους για πιο σοβαρά συμπτώματα, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί με νέες παραλλαγές στο εγγύς μέλλον”, κατέληξε.

Πηγή: Skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith