Όταν ο παλαίμαχος μποξέρ Τζο Λιούις έβγαλε «νοκ άουτ» τον Μοχάμεντ Άλι με μια… ατάκα (video)

joe lewis muhammad ali ap750519013.jpg

Τζο Λιούις και Μοχάμεντ Άλι διατηρούσαν μια πολύ καλή σχέση, τρέφοντας αισθήματα αλληλοσεβασμού

ΟΤζο Λιούις είναι ένα αξιοσέβαστο όνομα στην ιστορία της πυγμαχίας. Ο Αμερικανός πυγμάχος αγωνίστηκε για σχεδόν 20 χρόνια, και θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς πυγμάχους, ειδικά της παλαιότερης γενιάς (1937 – 1949). Ο Μοχάμεντ Άλι έγινε ο σούπερ σταρ του μποξ της επόμενης γενιάς, και κατά συνέπεια, οι δύο τους διατηρούσαν μια πολύ καλή σχέση, τρέφοντας αισθήματα αλληλοσεβασμού.

Το 1966, τόσο ο Άλι όσο και ο Λούις εμφανίστηκαν σε ένα talk show όπου επιδόθηκαν σε αλληλοπειράγματα. Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Άλι γιατί έδειχνε ενοχλημένος, και ο Άλι είπε χαριτολογώντας ότι δεν θεωρούσε τον Λούις καλύτερο από αυτόν.

«- Γιατί φαίνεσαι τόσο θλιμμένος πρωταθλητή;

»- Είμαι έκπληκτος, είμαι πραγματικά προσβεβλημένος. Δεν είναι σωστό αυτό που μόλις είπες, ο ‘μεγαλύτερος πρωταθλητής βαρέων βαρών’ (ο Λιούις) είμαι γέννημα θρέμμα της πόλης σου και μιλάς για τον Λούις. Ο Λιούις δεν θα ήταν τίποτα για μένα».

Στη συνέχεια, ο Άλι έκανε στον Λιουίς την ίδια ερώτηση: «Τζο θα σου πω… Τζο, πιστεύεις ότι θα έχεις μια ελπίδα μαζί μου;» Ο Λιούις, ο οποίος ήταν συνήθως λιγομίλητος, έδωσε μια μάλλον ταιριαστή απάντηση στον Άλι. Είπε: «Λοιπόν, Κλέι (Κάσιους Κλέι το όνομα του Άλι πριν ασπαστεί τον ισλαμισμό) την εποχή που έκανα στην καριέρα μου, έκανα την περιοδεία’ ο αλήτης του μήνα’».

Ο Άλι δεν υπήρχε περίπτωση να μη… σηκώσει το γάντι. Ρώτησε: «Αλήτης του μήνα; Θα ήμουν αλήτης σε σύγκριση με εσένα;»

«- Ε, θα ήσουν στην περιοδεία», απάντησε σκωπτικά ο Λούις, και με αυτήν την ατάκα… νοκ άουτ ο λαλίστατος Άλι άρχισε να γελάει, καθώς δεν είχε τίποτα άλλο να πει…

Πηγή: skai.gr

zenith