​Οι πολιτικές παρουσίες στο «ύστατο χαίρε» του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

konsta

Η πολιτική «αναβάθμιση» της κυβερνητικής εκπροσώπησης της κυβέρνησης με τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Πικραμένο φαίνεται να βοήθησε τα αναποφάσιστα γαλάζια στελέχη να καταλήξουν στην απόφαση τους.

Της Πηνελόπης Γκάλιου
Λίγες ώρες απομένουν πλέον από το «ύστατο χαίρε» στον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο και τα βλέμματα, πέραν των εκπροσώπων των βασιλέιων της Ευρώπης και των υψηλών προσωπικοτήτων που θα παραστούν στη Μητρόπολη, είναι στραμμένα στα στελέχη της ΝΔ, υπουργούς και βουλευτές, που θα δώσουν το παρών προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον τέως Βασιλιά.

Μάλιστα, η πολιτική «αναβάθμιση» της κυβερνητικής εκπροσώπησης της κυβέρνησης από τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Πικραμένο – εκτός της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη- φαίνεται να βοήθησε τα αναποφάσιστα γαλάζια στελέχη να καταλήξουν πιο εύκολα στην απόφαση τους.

Καθοριστικό ρόλο επίσης, φαίνεται να έπαιξε και το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν έδωσε ντιρεκτίβες για το ζήτημα της παρουσίας και δεν εξέδωσε «απαγορευτικό» προς βουλευτές, Υπουργούς και στελέχη του για την παρουσία τους στην κηδεία του τέως.

Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, βέβαιη είναι πλέον η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σήμερα το πρωί στη Μητρόπολη όπου αναμένεται να παραβρεθεί γύρω στις 10.15 το πρωί, λίγο πριν τη λήξη του λαϊκού προσκυνήματος στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία Σαμαρά.

Η παρουσία του θεωρείτο σχεδόν βέβαιη άλλωστε, μετά και τη δήλωση που είχε κάνει με σαφείς αποστάσεις από την απόφαση της κυβέρνησης να κηδευτεί ο τέως ως ιδιώτης.

Σχεδόν βέβαιος ότι θα παραστεί φέρεται και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της είδησης του θανάτου του τέως, διαφοροποιήθηκε επίσης από την «κεντρική» αντιμετώπιση και με ανάρτησή του είχε αναφέρει: «Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας και ο θάνατός του κλείνει έναν σημαντικό κύκλο που καθόρισε τη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας. Εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Στις πολιτικές παρουσίες στη Μητρόπολη θα καταγραφεί και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος προτάσσει την ανθρώπινη διάσταση και σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: «Δεν είμαι θιασώτης της μοναρχίας που είναι άλλωστε ένα ερμητικά κλειστό κεφάλαιο της ιστορίας μας. Σε ανθρώπινο όμως επίπεδο, η τιμή προς τους νεκρούς είναι για εμάς τους Έλληνες αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού, των αξιών και παραδόσεών μας. Από αυτή την αμιγώς ανθρώπινη πλευρά προτίθεμαι να παραστώ στη Μητρόπολη».

Την τελευταία στιγμή φαίνεται ότι θα αποφασίσει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο σκεπτικό του οποίου βαραίνει το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα απαγορευτικό για τα στελέχη ή τους Υπουργούς της ΝΔ να παραστούν στη Μητρόπολη υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα δεν είναι πολιτικό, και κατ’ επέκταση ιδιωτικά ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει.

Αμφιταλαντευόμενη φαίνεται να είναι μέχρι τελευταία στιγμή και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με τον γιο του τέως Νικολαο και τη σύζυγό του Τατιάνα Μπλάτνικ.

Από βουλευτές, παρούσα στη Μητρόπολη θα είναι η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, της οποίας ήταν νονός ο τέως Βασιλιάς, ενώ το παρών θα δώσουν οι βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης και ο Περικλής Μαντά, όπως και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος, οι οποίοι είναι κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Εκ του θεσμικού του ρόλου, το παρών αναμένεται να δώσει στη Μητρόπολη και ο περιφερειάρχης Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

Παρά την αρχική του πρόθεση τελικά δεν θα παραστούν στην κηδεία οι βουλευτές Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, λόγω της επίσκεψης του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου στην περιοχή.

Το παρών στη Μητρόπολη είναι βέβαιο ότι θα έδινε και ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αν δεν απουσίαζε στο εξωτερικό όπως ο ίδιος γνωστοποίησε, αλλά αν’ αυτού θα παραβρεθεί η σύζυγός του Ευγενία Μανωλίδου.

«Από την Κυριακή το απόγευμα θα βρίσκομαι στο Κουβέιτ, αλλά αν ήμουν εδώ θα πήγαινα στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του, αναφέροντας πως είχε προσωπική σχέση με τον τέως βασιλιά και με τους γιους του.

Αντιθέτως, βέβαιο θεωρείται ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας τελικά δεν θα παραστεί στη Μητρόπολη, παρά την πολυσυζητημένη ανάρτησή του στο άκουσμα του θανάτου του τέως Βασιλιά, στην οποία έγραψε: «Τέλος εποχής. Υπήρξε Ολυμπιονίκης, Αξιωματικός, Βασιλιάς. Πάντα Έλληνας. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

skai.gr

zenith