Οι 6 νίκες της φύσης το 2022 που γεμίζουν ελπίδα για το μέλλον και την κλιματική αλλαγή

peribalos allagh

Στον κόσμο αυτή τη στιγμή κατοικούν 8 δις. άνθρωποι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή διαταράσσει ολοένα και περισσότερο τη ζωή στη Γη.

Οι πυρκαγιές και οι ξηρασίες συνεχίζουν να μαίνονται στην αμερικανική Δύση. Οι πλημμύρες καταστρέφουν πόλεις. Οι καύσωνες κάνουν τα καλοκαίρια θανατηφόρα και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που επιδεινώνουν αυτές τις καταστροφές αυξάνονται.

Η ελπίδα, ωστόσο, δεν έχει χαθεί σύμφωνα με το National Geographic, καθώς οι επιστήμονες δημιουργούν νέους τρόπους για να συνυπάρξουν αρμονικά άνθρωπος και φύση. Αυτό επιτυγχάνεται από την παραβίαση του γονιδιώματος των φυτών μέχρι τη δημιουργία θαλάσσιων αποθεμάτων που προστατεύουν τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Το περιβάλλον κατάφερε 6 σημαντικές νίκες το έτος 2022.

1. Η παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα αντιμετωπίζει μια μακροχρόνια αδικία

Ορισμένες από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, δέχονται στην ουσία τα αποτελέσματα των πράξεων αυτών που ευθύνονται περισσότερο για την κατάσταση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι παγκόσμιοι ηγέτες σε διάσκεψη για το κλίμα -COP27- τον περασμένο Νοέμβριο, συμφώνησαν σε ένα σύστημα χρηματοδότησης, που θα βοηθούσε τις αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν οικονομική βοήθεια για να προσαρμοστούν και να ανακάμψουν από την κλιματική αλλαγή.
Οι χώρες που αναζητούν αποκατάσταση έχουν δει τους ισχυρισμούς τους να ενισχύονται από αυτό που ονομάζεται «επιστήμη απόδοσης» – η επιστήμη δηλαδή που συνδέει μεμονωμένα περιστατικά καταιγίδων, καύσωνα και άλλων καιρικών καταστροφών με τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές.
Για παράδειγμα, όταν το Πακιστάν επλήγη από θανατηφόρες, καταστροφικές πλημμύρες αυτό το καλοκαίρι, η έρευνα έδειξε ότι οι πλημμύρες επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή. Παρόλο που η ποσοστιαία συμβολή του Πακιστάν σε εκμπομπές άνθρακα παγκοσμίως ήταν λιγότερο από 1%, η χώρα βρισκόταν στο προσκήνιο για ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

2. Η προστασία της φύσης έχει εκπληκτικά οφέλη για εμάς

Οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές είναι τμήματα του ωκεανού, στα οποία περιορίζεται η ανθρώπινη δραστηριότητα, για την προστασία των ζωικών και φυτικών ειδών. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτά τα αποθέματα είναι σημαντικά για τον περιορισμό του γρήγορου ρυθμού εξαφάνισης ειδών, που συμβαίνει ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως οι γεωτρήσεις, η εξόρυξη και η ναυτιλία.
Το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στον κόσμο, το Θαλάσσιο Εθνικό Μνημείο Papahānaumokuākea στη Χαβάη, έχει δείξει ότι όχι μόνο προστατεύει τη θαλάσσια ζωή στα όρια του πάρκου, αλλά βοηθά να ανθίσει η θαλάσσια ζωή που ζει εκτός των συνόρων του και ως πρόσθετο πλεονέκτημα επηρεάζει θετικά την ανθρώπινη ζωή.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο διαπίστωσε ότι τα σκάφη που ψαρεύουν τόνους εκτός των ορίων του πάρκου, αλίευαν περισσότερο τόνο από τότε που δημιουργήθηκε το πάρκο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα ποσοστά αλιευμάτων είναι αποτέλεσμα του «φαινομένου διάχυσης» των θαλάσσιων αποθεμάτων – που σημαίνει ότι όταν οι πληθυσμοί των ψαριών στο πάρκο ευδοκιμούν, «διασκορπίζονται» σε κοντινές περιοχές.
Τα στοιχεία ότι προστατευόμενες περιοχές όπως αυτές μπορούν να ωφελήσουν τόσο τους ανθρώπους όσο και τη φύση δείχνουν ότι είναι δυνατοί πιο βιώσιμοι τρόποι επιχειρηματικής δραστηριότητας.

3. Οι ΗΠΑ κάνουν ιστορικές επενδύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Στις ΗΠΑ, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) ήταν μια πολιτική νίκη για τον πλανήτη. Με την υπογραφή του νόμου τον Αύγουστο, ο IRA επένδυσε 369 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα καθαρής ενέργειας και σε κίνητρα για ενεργειακά αποδοτική τεχνολογία, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα.
«Αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της νομοθεσίας των ΗΠΑ για το κλίμα ποτέ», είπε ο Richard Newell, διευθύνων σύμβουλος του Resources for the Future, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού ενεργειακής έρευνας.
Η επιστημονική ανάλυση του νομοσχεδίου έδειξε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει την ταχύτερη μετάβαση των ΗΠΑ στην ανανεώσιμη ενέργεια. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το 81% της ενέργειας της χώρας θα μπορούσε να προέρχεται από πηγές όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Το νομοσχέδιο εισήγαγε επίσης αθόρυβα το πρώτο τέλος της χώρας για ένα αέριο θερμοκηπίου – το μεθάνιο, μια πιο ισχυρή πηγή ρύπανσης που προκαλεί τη θέρμανση του πλανήτη από το διοξείδιο του άνθρακα.

4. Παραβίαση της τεχνολογικής ισχύος των φυτών

Καθώς οι άνθρωποι αντλούν περισσότερη ρύπανση από διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, τα φυτά (από λιβάδια μέχρι δέντρα τροπικών δασών) διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην απομάκρυνση αυτού του άνθρακα από τον αέρα και στην αποθήκευση του κάτω από το έδαφος. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων CRISPR, οι επιστήμονες ξεκινούν ένα ερευνητικό έργο, 11 εκατομμυρίων δολαρίων, για να προσπαθήσουν να παραβιάσουν τη φωτοσύνθεση, ώστε να αναρροφήσουν τον άνθρακα από τον αέρα πιο αποτελεσματικά.
Εκτός από την αποθήκευση άνθρακα, οι επιστήμονες αλλάζουν επίσης τον τρόπο καλλιέργειας των φυτών για τροφή. Ζώντας σε έναν ολοένα και πιο πυκνοκατοικημένο πλανήτη, σημαίνει ότι θα χρειαστούμε νέους τρόπους για να τροφοδοτήσουμε περισσότερους ανθρώπους με θρεπτικά τρόφιμα που καλλιεργούνται σε ακόμη λιγότερο χώρο. Για να γίνει αυτό, οι επιστήμονες κάνουν βήματα προόδου στην καινοτομία των τροφίμων που ανταγωνίζονται την επιστημονική φαντασία.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο έδειξε ότι ήταν δυνατό να αναπτυχθούν ορισμένα βρώσιμα φυτά – συμπεριλαμβανομένων των φυκιών, της βρώσιμης μαγιάς και των μανιταριών – χωρίς φωτοσύνθεση. Αυτό το πολλά υποσχόμενο πρώτο βήμα για την καλλιέργεια τροφής στο σκοτάδι θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τους αστροναύτες που ταξιδεύουν στο διάστημα, αλλά και βοηθητικό για το πώς να κάνουν τις καλλιέργειες να αναπτύσσονται πιο αποτελεσματικά στη Γη.
Οι επιστήμονες κατασκευάζουν επίσης πειραματικά θερμοκήπια στον πυθμένα της θάλασσας για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας.

5. Καταπολέμηση του πλαστικού

Το πλαστικό είναι παντού – στο νερό, στον αέρα, ακόμα και στο αίμα μας. Γι’ αυτό οι κυβερνήσεις, διεθνώς και σε τοπικό επίπεδο, προσπαθούν να περιορίσουν την ποσότητα πλαστικού που «κινείται» στο περιβάλλον.
Τον Μάρτιο, 175 εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησαν να διαπραγματευτούν μια παγκόσμια συνθήκη, έως το 2024, που θα περιόριζε τη ροή των πλαστικών. Η συνθήκη θα απαιτούσε νομικά από τις χώρες να καθαρίσουν την πλαστική ρύπανση, σε ένα πλαίσιο πιο αυστηρό από τις εθελοντικές μειώσεις των εκπομπών που κάνουν οι χώρες βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.
Τον Ιούνιο, η Καλιφόρνια ψήφισε έναν νόμο για τα πλαστικά που αλλάζει το παιχνίδι, ο οποίος στοχεύει στη μείωση της ποσότητας πλαστικού σε προϊόντα μιας χρήσης κατά 1/4 τα επόμενα 10 χρόνια. Ο περιορισμός της παραγωγής, αντί να βελτιωθεί η δυνατότητα ανακύκλωσης, είναι μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την πλαστική ρύπανση.

6. Εύρεση τρόπων προστασίας και αποκατάστασης της φύσης

Στους τροπικούς κοραλλιογενείς υφάλους της Χαβάης, η φύση βρίσκει έναν τρόπο να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, 2 είδη κοραλλιών που συναντώνται, συνήθως μπορούν να ζουν με επιτυχία σε θερμότερες θερμοκρασίες των ωκεανών. Αυτή η προσαρμογή προσφέρει κάποια ελπίδα ότι οι ύφαλοι, οι οποίοι βιώνουν τεράστιες περιόδους «ξηρασίας» κατά τη διάρκεια του καύσωνα, μπορεί να επιβιώσουν.
Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι δίνουν στη φύση μια μεγάλη χείρα βοηθείας μέσω του «rewilding». Με τη λέξη αυτή ορίζεται η διαδικασία επαναφοράς χαμένων ειδών φυτών και ζώων.
Η Σκωτία, η οποία έχει δεσμευτεί να γίνει το πρώτο «rewilded έθνος» στον κόσμο, επαναφέρει στη ζωή δάση που έχουν χαθεί εδώ και αιώνες.
Στην Καλιφόρνια και τη Λουιζιάνα, η φύση «μπορεί να διορθώσει τη δική της πορεία». Μια ομοσπονδιακή υπηρεσία ενέργειας ενέκρινε πρόσφατα ένα σχέδιο για την κατεδάφιση τεσσάρων φραγμάτων κατά μήκος του ποταμού Klamath της Καλιφόρνια, για την αποκατάσταση κρίσιμων ενδιαιτημάτων σολομού. Κατά μήκος της ακτής του Κόλπου, η Λουιζιάνα έκανε ένα σημαντικό βήμα προς το σχέδιό της να αλλάξει τη ροή του δέλτα του ποταμού Μισισιπή και να εκτρέψει τα ιζήματα του ποταμού προς τα κάτω – μια τελευταία προσπάθεια αποκατάστασης της ακτογραμμής της πολιτείας που εξαφανίζεται.

Πηγή: National Geographic

Πηγή: www.nationalgeographic.com



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith