Νέα έρευνα για τις παιδικές αλλεργείες αποκαλύπτει από που προέρχονται οι 4 πιο κοινοί τύποι και πώς προλαμβάνονται

αλεργιες παιδικες

Οι παιδικές αλλεργίες αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα για παιδιά και γονείς, καθώς αποδιοργανώνουν την καθημερινότητα και δημιουργούν σημαντικό άγχος για την εξέλιξή τους μεταγενέστερα στη ζωή.
Σε μια προσπάθεια να βρουν σε τι οφείλονται οι παιδικές αλλεργίες, οι επιστήμονες προέβησαν σε μια σημαντική ανακάλυψη, διαπιστώνοντας ότι κοινός τόπος των σημαντικότερων αλλεργικών αντιδράσεων στα παιδιά είναι ένα και μόνο σημείο του σώματος.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου British Columbia και του BC Children’s Hospital, αρκετές σημαντικές παιδικές αλλεργίες μπορεί όλες να προέρχονται από την κοινότητα των βακτηρίων που ζουν στο έντερό μας.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, εντοπίζει χαρακτηριστικά του μικροβιώματος του εντέρου και επιρροές της πρώιμης ζωής που σχετίζονται με τις τέσσερις κοινές παιδικές αλλεργίες – έκζεμα, άσθμα, τροφική αλλεργία ή/και αλλεργικός πυρετός.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεθόδους πρόβλεψης για παιδικές αλλεργίες, αλλά και τρόπους πρόληψης για να μην αναπτυχθούν καθόλου.

«Βλέπουμε όλο και περισσότερα παιδιά και οικογένειες να αναζητούν βοήθεια στο τμήμα επειγόντων περιστατικών λόγω αλλεργιών», δήλωσε ο Δρ. Stuart Turvey, ανώτερος συγγραφέας στη μελέτη.

«Εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από αλλεργίες και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορεί να προληφθεί», προσθέτει Δρ. Turvey, καθηγητής στο τμήμα παιδιατρικής του UBC και ερευνητής στο BC Children’s Hospital Research Institute.

Η μελέτη είναι μία από τις πρώτες που εξέτασε ταυτόχρονα τέσσερις διαφορετικές παιδικές αλλεργίες σχολικής ηλικίας. Ενώ αυτές οι αλλεργικές ασθένειες έχουν μοναδικά συμπτώματα, το εργαστήριο του Turvey διερεύνησε εάν θα μπορούσαν να έχουν μια κοινή προέλευση που συνδέεται με τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου των βρεφών.

«Αυτές είναι τεχνικά διαφορετικές διαγνώσεις, η καθεμία με τη δική της λίστα συμπτωμάτων, επομένως οι περισσότεροι ερευνητές τείνουν να τις μελετούν μεμονωμένα. Αλλά όταν εξετάζεις τι πάει στραβά σε κυτταρικό επίπεδο, τα κοινά είναι πολλά», λέει ο Δρ. Charisse Petersen, επίσης συγγραφέας της εργασίας.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τις παιδικές αλλεργίες
Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν κλινικές αξιολογήσεις από 1.115 παιδιά που παρακολουθήθηκαν από τη γέννηση έως την ηλικία των πέντε ετών. Περίπου τα μισά από τα παιδιά (523) δεν είχαν καμία ένδειξη αλλεργίας, ενώ περισσότερα από τα μισά (592) διαγνώστηκαν με μία ή περισσότερες αλλεργικές διαταραχές από ειδικό γιατρό.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα μικροβιώματα των παιδιών από δείγματα κοπράνων που συλλέχθηκαν σε κλινικές επισκέψεις στις ηλικίες των τριών μηνών και του ενός έτους. Τα δείγματα κοπράνων αποκάλυψαν μια βακτηριακή υπογραφή που σχετιζόταν όταν τα παιδιά εμφάνιζαν οποιαδήποτε από τις τέσσερις αλλεργίες μέχρι την ηλικία των πέντε ετών.

Η βακτηριακή υπογραφή είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της δυσβίωσης ή μιας ανισόρροπης μικροχλωρίδας του εντέρου, που πιθανότατα οδήγησε σε μια υποβαθμισμένη εντερική επένδυση και μια αυξημένη φλεγμονώδη απόκριση εντός του εντέρου.

«Συνήθως, το σώμα μας ανέχεται τα εκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο έντερό μας επειδή κάνουν τόσα πολλά καλά πράγματα για την υγεία μας», λέει η Courtney Hoskinson, πρώτη συγγραφέας στην εργασία και προσθέτει:

«Μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους τα ανεχόμαστε είναι διατηρώντας ένα ισχυρό φράγμα μεταξύ αυτών και των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας και περιορίζοντας τα φλεγμονώδη σήματα που θα ωθούσε αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος σε δράση. Βρήκαμε μια κοινή βλάβη σε αυτούς τους μηχανισμούς στα μωρά πριν από την ανάπτυξη αλλεργιών».

Παράγοντες που διαμορφώνουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου και σχετίζονται με τις παιδικές αλλεργίες
Πολλοί παράγοντες μπορούν να διαμορφώσουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου του βρέφους, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, του τρόπου γέννησης, του τόπου διαμονής και της έκθεσης στα αντιβιοτικά.

Για παράδειγμα, τα αντιβιοτικά μπορεί να εξαλείψουν ευαίσθητα βακτήρια, ενώ ο θηλασμός τείνει να αναπληρώνει και να παρέχει την απαραίτητη τροφή στα βακτήρια στο έντερο του βρέφους. Οι ερευνητές εξέτασαν πώς αυτές οι επιρροές επηρέασαν την ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν παιδικές αλλεργίες

«Υπάρχουν πολλές γνώσεις από αυτή την ανάλυση. Από τα δεδομένα μπορούμε να δούμε ότι παράγοντες όπως η χρήση αντιβιοτικών κατά το πρώτο έτος ζωής είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε μεταγενέστερες παιδικές αλλεργίες, ενώ ο θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες είναι προστατευτικός. Αυτό ήταν καθολικό για όλες τις αλλεργικές διαταραχές που μελετήσαμε», σημειώνει ο Δρ. Turvey.

Τώρα οι ερευνητές ελπίζουν να αξιοποιήσουν τα ευρήματα για να επικαιροποιήσουν θεραπείες που διορθώνουν τη μη ισορροπημένη μικροχλωρίδα του εντέρου και θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτρέψουν την ανάπτυξη αλλεργιών.

«Η ανάπτυξη θεραπειών που αλλάζουν αυτές τις αλληλεπιδράσεις κατά τη βρεφική ηλικία μπορεί επομένως να αποτρέψει την ανάπτυξη όλων των ειδών αλλεργικών ασθενειών στην παιδική ηλικία, οι οποίες συχνά διαρκούν μια ζωή», καταλήγει ο Δρ. Turvey.googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith