Νέα επιτυχία της Ασφάλειας Αγρινίου για τις απόπειρες απάτης σε βάρος πολιτών

thlefonikh apath

Εξιχνιάσθηκαν συνολικά (30) απάτες και (4) απόπειρες απάτης σε βάρος πολιτών ανά την Ελληνική Επικράτεια

Ταυτοποιήθηκαν (4) ημεδαποί, μέλη εγκληματικής οργάνωσης

Από τις ανωτέρω απάτες, αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει τις (400.000) ευρώ

Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγρινίου, επετεύχθη η εξιχνίαση σωρείας περιπτώσεων απατών, σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, ανά την Ελληνική Επικράτεια.

Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης έρευνας, διακριβώθηκε η δράση οργανωμένης και επιχειρησιακά δομημένης εγκληματικής οργάνωσης και ταυτοποιήθηκαν τέσσερα (4) μέλη της, όλοι ημεδαποί, οι οποίοι τουλάχιστον από την 09-02-2022 έως την 02-03-2022, ενέχονται στη διάπραξη συνολικά τριάντα (30) απατών και τεσσάρων (4) αποπειρών απάτης.

Η λεία που αποκόμισαν από την παράνομη και εξακολουθητική δράσης τους, ανέρχεται περίπου στις (436.000) ευρώ.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της προσποιούμενοι τους λογιστές, προσέγγιζαν πολίτες και σε πολλές περιπτώσεις επιχειρηματίες ή υπαλλήλους επιχειρήσεων ή καταστημάτων, με το πρόσχημα χορήγησης επιδόματος για τον εμβολιασμό τους κατά του covid -19 ή επιστροφής χρημάτων, από φορολογικές ελαφρύνσεις.

Οι δράστες ζητούσαν από τους παθόντες τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN, καθώς και τον εξαψήφιο κωδικό OTP (One Time Password), που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής.

Με αυτό τον τρόπο αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να αφαιρούν διάφορα χρηματικά ποσά, τα οποία μετέφεραν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που οι ίδιοι επιθυμούσαν.

Γίνεται μνεία ότι οι ανωτέρω δράστες, αποτελούν μέλη μίας εκ των δύο εγκληματικών οργανώσεων, που είχαν εξαρθρωθεί πρόσφατα, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου (Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το εν λόγω δελτίο τύπου).

Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, το προανακριτικό υλικό, για τις προαναφερόμενες (34) νέες περιπτώσεις απατών και αποπειρών απάτης, στις οποίες ενέχονται τα μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, θα διαβιβασθεί για να συσχετιστεί στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγρινίου και ακολούθως να διαβιβαστεί στον κ. Ανακριτή Αγρινίου.
Στις αρχές του Μαρτίου η ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε ότι εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις που δρούσαν κατ αυτόν τον τρόπο:
Εξαρθρώθηκαν δυο εγκληματικές οργανώσεις που αφαίρεσαν 1.000.000 ευρώ περίπου εξαπατώντας πολίτες

Συνελήφθησαν (7) μέλη των δυο οργανώσεων, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ακόμη (6) μελών τους

Εξιχνιάστηκαν συνολικά (195) περιπτώσεις απατών πανελλαδικά

Ταυτοποιήθηκαν επίσης τα πλήρη στοιχεία (44) ατόμων ( money mules ) συνεργών των εγκληματικών οργανώσεων

Εξαρθρώθηκαν, μετά από πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, δυο εγκληματικές οργανώσεις, που ενέχονταν στην συστηματική τέλεση απατών.

Για την υπόθεση αυτή, πραγματοποιήθηκε σήμερα 2-3-2022 το πρωί, σε Αττική, Αργολίδα, Κορινθία και Αρκαδία, ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, με τη συνδρομή αστυνομικών των ΟΠΚΕ Αγρινίου και Μεσολογγίου, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής (Τμήμα Περιουσιακών Δικαιωμάτων και ΟΠΚΕ), καθώς και Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ακαρνανίας, Αιτωλίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν επτά ημεδαποί άνδρες, μέλη των δυο εγκληματικών οργανώσεων, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της κατ΄ εξακολούθηση διάπραξης απατών και της πρόληψης και καταστολής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν ακόμη (6) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται για να συλληφθούν.

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία (44) ατόμων (money mules), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συνέργεια στη διάπραξη απατών και πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Τα άτομα αυτά αποτελούσαν ασπίδα προστασίας για τις δυο εγκληματικές οργανώσεις, καθώς δημιουργούσαν και διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους μεταφέρονταν τα χρηματικά ποσά από τις απάτες (money mules).

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, προέκυψε ότι οι δύο εγκληματικές οργανώσεις είχαν δραστηριοποιηθεί τουλάχιστον από τον Αύγουστο του έτους 2021 μέχρι και σήμερα 2-3-2022, με συνεχή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπός την συστηματική τέλεση απατών και αφαίρεση χρημάτων από πολίτες.

Σε ότι αφορά την πρώτη εγκληματική οργάνωση , συνελήφθησαν έξι ημεδαποί άνδρες – μέλη της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο αρχηγός της, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ακόμα ημεδαπών ανδρών, μελών της.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχτηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, όπου οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, εξιχνίασαν συνολικά (96) περιπτώσεις απατών, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ανέρχεται τουλάχιστον σε 517.713 ευρώ.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της, προσποιούμενοι τους αγοραστές, επικοινωνούσαν με υποψήφια θύματα, οι οποίοι είχαν αναρτήσει σε ιστοσελίδες, αγγελίες πώλησης οχημάτων, κυνηγετικών όπλων και άλλων αντικειμένων.

Στη συνέχεια οι δράστες, επικαλούμενοι κατάθεση ποσού ως προκαταβολή ζητούσαν από τους παθόντες τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN , καθώς και τον εξαψήφιο κωδικό OTP (One Time Password), που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής. Στη συνέχεια αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς τρίτων συνεργών τους (money mules).

Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν επιχειρησιακές τηλεφωνικές συνδέσεις, τις οποίες ενάλλασσαν σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ κατά τις επικοινωνίες, αλλοίωναν τα χαρακτηριστικά της φωνής τους ακόμη και με προγράμματα αλλαγής φωνής, μετατρέποντας τις σε γυναικείες φωνές.

Μετά την διάπραξη των απατών μετέβαιναν οι ίδιοι ή απέστελλαν συνεργούς τους άμεσα σε ΑΤΜ για την ανάληψη των ποσών.

Σε ότι αφορά την δεύτερη εγκληματική οργάνωση συνελήφθη ένας ημεδαπός άνδρας, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ακόμα ημεδαπών ανδρών, μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, εξιχνίασαν συνολικά (99) περιπτώσεις απατών, που διαπράχθηκαν πανελλαδικά, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ανέρχεται περίπου στις (440.000) ευρώ.

Ως προς τον τρόπο δράσης της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της προσποιούμενοι τους λογιστές, προσέγγιζαν υπαλλήλους επιχειρήσεων ή καταστημάτων και με το πρόσχημα χορήγησης επιδόματος, (εποχιακό δώρο επιστροφή χρημάτων, επίδομα covid -19), ζητούσαν από τους παθόντες τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN , καθώς και τον εξαψήφιο κωδικό OTP ( One Time Password ), που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής. Με αυτό τον τρόπο αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να αφαιρούν διάφορα χρηματικά ποσά.

Παράλληλα, κατά τις επικοινωνίες τους οι δράστες, όπως και τα μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, αλλοίωναν τα χαρακτηριστικά της φωνής τους, ενώ ενάλλασσαν τακτικά τις τηλεφωνικές τους συνδέσεις.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες και οχήματα των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής:

εννέα (9) οχήματα,
το χρηματικό ποσό των 7500€ περίπου,
εντός των οικιών και σε μέρη έξωθεν των οικιών επιμελώς κρυμμένα (καβάντζες) πλήθος κινητών τηλεφώνων, Η/Υ συσκευών (tablet), καρτών SIM και πακέτα συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας.
Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου συνεχίζονται οι έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν οι δράστες έχουν διαπράξει και άλλες παρόμοιες εγκληματικές πράξεις.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου.

Ειδικές συμβουλές της Αστυνομίας για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών σε τηλεφωνικές απάτες:

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας
Με τον όρο ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) περιγράφεται η προσπάθεια που καταβάλλει κάποιος όταν με διάφορους τρόπους προσπαθεί να αποσπάσει από εσένα προσωπικά σου στοιχεία στο διαδίκτυο. Συνήθως γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και ο πραγματικός αποστολέας δεν είναι αυτός που φαίνεται. Για παράδειγμα μπορεί να λάβεις ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από μια ιστοσελίδα που χρησιμοποιείς και μέσω του οποίου να σου ζητάνε να δώσεις κάποια προσωπικά σου στοιχεία για λόγους ασφαλείας ή να λάβεις ένα μήνυμα που να υποστηρίζει ότι κέρδισες ένα σημαντικό ποσό και να σε προτρέπει να δώσεις τα προσωπικά σου στοιχεία για να λάβεις τα χρήματα.
Ένας άλλος τρόπος να σου αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία είναι να σου ζητήσουν να πατήσεις σε κάποιο σύνδεσμο ο οποίος όμως στην πραγματικότητα δεν είναι αθώος και με αυτό τον τρόπο γίνεται εγκατάσταση κακόβουλου ή κατασκοπευτικού λογισμικού στον υπολογιστή σου.
Η επιτυχία της μεθόδου είναι μεγάλη. Σε πρόσφατο πείραμα που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 70% όσων έλαβαν το εξατομικευμένο μήνυμα πάτησε στο σύνδεσμο που περιλαμβανόταν σε αυτό και συμπλήρωσε τα στοιχεία του στην ιστοσελίδα υποκλοπής δεδομένων.

Phishing – Ηλεκτρονικό Ψάρεμα
Συμβουλές για να παραμείνεις ασφαλής
Μην απαντάς ΠΟΤΕ σε ύποπτα email. Καμία σοβαρή υπηρεσία δε θα σου ζητήσει διαδικτυακή ενημέρωση για ευαίσθητα προσωπικά σου δεδομένα, και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχεις κερδίσει το οτιδήποτε χωρίς να έχεις πρώτα παίξει…
Μην “πατάς” ποτέ πάνω σε «ύποπτα» link. Είναι προτιμότερο να ανοίξεις τον ιστότοπο σε κάποιο άλλο παράθυρο αντί να πατήσεις απευθείας τον σύνδεσμο που περιέχεται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Προστάτευσε τον υπολογιστή σου από κακόβουλο λογισμικό Κάνε τακτικές ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος και χρησιμοποίησε προγράμματα προστασίας από ιούς και άλλο κακόβουλο λογισμικό (antivirus, antispam, antispyware).
Όταν εισάγετε προσωπικά σας δεδομένα σε φόρμα κάποιας ιστοσελίδας, να προσέχετε στη γραμμή διευθύνσεως του browser να εμφανίζεται πάντοτε το πράσινο https αντί του http.
Εμπιστεύσου το ένστικτό σου Αν δεν είσαι σίγουρος για την ασφάλεια μιας ιστοσελίδας ή δεν νιώθεις άνετα με τον τρόπο που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά σου δεδομένα, προτίμησε κάποια άλλη.

mag24.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith