Ν. Παπαναστάσης: Σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους του οικισμού Ραΐνας από το ΚΥΤ Αχελώου

papnastashs

Στις αρνητικές συνέπειες για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων του οικισμού Ραΐνας, που βρίσκεται στον δρόμο Αγρινίου – Καρπενησίου, και που ακριβώς ανάμεσα στα σπίτια των κατοίκων από τη δεκαετία του ‘70 λειτουργεί το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αχελώου, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής του.

Όπως ανέφερε ο Ν. Παπαναστάσης το ΚΥΤ σήμερα έχει 10 γραμμές μεταφοράς, από δύο που είχε στην αρχική μορφή, που περνούν σε απόσταση 50 μέτρων από τα σπίτια. Όπως τόνισε, είναι προφανές ότι ο πολλαπλασιασμός των γραμμών διασύνδεσης του ΚΥΤ επέφερε και πολλαπλασιασμό της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας.

Επίσης, παρά την ύπαρξη σχετικών εγκυκλίων του υπουργείου Υγείας, που καθορίζουν ηλεκτρικά φορτία και επιτρεπόμενες αποστάσεις κατοικημένων περιοχών, αυτές στη συγκεκριμένη περιοχή ουδέποτε εφαρμόστηκαν.

Με βάση τα παραπάνω, ο Ν. Παπαναστάσης κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις εγκύκλιους του υπουργείου Υγείας για τις επιτρεπόμενες αποστάσεις οικισμών από ΚΥΤ και γραμμές υψηλής τάσης, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων, καθώς και να ερευνηθούν μέσω ενός επίσημου φορέα οι επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία από τη λειτουργία του εν λόγω ΚΥΤ της ΔΕΗ και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, όπως και να αποδοθούν αποζημιώσεις όπου προβλέπεται.

Απαντώντας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Αμυράς, είπε ότι το ΚΥΤ Αχελώου είναι απαραίτητο για την τροφοδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και πως σύμφωνα με μετρήσεις αρμόδιων αρχών, τηρούνται όλες οι απαιτούμενες προδιαγραφές ώστε να μην επιβαρύνεται η υγεία και το περιβάλλον.

Στη δευτερολογία του ο Ν. Παπαναστάσης τόνισε ότι όπως αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, η ελάχιστη απόσταση από κατοικημένη περιοχή για γραμμή μεταφοράς είναι τα 100 μέτρα, κάτι που καταστρατηγείται από το ΚΥΤ Αχελώου. Ακόμα αναφέρθηκε στα πολλά σοβαρά περιστατικά υγείας που έχουν εμφανιστεί σε κατοίκους του οικισμού και κυρίως σε παιδιά.

Τέλος, ο υφυπουργός επανέλαβε ότι οι μετρήσεις των αρχών δεν έχουν δείξει εκπομπές ρύπων άνω του επιτρεπτούgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith