Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Απαράδεκτο να δεχόμαστε απειλές από μια χώρα–σύμμαχο στο ΝΑΤΟ

mhtsotakis metra

Μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Σλοβακίας, Ζουζάνα Καπούτοβα, στον απόηχο και των συνεχών προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, οι οποίες εκφράστηκαν νωρίτερα και από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Τόνισε, δε, ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Όπως τονίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου, στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, οι οποίες έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ συζητήθηκαν θέματα διεθνούς, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της πράσινης μετάβασης.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και τόνισε, με αφορμή τη συνεδρίαση των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 9 Σεπτεμβρίου, ότι οι μεγάλες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ενότητα απαιτούν τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Καπούτοβα για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα προκειμένου να καταστεί κόμβος εισαγωγής και μεταφοράς ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, καθώς και για την μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης την πρόεδρο της Σλοβακίας για την παρουσία σημαντικής σλοβακικής δύναμης στην ειρηνευτική δύναμη της Κύπρου UNFICYP και για τη θέση αρχής που τηρεί στο Κυπριακό και θέτει στο επίκεντρο τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Ο διάλογος των δύο ηγετών

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Σλοβακίας είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μεγάλη μου χαρά που σας καλωσορίζω στην Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτής της επίσημης επίσκεψης, η οποία αποτελεί απόδειξη της εξαιρετικής σχέσης των δύο χωρών μας. Προσβλέπουμε στη συζήτησή μας, όχι μόνο όσον αφορά τις διμερείς παραμέτρους της σχέσης μας αλλά και τις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ενωμένη Ευρώπη ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και φυσικά τις δραματικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει αυτός ο πόλεμος στις οικονομίες μας, το αυξανόμενο κόστος ζωής. Την υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας. Όλες αυτές είναι σημαντικές προκλήσεις.

Αλλά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά και να ευχαριστήσω την Σλοβακία διότι πάντα μάς στηρίζετε. Πάντα βρίσκεστε στην πλευρά του Διεθνούς Δικαίου. Σας θεωρούμε αληθινό φίλο και πιστό σύμμαχο της χώρας μας.

Zuzana Caputová: Σας ευχαριστώ πολύ για τη θερμή υποδοχή. Είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτήν την ευκαιρία να σας συναντήσω κατ’ ιδίαν. Γνωριστήκαμε πριν από μερικές εβδομάδες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Όπως είπατε, οι διμερείς μας σχέσεις είναι σε πολύ καλό επίπεδο αλλά βλέπω ότι υπάρχει προοπτική για ενίσχυση και εμβάθυνση της διμερούς μας συνεργασίας σε πολλούς τομείς και φυσικά στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης. Είχα μια πολύ παραγωγική και χρήσιμη συζήτηση με την κα Πρόεδρο και προσβλέπω και στη δική μας συζήτηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι χαρά μας που έχουμε δύο γυναίκες Προέδρους. Όπως γνωρίζετε, η κα Πρόεδρος είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην ιστορία της Δημοκρατίας μας. Πιστεύω πως, απ’ αυτήν την άποψη, στέλνουμε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Οι δηλώσεις Τσεχίας και Κομισιόν για τη χώρα μας δεν έχουν αξία για εμάς

Στο μεταξύ, απάντηση δίνει, σύμφωνα με τον Τύπο της Τουρκίας, το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ερώτηση σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας και της Κομισιόν κατά των τουρκικών απειλών για την Ελλάδα.

Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Οι δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας με την ιδιότητα της Προεδρίας της ΕΕ και ορισμένων άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ σχετικά με τη χώρα μας δεν έχουν κανένα νόημα και αξία για εμάς.

Η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα στις διαφορές μας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο για λόγους αλληλεγγύης είναι αντίθετη τόσο στο κεκτημένο της ΕΕ όσο και στο διεθνές δίκαιο. Αυτή η στάση, που κακομαθαίνει την Ελλάδα, ενθαρρύνει όχι τη λυση αλλα τη μη λύση, και ενθαρρύνει τις επιδιώξεις της Ελλάδας στα μαξιμαλιστικά της αιτήματα.

Είναι ντροπή και αστείο όσοι κάνουν τέτοιες δηλώσεις να αγνοούν τις παραβιάσεις, τις παρενοχλήσεις και τις απειλές και τις προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας κατά της χώρας μας και να μένουν αδιάφοροι για τις πράξεις και τις πρακτικές που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.

Εάν η Τσεχική Προεδρία ή η ΕΕ θέλουν να προωθήσουν τον διάλογο, θα πρέπει ουσιαστικά στη βαση των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ να απαλλαγούν από την κατάχρηση των στενόμυαλων ελληνικών και ελληνοκυπριακών βέτο, που υπονομεύουν την αλληλεγγύη της ΕΕ και τα κοινά συμφέροντα.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

real.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith