Μητσοτάκης: Οι πολίτες βλέπουν την πρόοδο των 3,5 ετών και θυμούνται την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης επί ΣΥΡΙΖΑ

mitsotakis346373

Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για έξι μήνες, η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών του νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετα και τις επιχειρήσεις τροφίμων. Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από την φορολόγηση των κερδών των διϋλιστηρίων, είπε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετείται για την πορεία της οικονομίας, στη συζήτηση για τον τελευταίο προϋπολογισμό πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Λυπάμαι που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν στην αίθουσα να ακούσει τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος του απάντησε με στοιχεία συγκρίνοντας τις δύο τετραετίες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Κατανοώ ότι κάθε παράταξη παρουσιάζει τα στοιχεία από την οπτική γωνία που την συμφέρει. Αυτό κάνατε και εσείς κύριε Τσίπρα.

Αν έκανα κ. Τσίπρα αυτό που μου ζητήσατε να προκηρύξω εκλογές αυτή η συνεδρίαση θα ήταν η τελευταία της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας. Αναρωτιέμαι γιατί δεν μπαίνετε στη διαδικασία να μιλήσετε όχι για το παρελθόν, αλλά για το μέλλον του τόπου. Μιλήσατε 65 λεπτά και για το τι θέλετε να κάνετε στο μέλλον, μιλήσατε μόλις 3 λεπτά.

Επιβεβαιώνετε ότι ήσασταν και είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι εξουσίας. Κόμμα της γκρίνιας και όχι του αποτελέσματος.

Η επιλογή μας απόψε το βράδυ έχει ξεχωριστή βαρύτητα γιατί δεν αφορά μόνο την έγκριση του προϋπολογισμού αλλά και την ολοκλήρωση της αντίληψης που πορευτήκαμε… Με αυτά τα λόγια έκλεισα την ομιλία μου πέρυσι στον προϋπολογισμό για το 2022.

Παρά τις αλλεπάλληλες δυσκολίες το 2021 ήταν καλύτερο από το 2020 και το 2022 καλύτερο από το 2021. Και σήμερα είμαι εδώ για να διαβεβαιώσω ότι το 2023 θα είναι καλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια. Και θα ολοκληρώσουμε τον πρώτο κύκλο ανάπτυξης και ευημερίας.

Τονίζω και θυμίζω ότι πριν από δέκα ημέρες το Eurogroup ενέκρινε εκταμίευση 725 εκατ. ευρώ από κέρδη τραπεζώ

Οι αρχές που διαπνέουν τον τέταρτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης είναι ανάπτυξη στην οικονομία και φροντίδα στην κοινωνία. Ώστε το 2023 να είναι δυναμικό και ελπιδοφόρο, ολοκληρώνοντας τον πρώτο θετικό κύκλο μιας πραγματικά νέας Ελλάδας.

Το 2022 κλείνει με ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και η πρόβλεψη για το 2023 είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι τριπλάσιος του Ευρωπαϊκού. Έτσι, στο τέλος του 2023, ο δημόσιος πλούτος θα έχει αυξηθεί κατά 45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Στη διεθνή ύφεση, απαντάμε με ανάπτυξη.

Στην διεθνή ύφεση εμείς απαντάμε με ανάπτυξη. Όχι μόνο με ποσοτική μεγέθυνση αλλά και ποιοτική. Διαφοροποιείται ο παραγωγικός ιστός. Οι εξαγωγές μας καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όπως κι οι ξένες επενδύσεις. Όσες έγιναν σε 9 μήνες του 2022, ισοδυναμούν με το σύνολο του 2021. Ενώ πλέον την Ελλάδα εμπιστεύονται παγκόσμιοι κολοσσοί: η Amazon, η Microsoft, η Pfizer, η Digital Realty.

Πίσω από τους αριθμούς κρύβεται η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης. Θα γίνει πρωταγωνιστής σε μοντέλο παραγωγικό και ανθεκτικό στο χρόνο. Η ανάπτυξη πολεμά τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που δεν είναι άλλη από την ανεργία. Έτσι οι εργαζόμενοι αγγίζουν πλέον τα 4.200.000. Έχουμε ήδη προσθέσει σχεδόν 300.000 νέες δουλειές από το 2019 και 150.000 μόνο το 2022. Το 2019 η Ισπανία είχε χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από την Ελλάδα. Σήμερα συμβαίνει το αντίστροφο. Η ανεργία σήμερα στην Ελλάδα είναι κάτω από το 12% όταν στην Ισπανία είναι πάνω από 13%. Παράλληλα ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,7% μέσα στο 2022.

Αντίθετη πορεία ακολούθησε το Δημόσιο χρέος. Στο τέλος του 2023 το δημόσιο χρέος θα κινείται στο 160% του ΑΕΠ, έχοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ. Ενώ το 2022 θα είναι το τελευταίο έτος με πρωτογενές έλλειμμα. Από το 2023 η οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα.

Για τις μειώσεις φόρου: ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 34%. Αυτό αφορά τους λίγους κ. Τσίπρα; Ολοι οι φορολογικοί συντελεστές μειώθηκαν. Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών οφελεί λίγους; Όταν καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης ευνοούμε τους λίγους κ. Τσίπρα ή την μεσαία τάξη;

Δύο φορές χορηγήθηκε έκτακτη ενίσχυση στους πιο ευάλωτους. Για την ανάσχεση του αυξημένου κόστους ζωής διοχετεύτηκαν 15,1 δις ευρώ με στοχευμένες ενέργειες. Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι το κράτος στέκετε δίπλα τους απέναντι στο άγχος του κόστους ρεύματος και των καυσίμων

Ξέρω καλά γιατί δεν είμαι εδώ να ωραιοποιήσω μια κατάσταση. Η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα. Το ενεργειακό κόστος πολιορκεί τις επιχειρήσεις. Όμως εδώ και 15 μήνες η πολιτεία αποδεικνύει ό τι είναι δίπλα στην κοινωνία. Οι πολίτες το αναγνωρίζουν.

Άλλοι φώναζαν για φόρους στα υπερέσοδα και άλλοι τους επέβαλαν και τους εισπράττουν. 1,4 δις ευρώ παρακρατήθηκε από τους παραγωγούς ενέργειας. Με βάση τον αλγόριθμό της ΡΑΕ υπολογίστηκε το ύψος υπερεσόδων. Πείτε μου άλλη χώρα που έκανε ότι κάναμε εμείς. Τον μηχανισμό αυτό τον απαξιώσατε. Ο μηχανισμός αυτόματης παρακράτησης των κερδών στην πηγή υιοθετήθηκε από άλλες χώρες.

Το ίδιο συνέβη και με καλάθι νοικοκυριού. Δεν είναι πανάκεια η μέθοδος, όμως έχει ρίξει τις τιμές. Εχει επιτρέψει να έρθει μεγαλύτερη διαφάνεια και ανταγωνισμός στα σούπερ μαρκετ. Νομίζετε ότι δεν νοιάζει τους ευάλωτους συμπολίτες μας αυτή η διαδικασία;

Το τι συμβαίνει στον τομέα των μεγάλων έργων και επενδύσεων το ξέρουν πρώτα από όλα οι πολίτες. Στο έργο Πάτρα – Πύργος οι εργασίες είναι δύο μήνες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

Επι ημερών σας κ. Σπίρτζη έγιναν πολλά στο Πάτρα – Πύργος με το να παίρνει δουλειές ο αγαπημένος σας Καλογρίτσας χωρίς να γίνει το έργο. Τον βάλατε σε ένα έργο που δεν μπορούσε να κατασκευάσει για να φτιάξει το κανάλι σας.

Στην καρδία της χώρας μας, στην Θεσσαλία ολοκληρώνεται ο Ε65. Το ίδιο συμβαίνει με κάθετους άξονες στη Μακεδονία. Μεθαύριο υπογράφεται η υλποίηση της κατασκευής του φλαι όβερ της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά κ. Τσίπρα δεν έτυχαν, πέτυχαν. Όπως πέτυχε ότι επιτέλους στην Κρήτη θα κατασκευαστεί ο ΒΟΑΚ. Και επεκτείνεται το αεροδρόμιο Καστελίου. Αυτό επίσης δεν έτυχε, πέτυχε. Όπως πέτυχε ότι ο Πειραιάς συνδέεται με αεροδρόμιο με 3 νέους σταθμούς Μετρό.

Όπως γνωρίζουν επίσης οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι τέτοια μέρα του χρόνου θα έχουν και Μετρό και αρχαία και όχι μουσαμάδες εξαπάτησης.

Όπως γνωρίζουν οι πολίτες ότι και στο Ελληνικό πραγματοποιείται ένα μεγάλο έργο ανάπλασης και τα σχέδιά σας για λαχανόκηπο έμειναν το συρτάρι.

Οσοι αθλούνται – και εσείς κ. Τσίπρα ενίοτε τρέχετε στο ΟΑΚΑ – φαντάζομαι ότι δεν διέφυγε της προσοχής σας ότι αξιοποιούνται οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

Προφανώς σήμερα δεν είναι η ωρα πλήρους απολλογισμού του κυβερνητικού έργου. Ανέφερα κάποιες πλευρές εκτέλεσης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου

Οι πολίτες ξέρουν πως ζούσαν και πως ζουν. Οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και τι εμείς.

Προσπαθήσατε κ. Τσίπρα να χρεώσετε το 3ο μνημόνιο στην ΝΔ. Οι πολίτες όμως θυμούνται και το κλείσιμο των τραπεζών και την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης. Αν πράγματι η χώρα ήταν χρεοκοπημένη το 2015 όταν συνεργαστήκατε με την Χρυσή Αυγή για να ρίξετε την κυβέρνηση Σαμαρά, αν όντως ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας γιατί τάξατε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης 15 δις. ευρώ. Ήσασταν αδαής ή ψεύτης; Ή μήπως και τα δύο; Η ιστορία έδωσε την απάντησή της.

Το έργο της κυβέρνησης τίθεται στην κρίση των πολιτών.

Οι μαθητές και οι δάσκαλοι γνωρίζουν ότι για πρώτη φορά στην Παιδεία έγιναν 15 χιλιάδες νέοι διορισμοί.

Γνωρίζουν ότι υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας που παρά τις δυσκολίες στρέφεται στις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Και όλα αυτά έγιναν σε περιβάλλον ασφάλειας που εγγυούνται οι εξοπλισμοί στις Ενοπλες Δυνάμεις και στο μεταναστευτικό.

Γνωρίζουν οι πολίτες ότι όλα αυτά γίνονται σε περιβάλλον αξιοπρέπειας που εξασφαλίζουν επιλογές για εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία και εκκαθάριση εκκρεμών συντάξεων.

Πρόκειται για πραγματικότητα αυτή που σας περιγράφω και το γνωρίζουν οι συνταξιούχοι. Το αυτονόητο κάναμε.

Μετά από 12 χρόνια, 1.700.000 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση κοντά στο 8%. Ενώ ακόμα 1.000.000 θα έχουν έμμεσο όφελος από την πλήρη κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Ανακούφιση όμως, έρχεται και για 2.300.000 πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, στους οποίους θα καταβληθεί επίδομα €250.

Οσα έγιναν αναδεικνύουν και τον δυναμισμό του λαού μας. Χάρη στο λαό μας ο τόπος ξεπέρασε την καταιγίδα της πανδημίας που μας βρήκε με αδύνατο ΕΣΥ και ενισχύθηκε με προσλήψεις νέες ΜΕΘ και εξοπλισμό.

Και η πατρίδα μας αμύνθηκε σθεναρά στις μεταναστευτικές ροές αν και είχε μεσολαβήσει η πολιτική ανοικτών συνόρων. Θυμίζω γιατί αξίζει να σταθμίσουμε το που βαδίζουμε ενθυμούμενοι από το που ξεκινήσαμε.

Σε αυτό το γερό υπόβαθρο των 3,5 ετών εδράζεται και ο νέος προϋπολογισμός»

protothema.gr

zenith