Μητσοτάκης: Η Τουρκία παίζει με τον ανθρώπινο πόνο στο μεταναστευτικό για πολιτικούς λόγους

mhtsotakis ypoyrgiko

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως θωρακίστηκαν τα σύνορα στον Έβρο και «αυτά που τάχα δεν υπήρχαν υψώθηκαν επιτέλους στη θάλασσα του Αιγαίου» ενώ κατηγόρησε την Τουρκία ότι παίζει με τον ανθρώπινο πόνο στο μεταναστευτικό για «πολιτικούς λόγους».

Μιλώντας από το Ζάππειο Μέγαρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, παράλληλα, πως τα αίσχη της Ειδομένης και της Μόριας «έδωσαν τη θέση τους σε σύγχρονες δομές» ενώ τόνισε πως «μετά την αποτελεσματική άμυνα που υψώσαμε, ακολουθήθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο, που αποτυπώνεται στην καθημερινότητα».

Παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία, ο πρωθυπουργός είπε πως το 2015 μπήκαν στην Ελλάδα 900.000 άνθρωποι ενώ το 2022, 17.000.

«Το 2015 το 75% των παράνομων εισόδων στην ΕΕ ήταν στην Ελλάδα ενώ πέρσι ήταν μόλις το 5%» είπε επίσης ο πρωθυπουργός, λέγοντας παράλληλα ότι τα νησιά έχουν πλέον «αναπνεύσει» καθώς από τις 40.000 προσφύγων που βρίσκονταν εκεί πλέον παραμένουν μόλις 5.000.

Την ίδια ώρα, είπε πως υποχώρησε και ο συνολικός αριθμός μεταναστών σε δομές.

«Από τους 92.000 υποχωρήσαμε σε κάτι λιγότερους από 15.000 που είναι σε κλειστές δομές που και αυτές μειώνονται καθώς ήταν 121 το 2019, 33 είναι σήμερα με τις εκτάσεις να αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες» ανέφερε ο ίδιος, και συνέχισε:

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με μέθοδο και τόλμη στην απειλή του μεταναστευτικού. Κρατά ασφαλή τα σύνορά της στις μεταναστευτικέ ροές και τους άθλιους δουλεμπόρους. Για αυτό επεκτείνει το φράχτη στον Έβρο αλλά προστατεύει και την αξιοπρέπεια όσων περνούν τα σύνορα».

Επεσήμανε δε, πως για την Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

«Η αυστηρή και δίκαιη προστασία των συνόρων προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές» είπε χαρακτηριστικά.

CNN.GR

zenith