Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό: «Δεν μπορεί ν’ αποφασίζουν οι διακινητές ποιος θα μπει στην ΕΕ»

mhtsotakhs1 252863 373105 type13262

Ν’ αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά, «και όχι όταν υπάρχει κρίση» -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- κάλεσε την ΕΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 στη Βαλέτα. Νωρίτερα, είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, η οποία επικεντρώθηκε επίσης στο μεταναστευτικό, αλλά και στις πυρκαγιές και στην κλιματική αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου των εννέα ηγετών, και αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, είπε ότι υπάρχει πρόοδος στην αντιμετώπιση του προβλήματος στο πλαίσιο της ΕΕ, τόνισε ωστόσο την ανάγκη να περιοριστεί η δράση των διακινητών.

Δείτε εδώ τη Διακήρυξη της MED9

«Δεν μπορεί οι διακινητές ν’ αποφασίζουν ποιος θα μπει στην ΕΕ» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε, δε, ειδική αναφορά στην πολιτική ενεργητικής αποτροπής που ακολουθεί η χώρα μας τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της, αφιερώνοντας μεγάλη προσπάθεια και πόρους, πολιτική που -όπως υπογράμμισε- έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά και έχει περιορίσει τις ροές, στέλνοντας το μήνυμα στους διακινητές ότι είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα.

«Έχουμε κάνει μεγάλο πρόοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναγνωρίζοντας τη σημασία της εξωτερικής διάστασης του μεταναστευτικού. Θα πρέπει να έχουμε μία κοινή γραμμή, εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε πραγματικά το μεταναστευτικό και να παρέχουμε ευκαιρίες σε αυτούς που θέλουν να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μας βοηθήσουν να αναπτυχθούμε και οικονομικά. Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με τους δικούς μας όρους» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη, στάθηκε στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Ελλάδα δείχνουν την ανάγκη να υπάρξουν άμεσες δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

O κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όλους τους υπόλοιπους ηγέτες της MED 9, «που μας βοηθήσατε» όπως είπε, καθώς είχαμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με φωτιές και μετά ένα πολύ δύσκολο διάστημα με τις πλημμύρες. Σας ευχαριστώ όλους για τη συμφωνία σας με την επιστολή που σας έστειλα, η οποία δείχνει την αναγκαιότητα να δώσουμε πιο γρήγορα έμφαση στην κλιματική αλλαγή».

«Η κλιματική κρίση επηρεάζει τη Μεσόγειο με δυσανάλογο τρόπο και θα πρέπει όχι μόνο να μας ανησυχεί, αλλά και να μας κάνει να δράσουμε πολύ άμεσα όλους μας. Χαίρομαι που συμφωνείτε με το περιεχόμενο της επιστολής που σας έστειλα και πρέπει να ανακουφίσουμε τις πιέσεις και τα αποτελέσματα που προκάλεσαν αυτές οι φυσικές καταστροφές. Να συνεργαστούμε πιο ολοκληρωμένα σε θέματα πρόληψης, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ της ατζέντας μας για τη μακροπρόθεσμη άμβλυνση του προβλήματος, αλλά και για τη βραχυπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα, ώστε οι πολίτες μας να είναι σίγουροι ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια τέτοια ισορροπία» σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης Μητσοτάκη

Αγαπητέ Robert (Abela), σε ευχαριστώ για την υπέροχη φιλοξενία και την καταπληκτική τοποθεσία που διάλεξες γι’ αυτή τη συνάθροιση. Σε ευχαριστώ επίσης για την πολύ περιεκτική σύνοψη της συζήτησης που είχαμε και η οποία αποτυπώθηκε στην κοινή δήλωση που μόλις συμφωνήθηκε.

Δεν θέλω να επαναλάβω όσα ειπώθηκαν από τους προηγούμενους ομιλητές. Επιτρέψτε μου να κάνω τρεις γρήγορες παρατηρήσεις: πρώτον, όσον αφορά στην κλιματική κρίση, σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη που προσφέρατε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια ενός πάρα πολύ δύσκολου καλοκαιριού, όταν αντιμετωπίσαμε κάποιες από τις χειρότερες πυρκαγιές και σίγουρα τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της χώρας μας. Θα πρέπει να είναι προφανές σε όλους μας, πιστεύω, ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει τη Μεσόγειο με δυσανάλογα έντονο τρόπο. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί μόνο αιτία ανησυχίας, αλλά και λόγο για όλους μας να αναλάβουμε άμεσα δράση.

Σας ευχαριστώ όλους που συμφωνείτε με το περιεχόμενο της επιστολής που σας έστειλα, η οποία ουσιαστικά μας προτρέπει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να δώσουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην προσαρμογή και ειδικότερα στην αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές και στη διαχείριση των πολύ δαπανηρών συνεπειών αυτών των καταστροφών, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά τόσο εμείς όσο και οι Σλοβένοι φίλοι μας.

Μας παροτρύνει όμως να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη συνεργασία σε ζητήματα και θέματα πρόληψης, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μια λογική ισορροπία μεταξύ της φιλόδοξης ατζέντας μας για τον μετριασμό των επιπτώσεων, η οποία όμως είναι μακροπρόθεσμη, και των άμεσων αναγκών μας για προσαρμογή. Διότι θεωρώ ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε ότι οι λαοί μας θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στην πράσινη μετάβαση. Καθώς αυτή τη στιγμή είναι σαφές σε εμένα ότι δεν πρόκειται για μια ισορροπημένη προσέγγιση, ιδίως αν εξετάσουμε τα ευρωπαϊκά χρήματα που είναι διαθέσιμα για την άμεση ανακούφιση από τις καταστροφές.

Δεν πρέπει, ασφαλώς, να ξεχνάμε ότι αυτές οι καταστροφές δεν επηρεάζουν μόνο τις χώρες μας στην Ευρώπη, αλλά και τις χώρες της Νότιας Γειτονιάς. Όταν μια καταστροφή πλήττει μια χώρα που έχει σημαντικά προβλήματα όσον αφορά στη λειτουργία του κράτους, η καταστροφή πολλαπλασιάζεται. Η ίδια καταιγίδα που κόστισε τη ζωή σε λιγότερους από 20 ανθρώπους στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι στη Λιβύη. Αυτή είναι η διαφορά στο τι προκαλεί η κλιματική αλλαγή όταν πλήττει μια καλά οργανωμένη χώρα έναντι μιας χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

Σχετικά με τη μετανάστευση, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με όσα ειπώθηκαν από την Ιταλίδα Πρωθυπουργό, Georgia Meloni, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Emmanuel Macron, όσον αφορά στο να επικεντρωθούμε στο σχέδιο δράσης 10 σημείων που συνέταξε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιστεύω ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναγνωρίζοντας τη σημασία της εξωτερικής διάστασης του μεταναστευτικού προβλήματος και, στο τέλος της ημέρας, την ανάγκη να καθορίσουμε με δικούς μας όρους ποιος θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς είναι κάτι που έγκειται σε εμάς, ως κυρίαρχα κράτη αλλά και ως μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, να ασκήσουμε ένα δικαίωμα το οποίο δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε σε διακινητές. Διότι αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα: οι διακινητές είναι αυτοί που αποφασίζουν ποιος θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Πρέπει να είμαστε πολύ αποτελεσματικότεροι, διασφαλίζοντας ότι μη αξιόπλοα σκάφη δεν θα αποπλέουν από τις ακτές των γειτονικών χωρών και δεν θα θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, σε ένα πολύ επικίνδυνο ταξίδι. Πρέπει να συνεργαστούμε περισσότερο με τις χώρες διέλευσης, κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε, για παράδειγμα, με την Τουρκία. Πρέπει να επικεντρωθούμε στους επαναπατρισμούς και να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που δεν δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους. Τέλος, φυσικά, πρέπει να εστιάσουμε στις νόμιμες οδούς για μετανάστευση. Από τη στιγμή που επιδεικνύουμε μεγαλύτερη επαγρύπνηση για την προστασία των συνόρων μας, πρέπει ως αντίβαρο να προσφέρουμε ευκαιρίες στους ανθρώπους που μπορούν να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μας βοηθήσουν να στηρίξουμε την οικονομική μας ανάπτυξη, αλλά με ασφαλή τρόπο και -το ξαναλέω- με τους δικούς μας όρους.

Κλείνοντας, όσον αφορά τα ζητήματα οικονομικής διακυβέρνησης, θα επαναλάβω ότι συμφωνώ με όσα έχουν ήδη ειπωθεί. Δύο σύντομες παρατηρήσεις θα κάνω μόνο. Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Γνωρίζουμε λάθη που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ουσιαστικά ανάγκασαν χώρες να προβούν σε πολύ απότομη δημοσιονομική προσαρμογή, «βυθίζοντάς» τες σε πολύ μεγαλύτερη ύφεση.

Πιστεύω ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο πλαίσιο της αρχικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εκτιμούμε ότι ήταν ιδιαίτερα ισορροπημένη σε ό,τι αφορά την αυξημένη ευελιξία αλλά και την ιδιοκτησία, ώστε τα κράτη-μέλη να εκπονούν τη δική τους δημοσιονομική «διαδρομή» για να πετύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Και, ασφαλώς, πρέπει να δημιουργήσουμε χώρο για τις κρίσιμες επενδύσεις που χρειαζόμαστε ώστε να προστατεύσουμε τη στρατηγική αυτονομία μας, είτε πρόκειται για την άμυνα είτε μιλάμε για σημαντικές συλλογικές επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση. Διότι διαφορετικά θα βρεθούμε σε μία θέση όπου άλλες χώρες ή άλλες μεγάλες ομάδες κρατών θα κάνουν αυτές τις επενδύσεις, ενώ εμείς θα υφιστάμεθα περιορισμούς από τους δημοσιονομικούς κανόνες που επιβάλλουμε στους εαυτούς μας σε μία συγκυρία όπου πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο.

Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω με αυτό την τοποθέτησή μου. Σε ευχαριστώ πολύ Robert, για την εξαιρετική φιλοξενία. Εύχομαι τα καλύτερα στην Κύπρο και προσβλέπω στην επίσκεψή μου εκεί για την 11η Σύνοδο ενός σχήματος συνεργασίας που έχει αποδειχθεί, πιστεύω, πολύ επιτυχημένο και εποικοδομητικό.

protothema.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith