Μητσοτάκης από το Βελλίδειο: 250 ευρώ τον Δεκέμβριο για 2,3 εκατ. ευάλωτους- «Πακέτο» 5,5 δισ. – Μήνυμα προς Ερντογάν: Νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα

mitsotakis intime.jpg

Μήνυμα προς Ερντογάν: Νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα- Μήνυμα για τις εκλογές: «δεν ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά»- Δέσμη μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών αγροτών, κτηνοτρόφων, αύξηση στο επίδομα στέγασης των φοιτητών, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης- Αύξηση και διεύρυνση του εοιδόματος θέρμανσης- 21 μέτρα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός – Πρόγραμμα στέγασης.

Πακέτο 5,5 δισ. εξήγγειλε από το Βελλίδειο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Δείτε την ομιλία του


Με αναφορές στη μικρασιατική καταστροφή ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. Στεκόμαστε με σεβασμό σε όλους εκείνους που έβαλαν τα θεμέλια για μια ισχυρή Ελλάδα. Εναν αιώνα μετά η πατρίδα μας πήγε μπροστά. Ο τόπος είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος, αναπνέοντας τον αέρα μιας Δημοκρατίας που τους παρέχει ευκαιρίες. Οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός. Βρισκόμαστε ξανά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. μετά από 12 χρόνια μνημονίων η Ελλάδα έχει ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία. Σε τρία χρόνια ξεπεράσαμε την πανδημία, αντιμετωπίσαμε το μεταναστευτικό. Ποτέ στη μεταπολίτευση καμία κυβέρνηση δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τόσες προκλήσεις. Η πατρίδα είναι πολύ πιο ισχυρή από τότε που ο λαός μας εμπιστεύτηκε.

Υπάρχουν νέα σύννεφα: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στη σύνθετη συγκυρία η πατρίδα πρέπει να πάρει ιστορικές αποφάσεις. Η Σμύρνη είναι το παράδειγμα. Με έργα και αποτέλεσμα υποδεχόμαστε το μήνυμα της Σμύρνης και όχι με χολή όπως η άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Οι επόμενοι μήνες είναι προεκλογικοί- Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά. Όλα μπορεί να γκρεμιστούν. Ο λαός έμαθε και ξέρει το δρόμο που θα διαλέξει. Μετά τη νίκη της ΝΔ έθετα πέντε όρους για την ανάπτυξη της πατρίδας: Δουλειές, ψηφιακό κράτος δίπλα στον πολίτη, υγεία και παιδεία. θυμάμαι καλά την πρώτη μου παρουσία στην Έκθεση. Διέκρινα και την αμφιβολία σε όσους με άκουγαν. Τόσα και τόσα είχαν ακουστεί, για να ακολουθήσουν κυβιστήσεις, έργα σε μουσαμάδες: Είμαι ενώπιόν σας και σας απαντώ ότι εκείνα που έλεγα τότε έγιναν και γίνονται. Οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο, καταβάλουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ κατά 35%, ο φόρος των επιχειρήσεων και οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν και κανείς, σχεδόν δεν επιβαρύνεται όταν μεταβιβάζει την περιουσία του στα παιδιά του. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 8,3% στο πρώτο εξάμηνο. Η εκτίμηση είναι ότι η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν, οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα πέντε δισ. Ανοδική πορεία έχει και ο τουρισμός. Το είπαμε, το κάναμε: Ολα αυτά δικαιώνουν τις επιλογές και το σύνθημά μας.

Είχαμε δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Εχουμε έργα ΣΔΙΤ, οδικά δίκτυα που συνδέουν την επικράτεια, αρδευτικά έργα σε κάθε περιφέρεια. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μεγάλο εργοτάξιο. Μέσα στην κρίση δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Η Πολιτεία αύξηση τον κατώτατο μισθό και την αμοιβή της υπερωρίας μερικής απασχόλησης. Καθιερώθηκε η ψηφιακή κάρτα, οι κούριερ εργάζονται με κανόνες. Αυξήθηκαν οι άδειες μητρότητας και πατρότητας, αντιμετωπίσθηκε το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Ηταν ντροπή να περιμένει ο απόμαχος της εργασίας χρόνια για να πάρει τους κόπους του. Αυτό ανήκει στο παρελθόν. Ηταν ζήτημα σεβασμού.

Στην ίδια αίθουσα είχα μιλήσει για υγεία και παιδεία που θα οικοδομεί το μέλλον. Η μάχη με τον covid έβαλε τα θεμέλια για νέο σύστημα υγείας. Η προσοχή μας στρέφεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά και στην πρωτοβάθμια παιδεία. Το νέο σχολείο απέκτησε 166 σύγχρονα προγράμματα σπουδών. Μπήκαν νέα μαθήματα στα σχολεία, σε όλη την Ελλάδα διπλασιάσθηκαν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Προσλήφθηκαν 24.700 μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

Η προσπάθειά μας διαρκής στην υγεία, στοίχημα η ανακαίνιση των Κέντρων υγείας και ο δωρεάν προσωπικός γιατρός για όλους.

Είχα μιλήσει για το ψηφιακό κράτος. Ποιος θα πίστευε πριν από τρία χρόνια ότι θα κέρδιζε από το gov.gr ότι θα κέρδιζε 60 ώρες, ότι θα είχε στο τηλέφωνο το δίπλωμα και την ταυτότητα, θα μπορούσε να ελέγχει από το τηλέφωνό του τις συνταγές και τις εξετάσεις του;

Νταηλίκια γιοκ κ.Ερντογάν
Η ψηφιακή μετάβαση συνδυάζεται με την ισότιμη συμμετοχή όλων σε όλα. Η χώρα μας απέκτησε εθνικά σχέδια δράσης για την ισότητα των φίλων, τους ρομά, τους ΑΜΕΑ, τους ΛΟΑΤΚΙ+. Οσοι ήταν στο περιθώριο αποκτούν φωνή και εκπροσώπηση. Υποσχεθήκαμε και έχουμε περήφανη πατρίδα. μεγαλύτερη αφού έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Εχουμε συμμαχίες, συμφωνίες με σημαντικότερες αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Η διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει και το δόρυ της εθνικής αποτροπής. Είχα εξαγγείλει τα ραφάλ, τα πρώτα πετούν στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Γαλλία ναυπηγούνται οι δύο πρώτες φρεγάτες Μπελαρά. Η Ελλάδα θέλει σύνορα απαραβίαστα και ασφαλή. Σ’ αυτό μετέχουν οι 3.000 νέοι συνοριοφύλακες και λιμενικοι, τα 32 νέα σκάφη, ο φράχτης στον Εβρο. Χάρη σ’ αυτά μειώθηκαν οι ροές μεταναστών στην Ευρώπη, οι μετανάστες ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Για το προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας θα πω η απάντησή μας είναι η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο. Να σταματήσουν οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα. Δεν φοβόμαστε. Μία λέξη: Όχι κύριε Ερντογάν. Νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα.

Εχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Παρά τις παρεμβάσεις η απονομή Δικαιοσύνης αργεί. Κι άλλες παγίδες από το χθες καραδοκούν στο σήμερα. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ακόμη υπάλληλοι που ταλαιπωρούν τον πολίτι. Δεν μπορεί να μας λείπει εξειδικευμένο προσωπικό παρά την πληρώρα πτυχιούχων. Ξέρω τα βήματα που γίνονται, αλλά καλύτερα τα άλματα που απαιτούνται. δεν αρκεί ο ανάπηρος συμπολίτης να παίρνει επιδόματα χωρίς ταλαιπωρία, του οφείλουμε να έχει και δουλειά, για να μη φύγει έξω ο νέος γιατρός πρέπει να δίνουμε καλό μισθό εδώ στο νοσοκομείο. Βλέπω τα καθήκοντά μας ως διαρκή μάχη. Δεν διστάζουμε να παραδεχθούμε τα λάθη μας. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από την εμπειρία της Πολιτικής Προστασίας, μιας άφαντης υπηρεσίας το 2019. Μπήκε στη μάχη του κορωνοϊού, στη μάχη με τις φωτιές. Ανέλαβα πέρσι, μετά τις φωτιές, την πολιτική ευθύνη. Εγινε υπουργείο. Είχαμε απώλειες, όχι ανθρώπινες ευτυχώς, αλλά φέτος καταφέραμε να έχουμε 220.000 λιγότερα καμμένα στρέμματα από το μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας. Αυτό θα πει να μπορείς να γίνεσαι καλύτερος και να μαθαίνεις από τα λάθη σου. Το ίδιο και στο μεταναστευτικό. Πώς τα αίσχη της Μόριας και της Ιδομένης έγιναν ανθρώπινες δομές. Επιταχύνθηκε η διαδικασία ασύλου, βελτιώθηκαν οι συνθήκες για τα ανήλικα. Στην ίδια κατηγορία θα έθετα και την επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ.Ανδρουλάκη. Αναλάβαμε την ευθύνη και προχωρήσαμε σε αλλαγές. Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Η λειτουργία της ΕΥΠ θα είναι ακόμη πιο πολύτιμη στην εποχή που έρχεται. Εχω εθνικό καθήκον να μην επιτρέψω να ακυρωθεί η δράση της. Οπως δεν θα επιτρέψω η επικαιρότητα να παγιδευτεί στις φήμες.

Η τριετία ήταν πρωτόγνωρη, όπως και όσα βιώσαμε. δεν υπήρχαν δεδομένα από την επέλαση του κορωνοϊού, αλλά και τον πόλεμο που επέστρεψε στην Ευρώπη. Αναδείχθηκαν οι πραγματικά μεγάλες προτεραιότητες. Αναδείχθηκε ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και ποιος μένει στο ρόλο του διαρκώς διαμαρτυρόμενου κομπάρσου.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες ενόψει του χειμώνα. Η δράση της Ρωσίας δημιουργεί προηγούμενο για κάθε πρόθυμο τοπικό ταραχοποιό. Η ενεργειακή κρίση προκαλεί οικονομική κρίση. μετατρέποντας η Μόσχα το φυσικό αέριο σε όπλο, μπορεί να γίνει ευρωπαϊκή πολιτική αστάθεια. Ο φόβος τυλίγει την κοινωνία. Πρέπει να ετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, αλλά να μην επιτρέψουμε στον θύτη να επιβάλει τον εκβιασμό του στα θύματα. Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιτραφεί στον κ.Πούτιν. Η Ελλάδα έχει καθαρή θέση: Στην πόλεμο στην Ουκρανία είμαστε με τον αμυνόμενο. Εχουμε κι έναν λόγο παραπάνω, ξέρουμε τι σημαίνει η απειλή από γείτονες.

Στη μάχη της ενέργειας ξεδιπλώνουμε πρόγραμμα στήριξης, αλλά δεν αρκεί αν δεν είναι ευρωπαϊκή. Χαίρομαι ότι οι Βρυξέλλες κινούνται στο ρυθμό των ελληνικών προτάσεων. Η στήριξή μας θα είναι συνεχής. Στην άμυνά μας πρέπει να προστεθεί σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Ξεκινά ήδη στο δημόσιο, τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει με κίνητρα και αντικίνητρα για να μετέχουν και οι πολίτες. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει την αυήξηση στο φυσικό αέριο που είναι δέκα φορές πάνω.

Θα οδηγήσω τη χώρα ξανά στο ξέφωτο. Οποιο κι αν είναι το κόστος. Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας δεν πρόκειται να γίνω. Θα οδηγήσω τη χώρα σε εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας και τότε θα μετρηθούμε και να αναμετρηθούμε. Είμαστε στον τελευταίο χρόνο της πρώτης μας τετραετίας. Οι ανάγκες των πολιτών ξεπερνούν το χρόνο της τετραετίας. Θέλουμε την Ελλάδα στο φως του 2030. Η δυναμική μας στο αύριο.

21 πρωτοβουλίες και πακέτο 5,5 δισ.
Ανακοινώνω 21 πρωτοβουλίες. Μέχρι το τέλος του 2022- οκτώ μέτρα στήριξης. 12 μεγάλες αλλαγές στον προϋπολογισμό και ένα μεγάλο πρόγραμμα στέγης.

Τον Δεκέμβριο: 2.300000 θα πάρουν 250 ευρώ αφορά ανασφάλιστους υπερήλικες, χαμηλοσυνταξιούχους. Οι ευάλωτοι μία ακόμη δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών μιάμιση δόση.

Αυξάνεται στα 1.500 ευρώ το επίδομα στέγασης των φοιτητών. Για τους φοιτητές που θα συγκατοικήσουν το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο.

Το επίδομα θέρμανσης θα φτάσει τα 300 εκατ. Διευρύνονται τα κριτήρια. Για όσους δικαιούχους που θα καταναλώσουν πετρέλαιο και άλλα καύσιμα πλην φυσικού αερίου το επίδομα διπλασιάζεται. Θα ανακοινώσουμε παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης για όλους.

Στους αγρότες έκτακτη επιδότηση 60 εκατ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Κτηνοτρόφοι θα επιδοτηθούν για τις ζωοτροφές.

Οι δικαιούχου του αλλάζω συσκευή αυξάνονται κατά 200.000, χρήματα από το πρόγραμμα επενδύσεων.

Εξασφαλίζουμε χώρο στο δίκτυο για να δέχεται ρεύμα από παραγωγούς. Θα επιδοτήσουμε 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες και επιχειρήσεις.

Πρόσθετα κίνητρα για επέκταση τουριστικής περιόδου, τουρισμός για όλους για νέους δικαιούχους- θα ανακοινωθεί πρόγραμμα μέσα στο χειμώνα.

Διευθετούμε μια σειρά αιτήματα των ενόπλων δυνάμεων. Μισθολογική εξέλιξη εθελοντών, επέκταση μάχιμης πενταετίας, πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα πολεμικών πλοίων σε αποστολή. Αυξάνεται ο βασικός σταθμός, μεσοσταθμικά 10% για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Μειώνονται ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκινά η αναμόρφωση του ενιαίου μ ισθολογίου.

Για τη στήριξη στις οικογένειες επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες. Ο μειωμένος ΦΠΑ στον καφέ, και τον πολιτισμό επεκτείνεται. Εως το τέλος του 2024 παραμένει παγωμένος ο ΦΠΑ στην οικοδομή. Αυξάνονται κατά 120 εκατ. ευρώ οι αυτοτελείς πόροι της αυτοδιοίκησης. Ξεκινά και η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Τα μέτρα που ανακοινώνω αθροίζονται περίπου σε 5,5 δισεκατομμύρια χωρίς την επιδότηση του ρεύματος.

Πρόγραμμα στέγασης
Ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων στέγασης σε 5 σύγχρονες φοιτητικές εστίες στα πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Ετοιμάζουμε ειδικό πρόγραμμα δανείων 500 εκατ για να εξασφαλίσουμε σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για 10.000 συμπολίτες μας έως 39 ετών, με δόση έως 295 ευρώ. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την ιδιοκατοίκηση. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την ανακαίνιση. Πρόγραμμα εξοικονομώ και ανακαινίζω για 20.000 νέους να μπορούν να παρουν έως 20.000 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση. Επιδότηση σε ιδιοκτήτες έως 10.000 ευρώ για να ανακαινίσουν και να νοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Καλύπτουμε έως το 40% του κόστους ανακαίνισης. Το κράτος θα προσφέρει σε ιδιώτες αδρανή περιουσιακά του στοιχεία, θα χτίζονται νέες κατοικίες, τα μισά στο κράτος τα υπόλοιπα για εμπορική χρήση. προκειμένου να αυξηθούν τα ακίνητα αυξάνουμε στις 500.000 ευρώ για τη τη χορήγηση golden visa. Το Δημόσιο θα νοικιάζει κτίσματα για να διαθέτει σε χαμηλό μίσθωμα. Ολα όσα ανακοίνωσα είναι προσεχτικά κοστολογημένα, απαραίτητα μέτρα για να στηρίξουμε την κοινωνία. Στα γεράκια της δημοσιονομικής πειθαρχίας απαντώ ότι η πολιτική αυτή είναι πολιτικά ορθή, όχι μόνο δίκαιη.

Σ΄αυτούς που θα πλειοδοτήσουν, οι πολίτες έχουν να πουν Ευχαριστούμε αλλά δεν πιστεύουμε λέξη από τις ψεύτικες υποσχέσεις σας. Εμάς μας δεσμεύει μόνο το αποτέλεσμα για το συμφέρον της χώρας. Δεν ειναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση αναμετριέται στην πράξη με αυτούς που είναι τάχα προοδευτικοί.

θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σ’ αυτούς που κράτησαν όρθιο τον τόπο εν μέσω τόσων προκλήσεων; Σ’ αυτούς που τον έκαναν περήφανο, που μείωσαν φόρους, σ’ αυτούς που εδωσαν στον Ελληνα το δικαίωμα να ελπίζει για καλύτερη ζωή. Αν δεν αναλάβουμε εμείς τις ευθύνες μπροστά στις δυσκολίες που έρχονται, τότε ποιος;

Πηγή: skai.gr

zenith