Μεσολόγγι: Οι Αργυροπελεκάνοι πεθαίνουν στα ηλεκτροφόρα καλώδια

kormo

Το περασμένο Σάββατο, συνεργάτης της Ορνιθολογικής εντόπισε στην περιοχή της Τουρλίδας, στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, έναν Αργυροπελεκάνο νεκρό κάτω από γραμμή μεταφοράς ενέργειας.

Ο άτυχος Αργυροπελεκάνος φαίνεται ότι κατέληξε τα ξημερώματα του Σαββάτου, έπειτα από πρόσκρουση σε γνωστή για την επικινδυνότητά της γραμμή μεταφοράς ρεύματος ενώ στο παρακείμενο σημείο του οδικού δικτύου δεν υπάρχει καλός φωτισμός που επιδεινώνει την κατάσταση.
Η πρόσκρουση σε ηλεκτροφόρα καλώδια αποτελεί σημαντική απειλή για τους Αργυροπελεκάνους και άλλα μεγάλα υδρόβια πουλιά. Ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες, τα καλώδια δεν είναι διακριτά κι έτσι πολλά πουλιά προσκρούουν σε αυτά με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ή και τον θάνατό τους.
Είναι ενδεικτικό ότι το 50% των γραμμών μεταφοράς ρεύματος εντός των Εθνικών Πάρκων Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Υγροτόπων Αμβρακικού Κόλπου είναι επικίνδυνα για τους Αργυροπελεκάνους και άλλα είδη πουλιών που αναπαράγονται εκεί, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που υλοποίησε η ομάδα της Ορνιθολογικής στο πλαίσιο του Προγράμματος Pelican Way of LIFE.
Με στόχο τον μετριασμό της σοβαρής αυτής απειλής, η Ορνιθολογική βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τον ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με την ανάγκη άμεσης εγκατάστασης ειδικών σημαντήρων κατά μήκος των γραμμών εντός κρίσιμων για την αναπαραγωγή των Αργυροπελεκάνων περιοχών.

Μάλιστα πιο συγκεκριμένα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αναφέρει στην ιστοσελίδα της (www.ornithologiki.gr) τα κάτωθι:

Γραμμές μεταφοράς ρεύματος: κίνδυνος-θάνατος για τους Αργυροπελεκάνους
ο 50% των γραμμών μεταφοράς ρεύματος εντός των Εθνικών Πάρκων Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Υγροτόπων Αμβρακικού Κόλπου είναι επικίνδυνα για τους Αργυροπελεκάνους και άλλα είδη πουλιών που αναπαράγονται στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με σχετική μελέτη που υλοποίησε η Ομάδα της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας στο πλαίσιο του Προγράμματος Pelican Way of LIFE.

Για τις ανάγκες της μελέτης, αξιολογήθηκε η επικινδυνότητα των εναέριων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε επιλεγμένες θέσεις των δύο προστατευόμενων περιοχών που βρίσκονται κοντά στις επικράτειες τροφοληψίας και αναπαραγωγής των Αργυροπελεκάνων και όπου στο παρελθόν έχουν καταγραφεί θάνατοι πουλιών εξαιτίας πρόσκρουσης σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

Από τα συνολικά 14,7 χιλιόμετρα δικτύου μέσης τάσης που εξετάσθηκαν, τα 7,4 χλμ βρέθηκε πως είναι επικίνδυνα για πολλά είδη πουλιών και ιδιαίτερα για τα μεγαλύτερα υδρόβια πουλιά όπως οι Αργυροπελεκάνοι. Εκτιμάται δε ότι η ετήσια θανάτωση Αργυροπελεκάνων από τα εν λόγω δίκτυα υπολογίστηκε σε τουλάχιστον 4% του πληθυσμού του είδους στις περιοχές οι οποίες εξετάστηκαν. Αξίζει να σημειωθεί πως τα δύο Εθνικά Πάρκα φιλοξενούν σημαντικές αποικίες του δυτικού υποπληθυσμού του Αργυροπελεκάνου ο οποίος, εξαιτίας του μικρού μεγέθους του, θεωρείται εξαιρετικά ευάλωτος.

Δεκάδες εκατομμύρια πουλιά εκτιμάται ότι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Ευρώπη εξαιτίας πρόσκρουσης σε δίκτυα μεταφοράς ενέργειας. Η πρόσκρουση, που ως αιτία θανάτου διαφέρει από την ηλεκτροπληξία, αφορά τα λιγότερο ευέλικτα πουλιά ή τα πουλιά που μεταναστεύουν τη νύχτα και πετούν σε ομάδες σε ύψος 20-50 μέτρων. Ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες, τα καλώδια δεν είναι διακριτά κι έτσι πολλά πουλιά προσκρούουν σε αυτά με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ή και τον θάνατό τους.

Σύμφωνα με το Διεθνές Σχέδιο Δράσης για τον Αργυροπελεκάνο, (Pelecanus crispus), η θανάτωση από πρόσκρουση σε εναέρια καλώδια μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντική απειλή που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Γι’ αυτό και ένας από τους στόχους του Προγράμματος Pelican Way of LIFE για τη διατήρηση του Αργυροπελεκάνου είναι η μείωση του κινδύνου πρόσκρουσης σε κρίσιμες για το είδος περιοχές μέσω της εγκατάστασης ειδικών σημαντήρων (bird diverters) που κάνουν τα καλώδια πιο διακριτά, κατά μήκος τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων γραμμών μεταφοράς ενέργειας σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα.

Με αφορμή τον εντοπισμό, πριν από λίγες ημέρες, ενός ακόμα νεκρού Αργυροπελεκάνου εξαιτίας πρόσκρουσης με γραμμές μεταφοράς ενέργειας στην περιοχή της Τουρλίδας, στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, υπενθυμίζεται η ανάγκη να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για τον μετριασμό αυτής της κρίσιμης απειλής στις σημαντικές για το είδος περιοχές της χώρας μας. Με βάση και τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ κρίνει απαραίτητο να γίνει αξιολόγηση των καλωδίων και στις υπόλοιπες περιοχές εντός των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (περιοχές Natura 2000) ενώ ήδη βρίσκεται σε συνεννόηση με τον ΔΕΔΔΗΕ και τις αρμόδιες τοπικές αρχές σχετικά με την ανάγκη άμεσης εγκατάστασης ειδικών σημαντήρων στις επικίνδυνες γραμμές μεταφοράς ενέργειας.

Κάλεσμα προς τους κατοίκους της περιοχής της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και των Υγροτόπων Αμβρακικού:

Σε περίπτωση που εντοπίσετε νεκρά πουλιά σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων από γραμμές μεταφοράς ρεύματος, παρακαλούμε ενημερώσετε την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, αποστέλλοντας το σημείο που βρέθηκε το πουλί, καθώς και σχετικές φωτογραφίες, στο info@ornithologiki.gr. Τηλ. επικοινωνίας: 210 8228704 & 210 8227937

aixmi-news.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith