Με μοριοδότηση οι επιδοτήσεις έως και 100% για φωτοβολταϊκά, ηλιακούς

shutterstock iliaka panel fotovoltaika stegi.jpg

Επιδότηση που καλύπτει ακόμη και ολόκληρη τη δαπάνη που θα γίνει – δηλαδή το 100%- για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη ή την αντικατάσταση ηλεκτρικού με ηλιακό θερμοσίφωνα, προβλέπουν τα νέα προγράμματα του υπουργείου Ενέργειας, τα οποία υπολογίζεται πως θα βγουν στον «αέρα» μέσα στον επόμενο μήνα.

Περί τα τέλη Μαρτίου προβλέπεται να ανοίξουν οι δύο πλατφόρμες υποδοχής αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες και ηλιακών θερμοσιφώνων με βάση τον νεότερο σχεδιασμό του υπουργείου.

Τα δύο προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στην εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό αλλά και τον επαγγελματικό τομέα.

Κατά πληροφορίες, δεν αποκλείεται η υποβολή των αιτήσεων να είναι «ανοιχτή για όλους», χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά με κάποιου είδους… μοριοδότηση.

Μέσω του προγράμματος, θα αναπτυχθούν τουλάχιστον 100.000 συστήματα σε κατοικίες και από 75.000 σε μικρές επιχειρήσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις.

Μέσα στον Μάρτιο (το αργότερο μέχρι την τρίτη εβδομάδα) θα ανοίξει η πλατφόρμα τόσο για την εγκατάσταση θερμοσιφώνων, αλλά και το νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία», που θα στηρίζει μέχρι 10 κιλοβάτ.

Ως προς το δεύτερο, το ποσοστό επιδότησης για την μπαταρία θα φτάσει ακόμη και το 100%. Το σύστημα φωτοβολταϊκών με μπαταρία βοηθά τους ιδιοκτήτες να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και τη νύχτα. Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, δικαιούχοι θα είναι ιδιώτες, επαγγελματίες και αγρότες.

Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία βρίσκεται η οριστικοποίηση του Οδηγού, ώστε να γίνει η επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος.

Στόχος είναι να εγκατασταθούν περί τα 250.000 φωτοβολταϊκά από τις τρεις κατηγορίες δικαιούχων (νοικοκυριά, αγρότες, ΜμΕ), με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προώθηση των συστημάτων που θα συνοδεύονται με μπαταρίες.

protothema.gr

zenith