Με εξαφάνιση απειλούνται οι βασιλικοί πιγκουίνοι εξαιτίας του λιώσιμου των πάγων στην Ανταρκτική

penguins.jpg

Οι επιστήμονες παρατήρησαν την κατάρρευση πέντε περιοχών στις οποίες κατοικούν πιγκουίνοι στη θάλασσα Bellingshausen, χρησιμοποιώντας δορυφόρους Sentinel-2 της ΕΕ για να μελετήσουν τα ίχνη των πτηνών στον λευκό πάγο.
Ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των λεγόμενων “βασιλικών πιγκουίνων” αναμένεται να εξαφανιστεί έως το τέλος του 21ου αιώνα, καθώς ο θερινός πάγος της Ανταρκτικής υποχωρεί εξαιτίας της προοδευτικής αύξησης της θερμότητας στον πλανήτη.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν την κατάρρευση πέντε περιοχών στις οποίες κατοικούν πιγκουίνοι στη θάλασσα Bellingshausen, χρησιμοποιώντας δορυφόρους Sentinel-2 της ΕΕ για να μελετήσουν τα ίχνη των πτηνών στον λευκό πάγο.

Οι ενήλικοι πιγκουίνοι φτάνουν στον πάγο τον Μάρτιο για να γεννήσουν και να ταΐσουν τα νεογέννητά τους, με τα νεαρά να εγκαταλείπουν την περιοχή γύρω στο Δεκέμβριο.

Μεγάλη ποσότητα πάγου διαλύθηκε τον Νοέμβριο, πριν οι νεαροί πιγκουίνοι ανοίξουν τα φτερά τους.

Από τις πέντε περιοχές, μόνο οι πιγκουίνοι στο νησί Rothschild επέζησαν.

Η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς εκτός από την υπερθέρμανση του νερού γύρω από την Ανταρκτική ισχυροί άνεμοι σπρώχνουν τον πάγο προς την ακτή.

Η έκταση του θαλάσσιου πάγου είναι πολύ μικρότερη από τα συνηθισμένα κι αυτό συνιστά μια ανησυχητική αλλαγή.

Η Δρ. Caroline Holmes, ειδική στον θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής, συνδέει τη μείωση αυτή με την υπερθέρμανση των ωκεανών και τα ανώμαλα μοτίβα ανέμων.

Οι αλλαγές αυτές συνιστούν μια μεγάλη αναταραχή στον οικοσυστημικό ρυθμό της Ανταρκτικής και επιβεβαιώνει την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διατήρηση του περιβάλλοντος.

«Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι εξαρτώνται από τον θαλάσσιο πάγο για τον κύκλο αναπαραγωγής τους· είναι η σταθερή πλατφόρμα που χρησιμοποιούν για να μεγαλώσουν τα μικρά τους. Αλλά αν αυτός ο πάγος δεν είναι τόσο εκτεταμένος όσο θα έπρεπε ή σπάσει γρηγορότερα, αυτά τα πουλιά έχουν πρόβλημα», είπε στο BBC News, από την πλευρά του ο Δρ. Peter Fretwell.

Ωστόσο τόνισε ότι υπάρχει ελπίδα. «Μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αλλά αν δεν το κάνουμε, θα οδηγήσουμε αυτά τα εμβληματικά, όμορφα πουλιά στα πρόθυρα της εξαφάνισης».

Πηγή: BBCgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith