Μαρία Τσάλλα: Ποια είναι η Ρωσίδα κατάσκοπος «με το βελονάκι

kataskopos irina maria tsalla.jpg

Επί πέντε χρόνια, η Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα ξεγελούσε επιτυχώς τους πάντες γύρω της ζώντας μια «απλή», ήσυχη ζωή στο Παγκράτι – Μιλένα Αποστολάκη: «Ήταν μία καθημερινή κοπέλα»

Με την σοβιετική, ψυχροπολεμική τακτική των illegals (παράνομων), το 2018 η Ρωσίδα Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα εμφανίστηκε στην Αττική και ζήτησε ελληνοποίηση – ως κόρη ομογενούς – με το όνομα «Μαρία Τσάλλα», όνομα που άνηκε σε νεκρό βρέφος από τον Δεκέμβριο του 1991.

Από τότε και μέχρι πριν λίγες ημέρες – όταν και αποκαλύφθηκε η δράση της από την ΕΥΠ – η ευγενική Μαρία είχε το προφίλ της γυναίκας της διπλανής πόρτας – ένα μικρό μαγαζάκι με είδη πλεκτικής στο Παγκράτι, στην οδό Αρριανού, ένα τυπικό διαμέρισμα, σύντροφο και ενεργά social media – μόνο που σε όλες τις αναρτήσεις της έκρυβε το μισό πρόσωπό της, είπε με πλεκτά αξεσουάρ είτε με την κάμερα, αφού δήλωνε και φωτογράφος.

Επί πέντε χρόνια, η Ιρίνα – περίπου 35 ετών, ασαφής η ακριβής ημερομηνία γέννησης – ξεγελούσε επιτυχώς τους πάντες γύρω της, ακόμα και τον σύντροφό της, ο οποίος έπεσε από τα σύννεφα όταν έμαθε ότι η δικιά του Μαρία ήταν Ρωσίδα κατάσκοπος και μάλιστα παντρεμένη με άλλον Ρώσο – επίσης κατάσκοπο – ο οποίος βρισκόταν σε αποστολή στη Βραζιλία, με τα ψεύτικα στοιχεία Daniel Campos.

Μιλένα Αποστολάκη: «Ήταν μία καθημερινή κοπέλα»

H πρώην υπουργός Μιλένα Αποστολάκη ήταν γειτόνισσα με την Ρωσίδα κατάσκοπο, την οποία φυσικά γνώριζε ως Μαρία Τσάλλα, καθώς έμεναν στην ίδια πολυκατοικία και συναντιόντουσαν στην είσοδο της πολυκατοικίας και αντάλλασσαν τους τυπικούς χαιρετισμούς.

«Μου τράβηξε την προσοχή το μαγαζί της, το Galazio, καθώς ήταν αρκετά… εναλλακτικό. Σκεφτόμουν, πώς ήταν δυνατόν αυτό το μαγαζί να βγάζει τα έξοδά του; Όλο αυτόν τον καιρό δεν είχε μπει ποτέ κανένας σε αυτό το μαγαζί. Οπότε, όταν έκλεισε τον Ιανουάριο δεν μου έκανε καμία εντύπωση».

Ήταν μία καθημερινή κοπέλα που δεν προκαλούσε τίποτα εντύπωση επάνω της

Έχουμε σαστίσει όλοι, κυριολεκτικά έπεσα από τα σύννεφά εχθές που μάθαμε τι συμβαίνει»

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών της Ρωσία για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο “illegals”.

Η ΕΥΠ άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι αλλά η Ιρίνα πρόλαβε και επέστρεψε στη Ρωσία πριν αποκαλυφθεί πλήρως. Τον Ιανουάριο είπε στον φίλο της ότι θα πάει για μερικές ημέρες στην πατρίαδ της για οικογενειακά θέματα και δεν επέστρεψε ποτέ.

Την ίδια περίοδο, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ανακάλεσαν στη Μόσχα και τον «Βραζιλιάνο» σύζυγό της.

Ωστόσο, μέχρι ώρας, η Ιρίνα φαίνεται ότι δρούσε ως κατάσκοπος ανεξάρτητα, χωρίς να εμφανίζεται να έχει καμία επαφή με την ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.

Πηγή: skai.gr

zenith