Μακρόν για Ερντογάν: «Όχι στα τουρκικά αφηγήματα»

makron

«Ποιος θέλει την Τουρκία να είναι η μόνη δύναμη που συνομιλεί με τη Ρωσία;»
Τα βέλη του στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστρεψε ο Έμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ετήσια Διάσκεψη των Γάλλων πρέσβεων την περασμένη Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ο γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην γεωπολιτική «αλλαγή» που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ζήτησε να αντιμετωπιστούν «τα ρωσικά, τα κινεζικά και τα τουρκικά αφηγήματα», όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Αναλυτικότερα, στην ομιλία του, η οποία διήρκησε δύο ώρες, ο Μακρόν συνόψισε την άποψή του για την κατάσταση του κόσμου.

«Ποτέ η παγκόσμια τάξη δεν ήταν τόσο κατακερματισμένη» δήλωσε, χαρακτηρίζοντας ιστορική ρήξη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Η εποχή που μπορούσαμε να ελπίζουμε ότι θα αντλήσουμε μερίσματα από την ειρήνη έχει τελειώσει, και νομίζω για πολύ καιρό» τόνισε και συμπλήρωσε πως «ο πόλεμος έχει επιστρέψει στο ευρωπαϊκό έδαφος».

«“Είμαστε βυθισμένοι σε έναν πόλεμο αφηγήσεων» είπε και εξήγησε πως η Ρωσία, καθοδηγούμενη από μια «ιμπεριαλιστική λογική», προσπαθεί να επιβάλει έναν «σύγχρονο σχετικισμό».

Ωστόσο, υπογράμμισε πως «αυτός ο πόλεμος είναι ήδη ένας παγκόσμιος υβριδικός πόλεμος» και σε άλλο σημείο τόνισε πως «ένα άλλο στοιχείο αυτού του γεωπολιτικού σημείου καμπής είναι οι αυταρχικές και ανισόρροπες δυνάμεις που πρέπει να περιοριστούν».

«Ποιος θέλει την Τουρκία να είναι η μόνη δύναμη που συνομιλεί με τη Ρωσία;»
«Ποιος θέλει η Τουρκία να είναι η μόνη δύναμη στον κόσμο που συνεχίζει να συνομιλεί με τη Ρωσία;» αναρωτήθηκε, καλώντας τους πρέσβεις να μην υποκύψουν σε μια «ψεύτικη ηθική».

Με αυτό το σκεπτικό, ο Μακρόν ζήτησε «διπλωματία μάχης» και προέτρεψε τους πρεσβευτές να είναι «πιο επιθετικοί» και «πιο αντιδραστικοί στα κοινωνικά δίκτυα» αναπτύσσοντας μια «στρατηγική επιρροής και αντεπιρροής για την καταπολέμηση των ψευδών πληροφοριών».

Όλα τα παραπάνω με σκοπό την αντιμετώπιση των «ρωσικών, κινεζικών ή τουρκικών αφηγημάτων», οι οποίες, σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, στοχεύουν τη Γαλλία και την κοινή γνώμη.

in.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith