Μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Πεντέλη – Στα πρώτα σπίτια στο Ντράφι οι φλόγες (video)

screenshot from 2022 07 19 19 55 12 252863 331175 type13262

Δραματικές είναι οι ώρες στο Ντράφι καθώς η τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 18:00 το απόγευμα είναι πραγματικά εκτός ελέγχου. Όπως μετέδωσε το OPEN στις 19:30 οι φλόγες έχουν φτάσει ήδη στα πρώτα σπίτια, στα οποία καταγράφονται μεγάλες καταστροφές ενώ Έλληνες και Ρουμάνοι πυροσβέστες επιχειρούν να σώσουν ό,τι μπορούν. Η Πυροσβεστική γνωρίζει μέχρι στιγμής ότι υπάρχουν επιβεβαιωμένες ζημιές σε τέσσερα σπίτια.

Ακόμα δεν είναι σαφές το μέγεθος της καταστροφής. Οι κάτοικοι των σπιτιών αυτών είχαν ειδοποιηθεί για να εγκαταλείψουν το σημείο μέσω του μηνύματος 112, όμως κάποιοι από αυτούς έχουν όμως παραμείνει στο σημείο προσπαθώντας να σώσουν τις περιουσίες τους με κουβάδες και λάστιχα. Από την Πυροσβεστική εκτιμούν ότι οι υλικές ζημιές στην περιοχή είναι πολύ περισσότερες.

φωτιά σε σπίτι στο Ντράφιφωτιά σε σπίτι στο Ντράφι

Λίγο πριν τις 8 το απόγευμα, μήνυμα από το 112 εστάλη και στους κατοίκους της Ανθούσας για να εκκενώσουν την περιοχή με κατεύθυνση προς Γέρακα λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Η φωτιά έχει «ανοίξει» πάρα πολύ και είναι ξεκάθαρο ότι καίγεται τεράστιος ορεινός όγκος της Πεντέλης.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί όλες οι δυνάμεις στης Πυροσβεστικής στην Αττική, ενώ οι άνεμοι είναι τόσο θυελλώδεις που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει προς τα ποια κατεύθυνση και με ποια ταχύτητα θα εξελιχθεί η πυρκαγιά τις επόμενες ώρες.

Όπως μετέδωσε η Γεωργία Λαγού, που βρίσκεται στο σημείο με το συνεργείο του OPEN, το μέτωπο έχει ξεφύγει λόγο των ανέμων, ενώ οι φλόγες είναι μία ανάσα από τις κατοικίες. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής μίλησε για την οδό Αχαιών η οποία αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα για τα πυροσβεστικά οχήματα πριν η φωτιά φτάσει στα σπίτια. Δείτε live εικόνα από το μέτωπο της πυρκαγιάς όπως το μεταδίδει το OPEN TV.

Οι άνεμοι είναι τόσο ισχυροί που οι Air Tractors δεν μπορούν να επιχειρήσουν και αποχωρούν. Για τον λόγο αυτό δόθηκε εντολή να σηκωθούν 2 Καναντέρ από Ελευσίνα και 2 Καναντέρ από Θεσσαλονίκη. Συνεχίζουν να επιχειρούν σε αυτές τις συνθήκες τα Ε/Π και ενισχύονται με άλλα Ελικόπτερα απ’ την περιφέρεια. Το νοσοκομείο «Παίδων Πεντέλης» είναι και αυτό σε ετοιμότητα για να εκκενωθεί και αυτό αν χρειαστεί.

Οι συνθήκες όσο περνά η ώρα γίνονται ακόμα δυσκολότερες στο πύρινο μέτωπο. Οι καπνοί είναι τόσο πυκνοί που οι πυροσβέστες δεν έχουν καμία ορατότητα ακόμα και λίγα μέτρα από το σημείο που βρίσκονται, ενώ φοβούνται μήπως οι φλόγες τους κυκλώσουν. Ο δημοσιογράφος του OPEN Γιάννης Ρήγος εντόπισε ένα άτομο να έχει παραμείνει στο μπαλκόνι του παρά την εντολή εκκένωσης και να προσπαθεί να σβήσει τις φλόγες, οι Αρχές κινήθηκαν προς εκείνον και τελικά έφυγε από το σημείο.

Όπως έγινε γνωστό, με εντολή Αρχηγού ΠΣ σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής. Μάλιστα λίγο νωρίτερα εστάλη το πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους στις γύρω περιοχές για να είναι σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών που θα ακολουθήσουν.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής αυτή την ώρα έχει να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα δύο πύρινα μέτωπα. Ένα μέτωπο που κινείται αργά προς το βουνό και ένα δεύτερο (το δύσκολο μέτωπο) που κινείται νότια προς Ντράφι – Νέα Πεντέλη.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε βόρεια της Ανθούσας και κινήθηκε προς ορεινό όγκο Πεντέλης. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι πολύ ισχυροί (ακόμα και 9 μποφόρ) και κάνουν ακόμα δυσκολότερο το έργο της Πυροσβεστικής.

Για τον λόγο αυτό, ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις και επιχειρούν ήδη από αέρος 7 Tractores, 2 Erickson, 1 Bell214, 1 BK117. Δόθηκε επίσης εντολή σε 3 Tractores και 1 Chinoock και είναι στον αέρα. Συνδρομή παρέχει μεγάλη δύναμη εθελοντών πυροσβέστών και υδροφόρες ΟΤΑ.

Συνολικά αυτή την ώρα επιχειρούν: 78 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων δασοκομάντος, 22 οχήματα, 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 έχει συντονιστικό ρόλο και 1 ανήκει στον στρατό. Οι δυνάμεις τις πυροσβεστικής έχουν ελάχιστο χρόνο μπροστά τους για να περιορίσουν την φωτιά καθώς σε λίγες ώρες θα πέσει το τελευταίο φως του ήλιου και η κατάσταση θα γίνει πολύ δυσκολότερη καθώς θα σταματήσουν να επιχειρούν τα εναέρια.

Η Αττική είναι σήμερα σε πορτοκαλί συναγερμό και ως τις 18:00 σήμερα εκδηλώθηκαν 39 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Διακοπή κυκλοφορίας
Υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας σε μερικούς δρόμους της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, η διακοπή κυκλοφορίας λόγω της φωτιάς στην Πεντέλη αφορά τους παρακάτω δρόμους:

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ– ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ 414 ΣΝΕΝ ΕΩΣ ΘΕΣΗ ΆΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ.
ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΛΛΙΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΠΡΟΣ ΝΤΡΑΦΙ
.ΣTHN OΔO ΔOYKIΣΣHΣ ΠΛAKENTIAΣ KAI ΦIΛΩNOΣ ΠPOΣ NTPAΦI
ΣTHN OΔO ANAΠAYΣEΩΣ KAI KΛEIΣΘENOYΣ ΠPOΣ ΠENTEΛH
Μικρή εξασθένηση ανέμων τις επόμενες ώρες αλλά μετά νέα επιδείνωση
Σύμφωνα με το meteo.gr, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι άνεμοι θα κοπάσουν για λίγες ώρες ωστόσο θα ενταθούν εκ νέου, ενώ υπογραμμίζεται ο κίνδυνος να ξεσπάσει νέο μέτωπο.

Στην ευρύτερη περιοχή και με βάση μετρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πνέουν Β/ΒΑ άνεμοι με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και ριπές που προσεγγίζουν τα 50-60 km/h.
Με βάση την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων και για τις αμέσως επόμενες ώρες (19.07 18:00 – 20.07 04:00/05:00) περιμένουμε μικρή εξασθένιση των ισχυρών ανέμων και ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης σε επίπεδα μεγαλύτερα του 10%, βελτιώνοντας έτσι τις δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που τώρα επικρατούν.
Ωστόσο, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρώτες πρωινές ώρες 04:00/05:00 (Τετάρτη 20.07.2022), οπότε και περιμένουμε εκ νέου ενίσχυση της έντασης των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας της νεκρής καύσιμης ύλης έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022.
Λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου και των ισχυρών ριπών, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών), ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο.

ethnos.gr

zenith