Μητσοτάκης: Αυξήσεις στο Δημόσιο και στο οικογενειακό επίδομα από 1/1/24- Μόνιμο μέτρο το youth pass- Επεκτείνεται το market pass
Ο πρωθυπουργός παρουσιάζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και τα βήματα που θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα – Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί
Ξεκίνησε η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παρουσιάζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και τα βήματα που θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας πρότεινε να γίνει στις 8 το βράδυ του Σαββάτου. Μετά τον πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκη, το λόγο θα λάβουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων και ακολούθως οι κατ’ εξαίρεση ομιλητές.
Δείτε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό:
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Περίπου τέτοια εποχή το 2019 παρουσίαζα τις προγραμματικές δηλώσεις της πρώτης μας κυβέρνησης, τώρα είμαι ξανά εδώ για να περιγράψω τους νέους φιλόδοξους στόχους μας. Για δεύτερη συνεχή φορά, με αυξημένη δύναμη ώστε να κάνουμε πράξη ένα σχέδιο που εγκρίθηκε με μεγάλα ποσοστά στις κάλπες. Δεν ια κρύψω τη συγκίνησή μου να υπηρετώ και πάλι ως πρωθυπουργός την πατρίδα μου. Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Μαζί θα χτίσουμε πάνω στα θεμέλια που έχουμε ήδη βάλει. Το πιστεύω ακράδαντα: Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας, δεν έχουμε δικαίωμα να διαψεύσουμε τις προσδοκίες των πολιτών.
Δεν έχουν λυθεί όλα μας τα προβλήματα, ο τόπος μας κουβαλά ακόμη στρεβλώσεις και αμαρτίες δεκαετιών που δεν λύθηκαν σε μια θητεία και απαιτούν τουλάχιστον δύο για να θεραπευτούν. Η χώρα πρέπει να κάνει το τελευταίο βήμα για να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Η ανεργία μειώνεται, αλλά παραμένει υψηλή στην ΕΕ. Ναι, μειώσαμε φόρους και εισφορές, δώσαμε αυξήσεις, αλλά η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει αυτές τις αυξήσεις. Είδαμε τι σημαίνει ψηφιακό κράτος, αλλά η πατρίδα μας έχει να κάνει ακόμη πολλά βήματα.
Ναι, το ΕΣΥ άντεξε στην πανδημία, αλλά ανέδειξε και τα προβλήματά του, χρειάζεται ριζικό ανασχηματισμό
Ναι, μειώσαμε προσφυγικές ροές
Ναι, αποκτήσαμε φωνή και λόγο που ακούγεται σε όλο τον κόσμο, αλλά απαιτείται διαρκής εγρήγορση σε όλα τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής.
Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη και ανυπόμονη για αλλαγές. Ζητά χειροπιαστά αποτελέσματα. Τις μεγάλες ιστορικές τομές μπορούν να τις πραγματοποιούν μόνο οι μεγάλες συναινέσεις και οι ευρύχωρες κοινωνικές συμμαχίες.
-Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους. Πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου. Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα. Μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ αρκετά κάτω από 140% έως το 2027, υποχώρηση της ανεργίας στο 8% μέσα στην επόμενη τετραετία, εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ και μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης και στοχευμένες πρωτοβουλίες όποτε χρειάζεται. Αυτή τη διπλή κατεύθυνση υπηρετεί το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών.
Έτσι απέναντι στην επίμονη ακρίβεια συνεχίζεται και για τους επόμενους μήνες το market pass. Καθιερώνουμε ως μόνιμο μέτρο το youth pass σε κάθε νέο, θα καταβληθεί για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο.
Από 1.1.24 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Θα υπάρξει ειδική έμφαση στις αμοιβές όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Στηρίζουμε και τους δημόσιους υπαλλήλους με οικογένεια αυξάνοντας το οικογενειακό επίδομα από 20 έως 50 ευρώ. Πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% για κάθε ασφαλισμένο σπίτι από φυσικές καταστροφές, μόνιμη απαλλαγή πρώην δικαιούχων του πρώην ΕΚΑΣ από τις φαρμακευτικές δαπάνες.
Καθιερώνεται πια η κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα. Είναι κατάκτηση αυτή. Κάθε παροχή που θα ακούγεται , πρέπει να είναι ρεαλιστική με τη σφραγίδα του δημοσιονομικού συμβουλίου και να μη ποτίζει τα λεφτόδεντρα των ψεμάτων.
Συνέχιση της εφάπαξ ενισχυσης στο τέλος του έτους όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά του κ. Κατρόυγκαλου. Όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Θα λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη, θα βλέπουν μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη νόμιμη, δηλωμένη αμοιβή τους».
Θα μιλήσω από μια ευρύτερη οπτική.
-Στόχος η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του χρόνου, πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου, λογικά πλεονάσματα, μείωση της ανεργίας στο 8% μέσα στην τετραετία, αλλά και στοχευμένες πρωτοβουλίες όποτε χρειάζεται.
Παραγωγική Ελλάδα: Σημαίνει καλύτερες αμοιβές, ώστε στην τετραετία ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ. Με περισσότερες συλλογικές συμβάσεις. Με νέα ετήσια αύξηση των συντάξεων από 1.1.24, να ξεπερνά το 3%. Στις ελαφρύνσεις να προσθέσετε τη σταδιακή μείωση των τεκμηρίων κατά 30%. Υποχώρηση κατά μία μονάδα των εργοδοτικών εισφορών και σταδιακά στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Όλα αυτά θα επιτευχθούν με όχημα την ισχυρή ανάπτυξη. Είναι αυτή που μειώνει την ανεργία, δίνει περισσότερη διαπραγματευτική δύναμη στους εργαζόμενους. Ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί από τα 1050 στα 1200 ευρώ. Αυτή η μόνιμη ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών είναι αναγκαία συνθήκη για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής.
Το κενό του ΦΠΑ μειώθηκε σημαντικά, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν βοηθήσει πολύ. Έχουμε βήματα και ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Να προειδοποιήσω όσους έχουν βολευτεί πίσω από στρεβλή πραγματικότητα. Αυτή η κυβέρνηση διαθέτει και την βούληση και τεχνογνωσία να σας εντοπίσει.
Από το Μετρό της Θεσσαλονίκης το οποίο επιτέλους ολοκληρώνεται, το Μετρό της Αθήνας που εξαπλώνεται, τους μεγάλους δρόμους, τον ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού, το fly over, δίπλα σε αυτά 5.700 μικρά και μεσαία έργα σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Για πρώτη φορά η χώρα απέκτησε 12 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης που αποτελούν και για εμάς αυτοδέσμευση. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Αττική. Είναι παρεμβάσεις που θα παρακολουθούνται διαρκώς. Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται πολίτης δεύτερης κατηγορίας.
Κοινωνική Ελλάδα: Σημαίνει στήριξη των πιο αδύναμων. Η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί και για μένα και για την κυβέρνηση ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα. Μια σειρά από έργα υποδομής υλοποιούνται ήδη. Δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, κοστολογούνται στο 1,5 δις ευρώ. Οι πολίτες θα δουν τα πρώτα αποτελέσματα εντός των επόμενων μηνών. Η δέσμευση για 10.000 νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ σε ορίζοντα τετραετίας ισχύει στο ακέραιο. 800 από αυτούς στο ΕΚΑΒ, ανεξάρτητα από τις άλλες δράσεις.
Οι παρεμβάσεις διασταυρώνονται και με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας. Επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες για όλα τα βασικά νοσήματα.
Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» απέδειξε στην πράξη ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργάζονται προς όφελος του πολιτη και δεν συνιστά ιδιωτικοποίηση της υγείας κύριοι της αντιπολίτευσης.
Η ψυχική υγεία είναι μια βόμβα στη δημόσια υγεία και θα χρειαστεί να διαθέσουμε σημαντικούς πόρους.
Η δημόσια Παιδεία προχωρά σε νέα εποχή. Μια μεταρρύθμιση έχει για τα καλά ριζώσει στη χώρα. Τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία θα φτάσουν τα 180 μέχρι το 2027. Με την τεχνολογία να απλώνεται σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι πρώτοι από τους 36000 διαδραστικούς πίνακες εγκαθίστανται ήδη. Σύντομα όλοι οι μαθητές από την Ε’ Δημοτικού θα διδάσκονται με διαδραστικούς πίνακες. Οι απαραίτητοι Πόροι θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Δεν πρέπει να κρύψουμε και πρακτικές ελλείψεις δεκαετιών όπως το κτιριακό. Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει μελέτη για εθνικό σχέδιο αναβάθμισης των σχολικών μονάδων όλης της χώρας. Καιρός να καταλήξουμε και σε ένα μοντέλο αρχιτεκτονικών προδιαγραφών που θα ακολουθούν όλα τα σχολεία στη χώρα μας.
Οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί να γίνουν εργαστήρια ανάπτυξης δραστηριοτήτων. Το ίδιο να ισχύει σε όλες τις βαθμίδες.
-Πρόγραμμα κατάρτισης 100.000 για θέσεις τεχνολογίας. Τα δημόσια πανεπιστήμια αλλάζουν, ανοίγονται στον κόσμο, παρέχουν πτυχία με μεγαλύτερη αξία στην αγορά εργασίας. Οι διακρατικές συμφωνίες προσφέρουν τη δυνατότητα να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16 και σ΄αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα.
-Δεν θα θυσιάσουμε τα νησιά μας και τα βουνά μας στο βωμό μιας άναρχης ανάτπυξης.
-Ψηφιοποιούνται υπηρεσίες και αρχεία του κράτους, ολοκληρώνεται το 2025 το Κτηματολόγιο, έως τότε όλα τα δεδομένα του Δημοσίου πρέπει να μπορούν να ανταλλάσσονται ηλεκτρονικά.
-Σύντομα θέλουμε να καθιερώσουμε αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών από τον ίδιο τον πολίτη.
-Ξεχωριστό κεφάλαιο η ετοιμότητά μας να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις. Τώρα να απανρτήσουμε στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, πριν γίνουν ερήμην μας, είναι η μεγαλύτερη επανάσταση.
Πηγή: skai.gr