Λινού: Μετά την κατακραυγή λέει τώρα ότι σέβεται τους ιδιώτες γιατρούς

linou arthro

Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσε η δήλωση της υποψήφιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνάς Λινού, η οποία υποστήριξε πως η επαγγελματική συμπεριφορά των ιδιωτών παιδιάτρων εξαρτάται αποκλειστικά από το ύψος των χρημάτων που λαμβάνουν. Μετά τις αντιδράσεις από ιδιώτες παιδιάτρους όπως και από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, η κ. Λινού επιχείρησε να ανασκευάσει, ζητώντας «συγγνώμη».

«Στόχος μου ήταν να αναδείξω την ειδικότητα της παιδιατρικής ως πρότυπο για το μέλλον, έτσι ώστε όλοι να έχουμε έναν οικογενειακό γιατρό που μπορεί να μας σταθεί και να μας στηρίζει όπως οι παιδίατροι στηρίζουν τόσες οικογένειες. Όπως ανέφερα, οι συνάδελφοι έχουν την ευαισθησία και την αγάπη για τον άνθρωπο και πολύ περισσότερο για τα παιδιά» δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή της στο Twitter.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη που μέσα από μια έκφρασή μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι δεν σέβομαι τον ιδιώτη γιατρό» πρόσθεσε δε.

Ολόκληρη η ανάρτηση της Αθηνάς Λινού

«Ο σεβασμός μου στο λειτούργημα του παιδιάτρου είναι αδιαπραγμάτευτος και αποδεικνύεται από τον τρόπο με τον οποίο περιέγραψα το έργο τους κατά την ομιλία μου την οποία μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Εντούτοις θέλω να ζητήσω συγγνώμη που μέσα από μια έκφρασή μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι δεν σέβομαι τον ιδιώτη γιατρό.
Η δήλωση αυτή έγινε στα πλαίσια της παρουσίασης για την ανάγκη βελτίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Στόχος μου ήταν να αναδείξω την ειδικότητα της παιδιατρικής ως πρότυπο για το μέλλον, έτσι ώστε όλοι να έχουμε έναν οικογενειακό γιατρό που μπορεί να μας σταθεί και να μας στηρίζει όπως οι παιδίατροι στηρίζουν τόσες οικογένειες.
Όπως ανέφερα, οι συνάδελφοι έχουν την ευαισθησία και την αγάπη για τον άνθρωπο και πολύ περισσότερο για τα παιδιά.

Έχουν δίκιο οι γιατροί να απαιτούν περισσότερο σεβασμό και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η δική μου πρόθεση είναι να καταφέρουμε να επενδύσουμε αρκετά στο ΕΣΥ έτσι ώστε να μπορέσει το κράτος να παρέχει αντίστοιχη ποιότητα και φροντίδα μέσω του δημόσιου τομέα για όλες τις ηλικίες και σε όλα τα επίπεδα».

Οι αντιδράσεις

Οι ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι σημειώνουν ότι η υποψήφια βουλευτής είτε αγνοεί είτε αποκρύπτει την αφιλοκερδή κοινωνική προσφορά του κλάδου των ιδιωτών παιδιάτρων, όπως οι επισκέψεις και η προσφορά πρωτοβάθμιας περίθαλψης στις δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας όπου δεν υπάρχουν παιδίατροι.

«Φυσικά ουδέποτε θα υποπέσουμε στο ολίσθημα, όπως η παραπάνω υποψήφια πράττει, να βρεθούμε αντιμέτωποι με τους συναδέλφους μας παιδιάτρους του δημοσίου τομέα, τους οποίους τιμούμε απολύτως. Πλην όμως πρέπει να προστατευτεί η τιμή, η υπόληψη και η κοινωνική προσφορά των ιδιωτών παιδιάτρων, οι οποίοι ουδέποτε είναι ”κάποιοι ιδιώτες παιδίατροι..”, αλλά πάντα υπήρξαν το στήριγμα και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους (πολλές φορές αφιλοκερδώς) σε πάνω από 70% των παιδιών της Ελληνικής οικογένειας», καταλήγει η ανακοίνωση με τους ελευθεροεπαγγελματίες παιδιάτρους να τονίζουν ότι επιφυλάσσονται παντός νόμιμου δικαιώματός τους.

Στην ανακοίνωση, που υπογράφει ο πρόεδρός του, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο Ιατρικός Σύλλογος κάνει λόγο για δήλωση που προσβάλει το σύνολο του ιατρικού κόσμου, καθώς «η πρωτόγονη διάκριση του «καλού» κρατικού γιατρού και του «κακού» ιδιώτη, την ώρα που η Υγεία αλέθεται στις μυλόπετρες της κομματικής, προεκλογικής διαπάλης, συμβάλει αρνητικά στην απαραίτητη συνεννόηση που χρειάζονται τα προβλήματα της Υγείας για την επιτυχή αντιμετώπισή τους».

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Εξαδάκτυλου αναφέρει: «Μετά τις προσβλητικές δηλώσεις για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ, η χθεσινή δήλωση της κ. Λινού για τους παιδιάτρους της χώρας, προσβάλει το σύνολο του ιατρικού κόσμου. Η πρωτόγονη διάκριση του «καλού» κρατικού γιατρού και του «κακού» ιδιώτη, την ώρα που η Υγεία αλέθεται στις μυλόπετρες της κομματικής, προεκλογικής διαπάλης, συμβάλει αρνητικά στην απαραίτητη συνεννόηση που χρειάζονται τα προβλήματα της Υγείας για την επιτυχή αντιμετώπισή τους».

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Δηλώσεις που υποβιβάζουν και προσβάλλουν το ιατρικό κόσμο

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ζητά από την καθηγήτρια Αθηνά Λινού να ζητήσει συγνώμη, για τις «απαράδεκτες δηλώσεις που έκανε για τους ελευθεροεπαγγελματίες παιδιάτρους». Εκφράζει την αγανάκτησή του, σημειώνοντας ότι «προσβάλλουν τον ιατρικό κόσμο και υποβιβάζουν το σημαντικό έργο που προσφέρει στον ασθενή και στο σύστημα υγείας. Καλούμε την κυρία Λινού να μιλάει ως επιστήμονας και όχι ως εκπρόσωπος ενός κόμματος που δεν προσέφερε τίποτα στη βελτίωση του συστήματος υγείας», αναφέρει ο ΙΣΑ.

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Οι δηλώσεις απαξίωσης γιατρών είναι προσβλητικές για όλους τους συναδέλφους

«Η Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα διαχρονικά εξυπηρετείται τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα» τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με ισχυρισμούς της κας Λινού οι οποίοι συσχετίζουν την παροχή ιατρικών υπηρεσιών με το ύψος της αμοιβής.

Χαρακτηριστικά ο κ. Νίτσας δήλωσε ότι: «Οι γιατροί όπου κι αν υπηρετούν παραμένουν πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη και είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας. Είναι προσβλητική προς όλους τους συναδέλφους της χώρας η οποιαδήποτε συσχέτιση της παροχής ιατρικών υπηρεσιών με την αμοιβή που λαμβάνουν ασκώντας το λειτούργημα τους. Οι γιατροί είτε εργάζονται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν για να καλύψουν διαχρονικές παθογένειες του συστήματος υγείας. Η απαξίωση του έργου τους δεν τιμά όσους την επιδιώκουν».

Η δήλωση της Λινού

Στην ομιλία της για την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία στις 11 Ιουνίου είπε «όλες οι οικογένειες που ευλογηθήκαμε να έχουμε παιδιά, ζήσαμε και μεγαλώσαμε με τον παιδίατρο των παιδιών μας. Όμως δυστυχώς ελάχιστες φορές ήταν υπάλληλος του ΕΣΥ. Τις περισσότερες φορές ήταν ένας ιδιώτης που ήταν τόσο καλός και ζεστός μαζί μας, όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαμε να του δώσουμε».

Δείτε βίντεο:

protothema.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith