Κώστας Πιστιόλας: Το «γεωπάρκο» του Αγρινίου στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

kostas pistiolas

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Ο γεωφυσικός πλούτος και η έντονη εναλλαγή ανάγλυφου και κλιματικών τύπων αναδεικνύει τον διευρυμένο Δήμο Αγρινίου ως ένα τεράστιο «γεωπάρκο». Και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος μπορεί να αναλάβει την προστασία και την οικονομική υποστήριξη μιας ανάλογης πρωτοβουλίας, χρηματοδοτώντας την κατασκευή και εγκατάσταση ενημερωτικών πινακίδων, τη δημιουργία θέσεων θέας, την αποκατάσταση και καθαρισμό των μονοπατιών, την εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων πληροφορικής και διαδραστικών εφαρμογών στα Κέντρα Ενημέρωσης που θα δημιουργηθούν, καθώς και τη δημιουργία εκθέσεων.
Μια τέτοια ολιστική προσέγγιση θα επιλύσει μια σειρά από πρακτικού χαρακτήρα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η επαναλειτουργία του ΚΕΠΕΤΡΙ, θα διαμόρφωνε νέες συνθήκες σε ότι αφορά στον τρόπο που καλλιεργούμε, που παράγουμε και που καταναλώνουμε, θα δημιουργούσε πολυδιάστατο πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης, ιδιαίτερα για τις ορεινές κοινότητες του Δήμου, που διαθέτουν όλες τις προδιαγραφές.
Το φυσικό περιβάλλον είναι η μεγάλη μας δύναμη. Είναι πλούτος για την περιοχή μας και το σημαντικότερο ίσως πλεονέκτημα του τόπου μας.
Άποψη της δημοτικής παράταξης «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» είναι πως οφείλουμε πια να αναζητήσουμε τρόπους που θα διασφαλίσουν αυτόν τον πλούτο, αναδεικνύοντας παράλληλα και αξιοποιώντας την υπεραξία που μπορεί να αποδώσει. Ως εκ τούτου θα ήταν απολύτως ωφέλιμό για τον τόπο μας αν καλή τη πίστη αποφασίσουμε στο Δήμο Αγρινίου να συνεργαστούμε δημιουργικά, ώστε να συνδιαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη υλοποιήσιμη πρόταση, που θα αποτελέσει στο εξής το βασικό όχημα μετάβασης στη νέα εποχή και το κύριο διεκδικητικό μας εργαλείο.
Η έννοια του «γεωπάρκου», που χρησιμοποιήσαμε προηγουμένως, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Σαφώς και μπορεί να διευρυνθεί με όλα όσα η φύση, ο πολιτισμός, η αγροδιατροφή, οι ίδιοι οι άνθρωποι του τόπου μπορούν να προσθέσουν.
H Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024 επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της γης, την ανάσχεση της απερήμωσης και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στην ξηρασία με το σύνθημα «Η γη μας. Το μέλλον μας. Είμαστε #GenerationRestoration». Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, αλλά μπορούμε να καλλιεργήσουμε δάση, να αναζωογονήσουμε τις πηγές νερού και να επαναφέρουμε τα εδάφη. Είμαστε η γενιά που μπορεί να κάνει ειρήνη με τη γη.
Σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια το Αγρίνιο, που δεν γνώρισε τις προηγούμενες δεκαετίες την κακώς εννοούμενη «ανάπτυξη», βρίσκεται εκ των πραγμάτων ένα βήμα μπροστά.
Επαν-εκκίνηση από πλεονεκτική θέση, λοιπόν, για όλα όσα ο τόπος αξίζει, για όλα όσα μπορεί. Για τον Αχελώο και την Τριχωνίδα, για τους υπέροχους ορεινούς μας όγκους, για τα τοπικά προϊόντα μας, για ένα βιώσιμο μέλλον με προοπτικές.

zenith


googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith