Κορονοϊός: Γιατί η κυβέρνηση λέει όχι σε νέα μέτρα

nosokomeio200

Επαγρύπνηση από κυβέρνηση και ειδικούς για την ραγδαία έξαρση του κορονοϊού στην καρδιά του καλοκαιριού, και κυρίως για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 16% μόλις μέσα σε μία εβδομάδα.

Το ενδεχόμενο να πιεστεί ξανά το Εθνικό Σύστημα Υγείας από τον κορονοϊό θέτει όλους τους αρμόδιους παράγοντες και φορείς σε κατάσταση συναγερμού.

Ωστόσο σε αυτό το timing είναι πολιτική η απόφαση να μην υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα η επιστροφή της μάσκας στους κλειστούς χώρους, παρά μόνο μεγαλύτερη ετοιμότητα στα νοσοκομεία για την περίθαλψη ασθενών.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί στην ίδια γραμμή που ακολουθούν και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., προτάσσοντας την ανάγκη να μην υπάρξουν νέοι κλυδωνισμοί στις οικονομίες.

Καμπανάκι κινδύνου
Η εξέλιξη των νέων παραλλαγών του κορονοϊού στην κοινότητα προκαλεί ανησυχία αλλά και διιστάμενες απόψεις τόσο στους κόλπους της Κυβέρνησης, όσο και της Επιτροπής των Ειδικών, για τα επόμενα βήματα, κι ενώ επιστήμονες εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Το καμπανάκι χτυπά τόσο για τον αριθμό των ημερήσιων θανάτων, όσο και των διασωληνωμένων, το 30% των οποίων, είναι κάτω των 64 ετών.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας στην Ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία ήταν ξεκάθαρος. «Η κούραση της κοινωνίας δεν μας επιτρέπει να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πανδημία και τη νέα παραλλαγή και θα δώσουμε προτεραιότητα στην προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου με την αξιοποίηση της στρατηγικής των τεστ» τόνισε.

Αντίστοιχη η θέση και του Προέδρου του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη, ο οποίος υποστηρίζει ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Τη συζήτηση για νέα μέτρα τώρα, και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου, κλείνει και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, παραπέμποντας για τις όποιες νέες παρεμβάσεις το φθινόπωρο, αν και εφόσον απαιτηθεί από τις εξελίξεις.

Στον αντίποδα, άλλοι επιστήμονες μιλούν για επείγουσα ανάγκη να επανέλθει η υποχρεωτικότητα στη χρήση της μάσκας.

Ανήσυχη δηλώνει και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και γιατρός, Μίνα Γκάγκα, η οποία απευθύνει ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, ιδιαίτερα από τους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα.

Εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση ως τα τέλη Ιουλίου
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο σχεδιασμός σε αυτή τη φάση απέναντι στην πανδημία, εστιάζει αποκλειστικά στην ανάπτυξη περισσότερων κλινών covid στα νοσοκομεία. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές πιστεύουν ότι η πίεση θα αποκλιμακωθεί ως το τέλος του μήνα.

Οι εκτιμήσεις για το φθινόπωρο δεν είναι ευοίωνες και ακόμη περισσότερο για τον χειμώνα, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει το επικοινωνιακό της πλάνο για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού και κυρίως των άνω των 60 με την 4η δόση του εμβολίου.

newsit.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith