Κοκκύτης: Πότε χάνεται η ανοσία, πώς μεταδίδεται, ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν ξανά

paidi vixas

Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα πολλά κρούσματα κοκκύτη που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τον τελευταίο καιρό στην χώρα μας, καθώς πρόκειται για μια ασθένεια ξεχασμένη.

Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον κοκκύτη που για δεκαετίες είχε ξεχαστεί έδωσε στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Δημήτρης Φούσκας, Παιδίατρος και πρόεδρος της Ένωσης Παιδιάτρων Αττικής.

zenith

Μετά και από την ανακοίνωση του ΕΟΥΔΥ, όπου επισημαίνεται επιτακτικά η ανάγκη για εμβολιασμό έναντι της ασθένειας, καθώς υπάρχει αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Φούσκας εξήγησε ότι πρόκειται πράγματι για ένα νόσημα το οποίο υπήρχε από παλιά, αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται πάλι γιατί κάποιοι δεν κάνουν τα εμβόλια που έπρεπε να κάνουν, όπως επίσης και γιατί τελειώνει η ανοσία μετά την ηλικία των 40 περίπου και μπορεί να κολλήσει κανείς και να μεταδώσει το μικρό σε παιδιά μικρά, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. «Χάσαμε ένα μωράκι αυτές τις μέρες. Πριν από δύο, τρία χρόνια, δίδυμα από τη Μυτιλήνη είχαν προσβληθεί από κοκκύτη και πέθανε το ένα. Είναι τραγικό» είπε χαρακτηριστικά.

Οι ενήλικες δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ όσο κινδυνεύει ένα παιδί, σημείωσε ο κ. Φούσκας. Το θέμα είναι ότι δεν γίνεται σωστά ο εμβολιασμός. Ο βασικός εμβολιασμός ξεκινά στην ηλικία των 2 μηνών και ολοκληρώνεται στα 12 έτη, ενώ ύστερα θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δέκα χρόνια.

«Δηλαδή, το παιδί κάνει το εμβόλιο του στα 12 και μετά πρέπει όλοι μας να επαναλαμβάνουμε το εμβόλιο το τριπλό κάθε δέκα χρόνια. Ε, δεν το κάνουμε. Δηλαδή στα 22, στα 32, στα 42. Με αποτέλεσμα κάποιος που έχει κάνει το εμβόλιό του στα 22 και σταμάτησε, μετά τα 40 πέφτει η ανοσία, δεν προστατεύεται, κολλάει κοκκύτη και μπορεί αυτός να έχει ένα βήχα ενοχλητικό που δεν τον πειράζει αλλά αυτός μεταδίδει στα μικρά παιδιά» ανέφερε.

Μεταδίδεται με τα σταγονίδια
Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο κ. Φούσκας, ο κοκκύτης είναι ένα μικρόβιο το οποίο μεταδίδεται με τα σταγονίδια, δηλαδή από την αναπνευστική οδό, κολλάει όταν κάποιος βήξει πάνω σε κάποιον άλλον ή από τις εκκρίσεις στα χέρια. Είναι ένα μικρόβιο λοιπόν, το οποίο μπαίνει στον οργανισμό και βγάζει κάποιες τοξίνες, τέσσερις, πέντε που προκαλούν τις βλάβες κυρίως από το αναπνευστικό.

«Το αναπνευστικό επηρεάζεται πάρα πολύ και είναι χαρακτηριστικός ο βήχας του κοκκύτη, που βήχεις κατά περιόδους κατά ώσεις, βήχεις, βήχεις, συνεχώς αυξάνεται και ξαφνικά σταματάς και κάνεις άπνοια. Δεν μπορείς να αναπνεύσεις. Καταλαβαίνετε ότι ένα παιδάκι, αυτό όταν το κάνει, μπορεί εύκολα να πάθει και καρδιακή ανακοπή. Επίσης αυτό μπορεί να προκαλέσει και δευτεροπαθείς βλάβες, όπως είναι η πνευμονία. Μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην καρδιά, να κάνει μια μυοκαρδίτιδα» επισήμανε.

Σχετικά με το εμβόλιο του κοκκύτη είναι ενσωματωμένο με τα υπόλοιπα εμβόλια, στο εξαπλό που καλύπτει και διφθερίτιδα, τέτανο, πολυομελίτιδα κλπ, και γίνεται σε παιδί 2 μηνών, 4 μηνών, 6 μηνών, 18 μηνών, 4 ετών και στα 12. Αυτό είναι ένας πλήρης εμβολιασμός που προστατεύει και μετά κάθε δέκα χρόνια πρέπει να επαναλαμβάνεται. Επίσης, έχει βγει οδηγία η οποία δεν τηρείται συνήθως, ότι η έγκυος γυναίκα πρέπει να εμβολιάζεται για τον κοκκύτη από τις 27 μέχρι 32 εβδομάδες κύησης, ώστε το μωρό που θα γεννηθεί να έχει πάρει τα αντισώματα από τη μητέρα του και τους δύο πρώτους μήνες που είναι ανεμβολίαστο να είναι καλυμμένο. Εκτός από τις έγκυες, η οδηγία λέει ότι αν γεννηθεί ένα μωράκι, αυτοί που το φροντίζουν παππούδες, γιαγιάδες και αυτοί οφείλουν να κάνουν μία αναμνηστική δόση εκείνη τη στιγμή.

«Επειδή είναι μικρόβιο το οποίο αφήνει τις τοξίνες, δεν υπάρχει θεραπεία. Κάποιος που έχει κοκκύτη αντιμετωπίζεται με χορήγηση κάποιων αντιβιοτικών και εισπνεόμενων» προσέθεσε ο κ. Φούσκας.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε πως το εμβόλιο που περιλαμβάνει τον κοκκύτη ανήκει στο πρόγραμμα του Εθνικού Εμβολιασμού και χορηγείται δωρεάν αφού ολοκληρωθεί ο βασικός εμβολιασμός και είναι πολύ χρήσιμο καθώς περιλαμβάνει και τον τέτανο.

newsit.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith