Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ηρωίδες μου είναι οι απλές καθημερινές γυναίκες

sakelaropoulou prwtagwnistes xr

Μια διαφορετική Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μακριά από το βαρύ κοστούμι που προτάσσει το πρωτόκολλο της Προεδρίας της Δημοκρατίας εμφανίστηκε στην τηλεοπτική οθόνη μέσα από τη συνέντευξή της στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη. Η κυρία Σακελλαροπούλου, άνοιξε το σπίτι της στην ιδιαίτερη πατρίδα της στη Σταυρούπολη Ξάνθης, το οποίο παραμένει, όπως εξήγησε, το καταφύγιό της. Υποδέχθηκε τον δημοσιογράφο στο σπίτι των παππούδων της το οποίο, όπως λέει, είναι φορτισμένο με αναμνήσεις. «Πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία» παραδέχεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξιστορώντας ότι επισκεπτόταν συχνά την ιδιαίτερη πατρίδα της ενώ έχει έντονες μνήμες από τις ημέρες του Πάσχα. Είναι το μέρος που αποτελεί έως και σήμερα καταφύγιο ηρεμίας στο οποίο μπορεί να απολαύσει το διάβασμα, τον περίπατο αλλά και πιο συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές, αφού όπως εξηγεί προσπαθεί να αφήσει πάντα ένα λουλούδι στον τάφο των παππούδων της.
Δείτε εδώ το βίντεο:

«Νιώθω πόνο και οργή και ντροπή ακόμα όταν βλέπω γραμμές τρένου»

Η συζήτηση, ενώ βρίσκονται στο σιδηροδρομικό σταθμό Σταυρούπολης, μεταφέρεται στο δυστύχημα των Τεμπών. «Από εκείνη τη μέρα, όταν βλέπω γραμμές ή τρένο πέρα από τον πόνο και την οργή νιώθω ντροπή ακόμα» σημειώνει η κυρία Σακελλαροπούλου. Στο ερώτημα αν θα αποδοθεί δικαιοσύνη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντά πως «θέλω να πιστεύω πως ναι, είναι απαίτηση της κοινωνίας, από τη βραδιά εκείνη που χάθηκαν 57 ζωές και μάλιστα νέων ανθρώπων τα αισθήματα πόνου και οργής είναι αυτά που διακατέχουν όλους μας, θέλω να πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της, όλοι περιμένουν απαντήσεις, να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει η τιμωρία που προβλέπει η έννομη τάξη». Η ίδια επισημαίνει ότι θέλει να πιστεύει ότι η δικαιοσύνη θα κάνει την δουλειά της και θα δώσει τις απαντήσεις που περιμένουμε, δεν είναι όλα τα ερωτήματα απλά εξηγεί και χρειάζονται έρευνα. «Οι δικαστές πρέπει να δείξουν ευθυκρισία, αυτό είναι το ιερό τους χρέος», επισημαίνει. Η ίδια, έχοντας υπηρετήσει στο δικαστικό σώμα, σημειώνει: «Στη Δημοκρατία η δικαιοσύνη πρέπει να είναι με κάθε πολίτη, ιδίως με ευάλωτους και να απονέμει δίκαιο να έχει αίσθηση ότι βρήκε το δίκαιο του ο πολίτης» και συνεχίζει υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε 40 χρόνια δικαστής, «ξέρω ότι πολλοί συνάδελφοι μου προσπαθούν και θέλουν να κάνουν σωστό, θα έχουν υπάρξει και λάθη, άνθρωποι είναι και οι δικαστές, βαθιά μέσα μου εύχομαι ότι δεν επηρεάζονται από κανέναν στην κρίση τους».

«Δεν δέχομαι ότι όποιος επιδιώκει μια συμπεριληπτική κοινωνία μπορεί να διχάσει»

«Κανείς δεν μένει στο απυρόβλητο» απαντά στην ερώτηση για την κριτική που κατά καιρούς της ασκείται. Την παρακολουθεί παραδέχεται. Στην ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τη συμμετοχή της στα επινίκια μετά την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο ξεκαθαρίζει πως δεν ήταν επινίκια, αλλά ένας εμβληματικός νόμος που δίνει ίσα δικαιώματα σε μια ομάδα ανθρώπων. Στην πορεία της, προσθέτει, 40 χρόνια δικαστής και στα 4 χρόνια που βρίσκεται στην Ηρώδου Αττικού, έχει αποδείξει την ευαισθησία της στα ανθρωπινά δικαιώματα και στην καθολική απόλαυση τους. «Δεν δέχομαι ότι όποιος επιδιώκει μια συμπεριληπτική κοινωνία μπορεί να διχάσει», σημειώνει με νόημα.

Ο διάλογος με την Άγκυρα

Η κυρία Σακελλαροπούλου, αναφέρεται στο ταξίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, εξηγώντας ότι η επικοινωνία ήταν ικανοποιητική. «Η θέση της Ελλάδας είναι υπέρ του διαλόγου με σεβασμό όμως στο διεθνές δίκαιο, κανείς δεν έχασε από τις καλές σχέσεις» επισημαίνει προσθέτοντας ότι μόνο θετικά μπορεί να δει αυτές τις κινήσεις. Ωστόσο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλάει και για το εκρηκτικό τοπίο τόσο στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και στη Μέση Ανατολή. «Η Ελλάδα στηρίζει την Ουκρανία. Επέλεξε αυτή την πλευρά της ιστορίας διότι οι Ουκρανοί μάχονται για τις ευρωπαϊκές αξίες», τονίζει η κυρία Σακελλαροπούλου. Για τη Μέση Ανατολή υπογραμμίζει ότι η Χαμάς έκανε μια βάναυση επίθεση, όμως από εκεί και έπειτα το δικαίωμα της άμυνας του Ισραήλ πρέπει να έχει όρια. «Δεν μπορεί να φτάνει να χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές, αυτό που θα έπρεπε κάποια στιγμή να συμβεί και το ευχόμαστε είναι να υπάρξει δυνατότητα για όλους τους λαούς να συνυπάρξουν έχουν εξίσου το δικαίωμα να υπάρξουν και οι Παλαιστίνιοι».

Τελικός κριτής τα δικαστήρια για τα ΑΕΙ

Για την μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ και την συζήτηση που αφορά το άρθρο 16 η κυρία Σακελλαροπούλου σημειώνει: «Παρακολούθησα την συζήτηση αυτόν τον επιστημονικό διάλογο και πιστεύω ότι εκφράστηκαν απόψεις και προς τη μία και προς την άλλη κατεύθυνση ξέρω και θεωρώ ότι ο τελικός κριτής σε ένα κράτος δικαίου όπως είναι χώρα μας είναι τα δικαστήρια».

Κλιματική κρίση

Η βόλτα στον ποταμό του Νέστου, στο οποίο εξιστορεί ότι σε μικρότερη ηλικία κολυμπούσε, προκαλεί τη συζήτηση για την κλιματική κρίση. «Στο παρελθόν το περιβάλλον και στη χώρα μας έχει κακοποιηθεί», λέει χαρακτηριστικά. «Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε όλοι αντλήσει μαθήματα από το παρελθόν και οι νεότερες γενιές αντιλαμβανόμαστε πόσο είναι κρίσιμο να διασώσουμε το περιβάλλον για το μέλλον δεν είναι τυχαίο ότι κάτι παραλάβαμε και πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές το περιβάλλον να αναλώσιμο και πρέπει να το διαχειριζόμαστε με ένα τρόπο να δείχνουμε σεβασμό προς αυτό».

Τοξικότητα στην πολιτική και τα ΜΜΕ

Ειδική αναφορά έκανε η κ. Σακελλαροπούλου στα φαινόμενα τοξικότητα στον δημόσιο λόγο. «Η τοξικότητα είτε είναι στην πολιτική σκηνή είτε είναι στα μέσα επικοινωνίας δεν είναι κάτι που θέλει. Ίσα-ίσα συσκοτίζει τα πράγματα» σημειώνει. Και καταλήγει λέγοντας ότι «όταν δεν είναι κανείς νηφάλιος να ακούσει την άλλη άποψη και επιχειρήματα δεν μπορεί να καταλήξει. Πρέπει να μένουμε όσο μπορούμε ψύχραιμη και να ανοιγόμαστε προς τον άλλον να ακούμε τη δική του πλευρά».

«Εκπροσωπώ το φύλο μου»

Η συνέντευξη κλείνει στο γραφείο της κυρίας Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί που έχει υποδεχθεί σπουδαίους ξένους ηγέτες καθώς και ανθρώπους της κοινωνίας. Η πρώτη γυναίκα σε αυτή την θέση δηλώνει ότι προσπαθεί να είναι ανοιχτή στους άλλους, αυτή είναι η υποχρέωση και η επιθυμία της εξηγεί. Για την ισότητα των φύλων, τονίζει ότι «έχουν γίνει βήματα και είναι πολύ σημαντικό αλλά έχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Εγώ δεν ένιωσα κάποια διάκριση στην πορεία μου στο δικαστήριο όμως υπάρχουν αυτές οι συμπεριφορές και οι γυναίκες καμιά φορά αισθανόμαστε ότι πρέπει να αποδείξουμε κάτι πολύ παραπάνω για να αναγνωριστούμε. Παρότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα μπορούν σήμερα γυναίκες να επιδιώξουν και να πετύχουν όσα ονειρεύονται αλλά δεν είναι ο δρόμος πάντα εύκολος αυτή η περίφημη γυάλινη οροφή δε σπάει εύκολα».

«Είμαι εδώ εκπροσωπώντας όλες αυτές που πέτυχαν μικρά ή μεγάλα πράγματα και είναι πολύ συγκινητικό στα ταξίδια που κάνω να βρίσκω γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, γυναίκες που ήταν στα χωράφια στο σπίτι και δεν είχαν την ευκαιρία να κάνουν καριέρα ή να διεκδικήσουν περισσότερα ότι μια από εκείνες είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Θα μπορούσα να είμαι κόρη τους ή εγγονή τους πολλές φορές είμαι εδώ και για αυτές γιατί πολλές γυναίκες έχουν προσφέρει πολλά για να είμαστε εδώ σήμερα άρα αν ήθελα να μιλήσω για ηρωίδες θα έλεγα ότι ηρωίδες μου είναι απλές καθημερινές γυναίκες όσες προηγήθηκαν κι όσες συνεχίζουν να αγωνίζονται», ξεκαθαρίζει.

protothema.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith