Ιός κοξάκι: Που οφείλεται η έξαρση κρουσμάτων

18317573 m normal none 1536x1081

Οι παιδίατροι στη Λάρισα καθημερινά βλέπουν μικρούς ασθενείς με λοίμωξη κοξάκι, λέει στο oloygeia.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Γεωργία Νταμάγκα. Οι αιτίες της έξαρσης και οι τρόποι προφύλαξης.
Έξαρση κρουσμάτων κοξάκι καταγράφεται στην περιοχή της Λάρισας, αυξημένα κρούσματα στα Τρίκαλα, ενώ περιστατικά παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές. Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε νέες οδηγίες προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του ιού στον παιδικό πληθυσμό και όπως αναφέρει αύξηση των λοιμώξεων από ρινοϊούς/εντεροϊούς παρατηρείται σε όλη την επικράτεια, από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η αύξηση αυτή αφορά και σε λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς κοξάκι.
«Κάθε μέρα οι παιδίατροι βλέπουν 3 με 4 κρούσματα κοξάκι», αναφέρει στο oloygeia.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων της Λάρισας Γεωργία Νταμάγκα. «Υπάρχει μια συνεχής καταγραφή κρουσμάτων στη Λάρισα και όπως έχω πληροφορηθεί και στα Τρίκαλα έχουν εντοπιστεί παιδιά που έχουν προσβληθεί από τον ιό», προσθέτει.

Που οφείλεται η αύξηση κρουσμάτων

Στη Λάρισα τα κρούσματα είναι δεκάδες και όπως λέει η κ. Νταμάγκα, η κατάσταση «ξέφυγε» διότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας. Οι γονείς δεν κρατούσαν τα παιδιά στο σπίτι που παρουσίαζαν συμπτώματα. Τα έστελναν στο σχολείο, με αποτέλεσμα τη διασπορά του ιού στον παιδικό πληθυσμό και τη μεταφορά του και στο σπίτι. Αναφέρει μάλιστα ότι περιστατικά κοξάκι έχουν καταγραφεί και σε ενήλικες.

Υπογραμμίζει τη σημασία της τήρησης των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα θα πρέπει να μένουν σπίτι.

Ο χρόνος επώασης είναι 3-6 μέρες. Τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως 7-10 μέρες και ο ασθενής αναρρώνει πλήρως.

Το παιδί επιστρέψει στο σχολείο όταν είναι απύρετο 24 ώρες χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών. Η λοίμωξη από ιούς κοξάκι αποτελεί ένα συχνό ιογενές νόσημα, κατά κανόνα της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Εμφανίζεται κυρίως, σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Οι περισσότεροι άνθρωποι μέχρι την ενηλικίωσή τους έχουν εκτεθεί στον ιό και έχουν αναπτύξει ανοσία.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης
Σε σημαντικό ποσοστό, η λοίμωξη είναι ασυμπτωματική. Στα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνονται:

Πυρετός
Εξάνθημα
συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό ή και το γαστρεντερικό σύστημα
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και η λοίμωξη στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αυτοϊώμενη.
Σπανιότερα οι ιοί αυτοί μπορεί να προκαλέσουν εκδηλώσεις και από άλλα συστήματα, όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση, οξεία αιμορραγική επιπεφυκίτιδα, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, ηπατίτιδα καθώς και μυοσίτιδα και πλευροδυνία. Στα νεογνά η λοίμωξη, μπορεί να εμφανίζεται με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις ακόμη και εικόνα σήψης.

Μετάδοση και μέτρα πρόληψης

Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της άμεσης στενής επαφής με σταγονίδια του αναπνευστικού (με το βήχα, το φτάρνισμα, την ομιλία) και μέσω της κοπρανοστοματικής οδού

Μέτρα πρόληψης

• απομάκρυνση του ασθενούς από τη σχολική του μονάδα μέχρι την ολοκλήρωση 24 ωρών από την υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών) και την ύφεση των λοιπών συμπτωμάτων του
• συστηματική εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής από όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας και της οικογένειας (παιδιά και ενήλικες)
• τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ιδίως πριν το φαγητό και μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα. Το προσωπικό της σχολικής μονάδας θα πρέπει να εκπαιδεύει, ενθαρρύνει και επιβλέπει τη συστηματική και ορθή πρακτική του πλυσίματος των χεριών από τα παιδιά
• κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το βήχα και το φτάρνισμα. Χρήση χαρτομάντηλου και στη συνέχεια απόρριψη του και πλύσιμο των χεριών
• σχολαστικό πλύσιμο των χεριών από τους ενήλικες μετά την αλλαγή πάνας βρεφών και νηπίων, μετά από επαφή ή χειρισμό μολυσμένων από εκκρίσεις αναπνευστικού ή κόπρανα, αντικειμένων και επιφανειών και πριν την παρασκευή γεύματος
• πλύσιμο μολυσμένων ρούχων, κλινοσκεπασμάτων και πετσετών σε υψηλή θερμοκρασία
• αποφυγή στενής επαφής και κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων (σκεύη φαγητού, ποτήρια, πετσέτες κλπ) για αρκετές εβδομάδες μετά τη λοίμωξη
Επιπρόσθετα, συνιστάται ο καλός αερισμός όλων των χώρων, ο επιμελής και τουλάχιστον καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών ιδιαίτερα αυτών που αγγίζονται συχνά.

oloygeia.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith