Η υπερθέρμανση απειλεί τη φωτοσύνθεση των φυτών
Ορισμένα φύλλα σε τροπικά δάση από τη Νότια Αμερική έως τη Νοτιοανατολική Ασία έχουν επηρεαστεί τόσο από τη ζέστη που μπορεί να μην είναι πλέον σε θέση να φωτοσυνθέσουν, με σημαντικές συνέπειες για τα δάση του κόσμου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο Nature, που δημοσιεύει το CNN.
Η ικανότητα των φύλλων να φωτοσυνθέτουν, η διαδικασία με την οποία παράγουν ενέργεια από το διοξείδιο του άνθρακα, το ηλιακό φως και το νερό, δεν επιτυγχάνεται όταν η θερμοκρασία τους φτάσει περίπου τους 46,7 βαθμούς Κελσίου.
Αν και το όριο της θερμοκρασίας φαίνεται υψηλό, τα φύλλα μπορεί να είναι πολύ πιο ζεστά από τη θερμοκρασία του αέρα, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο Nature από μια ομάδα επιστημόνων από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Βραζιλία.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα θερμοκρασίας που εκπέμπονται από θερμικούς δορυφορικούς αισθητήρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, 400 χιλιόμετρα (σχεδόν 250 μίλια) πάνω από τη Γη. Τα συνδύασαν με παρατηρήσεις επί του εδάφους από πειράματα θέρμανσης των φύλλων.
Αντί να εξετάζουν τις μέσες θερμοκρασίες, οι επιστήμονες έψαχναν τις ακραίες τιμές, είπε ο Christopher Doughty, αναπληρωτής καθηγητής οικολογικής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνα και συγγραφέας της έκθεσης. Βρήκαν ότι οι μέσες θερμοκρασίες του δασικού θόλου κορυφώθηκαν στους 34 βαθμούς Κελσίου, αλλά μερικές ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Επί του παρόντος, το 0,01% των φύλλων περνούν το κρίσιμο όριο θερμοκρασίας πέρα από το οποίο καταρρέει η ικανότητά τους να φωτοσυνθέτουν, σύμφωνα με την έκθεση, σκοτώνοντας δυνητικά το φύλλο και το δέντρο.
Αυτό το ποσοστό, αν και μικρό, πρόκειται να αυξηθεί καθώς ο κόσμος θερμαίνεται, ανέφερε η έκθεση, απειλώντας τα τροπικά δάση του κόσμου, τα οποία καλύπτουν περίπου το 12% του πλανήτη και φιλοξενούν περισσότερα από τα μισά είδη του κόσμου. Παρέχουν επίσης ζωτικό ρόλο στην απορρόφηση και αποθήκευση άνθρακα και βοηθούν στη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος.
Τα τροπικά δάση μπορούν να αντέξουν περίπου 4 βαθμούς Κελσίου υπερθέρμανσης του πλανήτη προτού φτάσουν σε οριακό σημείο όσον αφορά την ικανότητά τους να φωτοσυνθέτουν, σύμφωνα με την έκθεση.
Εάν η θέρμανση υπερβεί αυτό το επίπεδο, η ποσότητα των φύλλων που ξεπερνούν τα κρίσιμα όρια θερμοκρασίας θα μπορούσε να αυξηθεί στο 1,4%, προκαλώντας δυνητικά απώλεια φύλλων μεγάλης κλίμακας και θάνατο ολόκληρου του δέντρου, σύμφωνα με την έκθεση.
Αυτό το επίπεδο θέρμανσης δεν αναμένεται σύμφωνα με τις τρέχουσες κλιματικές πολιτικές, το οποίο εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 2,7 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αλλά είναι εντός του εύρους των πιο απαισιόδοξων κλιματικών σεναρίων εάν ο κόσμος συνεχίσει να καίει ορυκτά καύσιμα.
Αν και αυτά τα στοιχεία μπορεί να φαίνονται μικρά, ο κίνδυνος είναι σημαντικός δεδομένου του πόσο κρίσιμα είναι τα τροπικά δέντρα για τη ζωή, το κλιματικό σύστημα και τον πλανήτη.
«Σχεδόν όλη η ζωή, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, εξαρτάται από τη φωτοσύνθεση για τα τρόφιμα είτε άμεσα είτε έμμεσα», δήλωσε ο Kevin Collins, ανώτερος λέκτορας περιβαλλοντικών συστημάτων στο Open University, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θέτει σε κίνδυνο αυτή τη ζωτική διαδικασία, είπε στο Science Media Centre. Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν πιο άμεσες ανησυχίες για τα τροπικά δάση, συμπεριλαμβανομένης της αποψίλωσης των δασών, των πυρκαγιών και της ξηρασίας.
Ο Κρίστοφερ Στιλ, καθηγητής δασικού οικοσυστήματος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, που επίσης δεν συμμετείχε στην έκθεση, είπε ότι η έρευνα παρείχε μερικές νέες ιδέες. Αν και έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στον αντίκτυπο της ξηρασίας στην απώλεια δέντρων, είπε στο CNN, «αυτό το έγγραφο λέει ότι δεν είναι μόνο ξηρασία – πρέπει επίσης να ανησυχούμε πραγματικά για τις θερμοκρασίες που φτάνουν τα φύλλα».
Άλλοι ήταν πιο προσεκτικοί. Η Chloe Brimicombe, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία, είπε ότι δεδομένου του πόσο λίγα φύλλα φτάνουν το κρίσιμο όριο θερμοκρασίας και πόσο υψηλή χρειάζεται να γίνει η θέρμανσή τους πριν από το οριακό σημείο, «αυτό υποδηλώνει θεωρητικά ότι τα τροπικά δάση είναι αρκετά ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή».
Οι συντάκτες της έκθεσης είπαν ότι παρά τις αβεβαιότητες, η έρευνα δίνει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πώς τα τροπικά δάση θα ανταποκριθούν στην κλιματική αλλαγή.
Πηγή: skai.gr