Η βασίλισσα Ελισάβετ στην τελευταία της κατοικία: Συγκίνηση σε όλον τον πλανήτη

elizabeth funeral199 ap.jpg

Η Ελισάβετ τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη στο Γουίνδσορ, δίπλα στον Φίλιππο – Χιλιάδες κόσμου τη συνόδευσαν σε όλη τη διαδρομή από το Ουέστμινστερ
Εκατομμύρια Βρετανοί και μαζί τους, άλλοι δια ζώσης, άλλοι νοερώς ή μέσω των social media και της ζωντανής σύνδεσης, άνθρωποι από κάθε γωνιά της Γης, συνόδευσαν τη βασίλισσα Ελισάβετ στην τελευταία της κατοικία, στον βασιλικό τάφο στο Γουίνδσορ, όπου τοποθετήθηκε μαζί με τον βασιλιά Φίλιππο.

Η Ελισάβετ έφυγε σε ηλικία 96 ετών. Το τελευταίο διάστημα ήταν φανερά καταβεβλημένη, καθώς η υγεία της είχε επιβαρυνθεί σημαντικά. Διέκοψε τις δημόσιες εμφανίσεις της και απέφευγε τις κουραστικές εκδηλώσεις, ωστόσο παρέμεινε, μέχρι και την τελευταία στιγμή, πιστή στα καθήκοντά της. Δύο ημέρες πριν αφήσει την τελευταία της πνοή, η βασίλισσα Ελισάβετ υποδέχθηκε τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας Λιζ Τρας και την έχρισε στο νέο της αξίωμα.

Η «Λίλιμπετ», όμως, ήταν κάτι παραπάνω από βασίλισσα. Ήταν η γυναίκα-σύμβολο, η βασίλισσα που κρατούσε τη μοναρχία ζωντανή όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά σε όλον τον κόσμο. Μία βασίλισσα που έμεινε στον θρόνο της για 70 χρόνια, μία μητέρα τεσσάρων παιδιών, μία γυναίκα που θυσίασε ένα τεράστιο μέρος της προσωπικής της ζωής από πολύ μικρή ηλικία, μία γυναίκα που δίδαξε ήθος, προσήλωση, αυταπάρνηση και αφοσίωση στο καθήκον του ρόλου της, ακόμα και όταν οι συνθήκες ήταν εναντίον της ή οι καταστάσεις θα μπορούσαν να έχουν λυγίσει τον οποιονδήποτε.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη βασιλεία στη Βρετανία και όχι μόνο; Ήδη η συζήτηση έχει ανοίξει, καθώς η Ελισάβετ εκπροσωπούσε την παλιά εποχή. Η νέα εποχή επαναπροσδιορίζει τα στερεότυπα και δοκιμάζει τις αντοχές των παλαιών θεσμών.

Η νεκροφόρα που μετέφερε τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ έφτασε στην τελευταία κατοικία της, στο Κάστρο του Γουίνδσορ.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος του δρόμου και έραιναν με λουλούδια ή χειροκροτούσαν καθώς περνούσε από μπροστά τους η νεκροφόρα, οδεύοντας για το Γουίνδσορ. Κάποιοι φορούσαν μαύρα κοστούμια ή φορέματα. Άλλοι, απλώς φούτερ ή ακόμη και φόρμες. Μια γυναίκα με βαμμένα πράσινα μαλλιά στεκόταν δίπλα σε έναν κοστουμαρισμένο άνδρα, ενώ περίμεναν να περάσει η πομπή.

Θα ακολουθήσει μια λειτουργία στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, παρουσία των μελών της βασιλικής οικογένειας. Στη συνέχεια, θα αφαιρεθούν από το φέρετρο και θα τοποθετηθούν στην Αγία Τράπεζα το σκήπτρο, το στέμμα και η σφαίρα, τα βασιλικά εμβλήματα. Ο Αυλάρχης, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βασιλικής αυλής, θα σπάσει τη ράβδο του αξιώματός του και θα την τοποθετήσει πάνω στο φέρετρο, συμβολίζοντας το τέλος της υπηρεσίας του στη μονάρχη.

Το φέρετρο θα τοποθετηθεί στη συνέχεια στη βασιλική κρύπτη, μαζί με εκείνο του συζύγου της Ελισάβετ, πρίγκιπα Φίλιππου. Στον βασιλικό τάφο αναπαύονται επίσης οι γονείς της και η αδελφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

«Είμαστε πολύ χαρούμενες που είσαι ξανά μαζί με τον παππού. Αντίο, αγαπημένη μας γιαγιά, ήταν τιμή μας που ήμασταν εγγονές σου και είμαστε πολύ υπερήφανε για σένα», είπαν οι εγγονές της, πριγκίπισσας Βεατρίκη και Ευγενία.

Οι Βρετανοί αποχαιρετούν την Ελισάβετ

Αφού ολοκληρώθηκε το τελετουργικό της νεκρώσιμης ακολουθίας και της πομπής στο Λονδίνο, παρουσία εκατοντάδων επίσημων προσκεκλημένων, η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ ξεκίνησε το ταξίδι προς την τελευταία κατοικία της στο Γουίνδσορ, όπου θα ενταφιαστεί αργά απόψε, δίπλα στον αγαπημένο σύζυγό της, τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος της διαδρομής για να τιμήσουν τη βασίλισσα. Μια σελίδα της ιστορίας γυρίζει με το τελευταίο αντίο στην Ελισάβετ, η οποία βασίλεψε επί 70 χρόνια, επτά μήνες και δύο ημέρες, χωρίς να εκφράσει ποτέ δημοσίως τη γνώμη της, αλλά εκπλήρωσε τα καθήκοντά της με σοβαρότητα, αφοσίωση στο Στέμμα και, μερικές φορές, με ακαταμάχητο χιούμορ.

Όταν η πομπή έφτασε στην Αψίδα του Ουέλινγκτον, πολύ κοντά στα Ανάκτορα, το φέρετρο τοποθετήθηκε στη βασιλική νεκροφόρα, υπό τα βλέμματα των μαυροντυμένων μελών της βασιλικής οικογένειας – μεταξύ αυτών ήταν και τα δισέγγονα της Ελισάβετ, ο Γεώργιος 9 ετών και η αδελφή του Σάρλοτ, 7 ετών.

Ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ΄ χαιρέτισε στρατιωτικά, ο εθνικός ύμνος παιάνισε και το όχημα ξεκίνησε αργά, με αστυνομική συνοδεία, για το Γουίνδσορ, περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας.

Από το Χονγκ Κονγκ μέχρι το Σίδνεϊ και την Ανδαλουσία, χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία

Στο Χονγκ Κονγκ, εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ από τα τηλέφωνά τους. Στο Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, οι θαμώνες στριμώχνονταν στις παμπ για να δουν την τελετή στις τηλεοπτικές οθόνες.

Στο Παρίσι, ο ιδιοκτήτης μπαρ Τιμπό Ντιπόν, επιδείκνυε το νέο τατουάζ με τη βασίλισσα στο μπράτσο του.
«Δεν ήταν δική μας βασίλισσα αλλά βασίλεψε επί 70 χρόνια στη Βρετανία. Ο μοναδικός άλλος που βασίλεψε περισσότερο ήταν ο Λουδοβίκος ΙΔ΄. Αυτή είναι η κοινή μας ιστορία», είπε στο Reuters.

Σε όλον τον κόσμο, πλήθη συγκεντρώθηκαν έξω από τις βρετανικές πρεσβείες και τα προξενεία, αλλά και καφετέριες, μπαρ και άλλους δημόσιους χώρους για να παρακολουθήσουν τα βασιλικά δρώμενα που εκτυλίσσονταν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από τα σπίτια τους.

Η Ελισάβετ «είναι κυριολεκτικά πανταχού παρούσα», είπε ο 30χρονος Βίκτορ Λάι, έξω από το γενικό προξενείο της Βρετανίας στο Χονγκ Κονγκ, όπου τις προηγούμενες δέκα ημέρες πολλοί περίμεναν στην ουρά για να υπογράψουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων. «Έχουμε νοσοκομεία, σχολεία, ακόμη και αυτός ο δρόμος φέρει ακόμη το όνομά της», εξήγησε.

Εκεί κοντά, κάποιοι είχαν αφήσει λουλούδια, χειρόγραφα σημειώματα, φωτογραφίες, κεριά και άλλα αναμνηστικά.

Η Ελισάβετ ήταν αρχηγός του κράτους του Χονγκ Κονγκ επί 45 χρόνια, σε μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης που κάποιοι τη θεωρούν «χρυσή». Αφότου επέστρεψε η περιοχή υπό κινεζική κυριαρχία, το 1997, η βρετανική κυβέρνηση -αν όχι και η μονάρχης- εξακολούθησε να παίζει κάποιον ρόλο, οργίζοντας μερικές φορές το Πεκίνο όταν επέκρινε τον τρόπο διακυβέρνησής του.

Σε άλλες χώρες, πολλοί στήθηκαν στις τηλεοράσεις τους για να δουν την τελετή. Κάποιοι είχαν πιο προσωπικούς ή εθνικούς δεσμούς με την Ελισάβετ, την οικογένειά της και τον θεσμό της μοναρχίας γενικότερα.

Στο Μπαχρέιν, οι Βρετανοί που ζουν εκεί παρέστησαν σε μια λειτουργία στον Καθεδρικό του Αγίου Χριστοφόρου, στην πρωτεύουσα Μανάμα. Στο ξενοδοχείο Λορντ Ντάντλεϊ, στα ανατολικά προάστια του Σίδνεϊ, η Νίνα Γουίτφιλντ παρακολουθούσε μαζί με τους πελάτες της. «Είναι μια ιστορική στιγμή. Ήταν ο στυλοβάτης της μοναρχίας και η κόλλα που τους κράτησε ενωμένους και θα μας λείψει. Σήμαινε πολλά για μένα», εξήγησε.

Στην πόλη Μίχας της Κόστα δελ Σολ, στη νότια Ισπανία, Βρετανοί τουρίστες και μόνιμοι κάτοικοι παρακολούθησαν την τελετή σε μια καφετέρια και ένα γειτονικό μπαρ. «Έχουμε μεγάλη κοινότητα σε αυτήν την περιοχή της Ανδαλουσίας και είμαστε πολύ υπερήφανοι που εμφανίστηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι για να τιμήσουν τη βασίλισσα», σχολίασε ο Μαρκ Ντράιβερ, που εργάζεται σε ένα μπαρ.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith