Η τέχνη του βουτύρου από την κυρά Μόρφω στην ορεινή Καρδίτσα
Στην καρδιά της ορεινής Καρδίτσας, συναντήσαμε την κυρία Μόρφω, μια γυναίκα που με περηφάνια μας αποκάλυψε τα μυστικά της παρασκευής του αυθεντικού παραδοσιακού βουτύρου. Η μέρα ξεκίνησε νωρίς το πρωί με το άρμεγμα των προβάτων. Το φρέσκο γάλα τοποθετήθηκε στη μηχανή, όπου, μετά από λίγη ώρα, το βούτυρο άρχισε να σχηματίζεται στην κορυφή.
Η κυρία Ευμορφία, με προσεκτικές κινήσεις, μάζεψε το βούτυρο και το έβαλε σε μια κατσαρόλα. Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε προς μια κοντινή πηγή, όπου άρχισε η διαδικασία του πλυσίματος και του πλασίματος. Με υπομονή και επιμονή, η κυρία Ευμορφία έπλαθε και ξέπλενε το βούτυρο.
Η όλη διαδικασία ήταν χρονοβόρα, αλλά η κυρία Ευμορφία, με το χαμόγελό της και την αγάπη της για την παράδοση, μας έδειξε ότι η παρασκευή του αυθεντικού βουτύρου είναι μια τέχνη που απαιτεί υπομονή, αφοσίωση και σεβασμό στην πρώτη ύλη.
Greek Village Life